va rog ajutati-ma sa-mi iau masina...

•  
    • 508 mesaje
    6 Iun 2007, 16:40
    0 0
    sunt proaspata si mandra posesoare a unui permis de conducere. ei si? da, dar sotul mi-a promis ca-mi ia masina: un tico-tico. ei acu-i acu' ca eu nici una, nici doua: mi-ai promis, acum ia-mi masina. am tras eu cu ochiul pe internet si am vazut preturi intre 2000 si 3000 euro. si cum nu ma dau banii afara din casa (ba trebuie sa-i si imprumut).. m-am hotarat (de parca se mai punea problema)la pretul mai mic, dar intrebarea e: la ce vicii ascunse ma pot astepta?

nu suport aerul conditionat, asa ca din start este mai ieftina, dar dupa ce sa ma mai uit?
    1. anul de fabricatie - cat mai recent, normal..
    2. kilometrii - dar azi stiu ca e uzual in a se da km inapoi...
    3. consumul.. dar toti il scriu in afara nu in localitate...
    4 bucsaraie sau chestii din astea - noi, dar eu ma apuc sa-i desfac omului masina (de parca m-as si pricepe...)

problema e ca sotul meu nu are rabdare, el e genul vine-vede-pleaca, nu are el rabdare sa ma lamentez eu pe langa masina, si nu are nici timp.. e drept..

si daca-i zic ca vreau sa colindam orasul dupa mai multe vizionari.. sigur am ramas fara masina.

deci: trebuie sa stiu tot, sa-l intreb pe om tot si cu tema facuta sa-mi chem sotul sa o vada.
    ce fac?

va rog sa ma ajutati.. ca-s tare blonda si pana in toamna uit si cum se pleaca de pe loc....

trebuie sa conduc!!!
  •  
    • 1964 mesaje
    7 Iun 2007, 19:04
    0 0
    Sa stapanaesti sanatoasa carnetul !

Cat despre masina, Tico nu e masina. E o cutie ambulanta in care nu ai nici un fel de siguranta. La un accident minor, tamponare, se face zob; ca sa nu mai vorbim de cine e in interiorul lui.

Este atat de ieftina pentru ca nici nu se mai produce asa ca ...piese la ea ... curand nu o sa mai gasesti.

Mai mult decat atat, o masina second hand este deja chinuita de altii si un Tico daca nici nu e nou .... e bun de fier vechi...

Cu 2.000 - 3.000 de eur de care vorbesti tu, e mult mai intelept sa iti faci un leasing la o masina noua, o masina mica dar ...masina sa fie ....
  •  
    • 86 mesaje
    7 Iun 2007, 20:52
    0 0
    Eu nu sunt de acord cu tine, babyk. Un Tico, mai ales pentru un incepator, e o masina foarte buna, care te poate tine lejer cativa ani. Majoritatea oamenilor, dupa ce-si iau carnetul, freaca un timp o masina mai vechiuta, dar, in fine, daca e ingrijita, o poti pastra si pe aceasta.
    O prietena de-a mea si-a luat tot un Tico, imediat dupa examenul auto, a dat tot asa, vreo 2-3000 de euro, si era tare fericita cu masinuta!
    Cat despre detaliile tehnice, chiar nu ma pricep... citeste si tu pe un site ceva despre masini...
  •  
    • 1039 mesaje
    7 Iun 2007, 21:46
    0 0
    Buna!

Iti voi da cateva sfaturi... tu alegi ce crezi ca e ok pt tine:

1. Masina NU se cumpara la kilometri ci la anul de fabricatie! Daca vanzatorul incearca sa te abureasca cu kilometrajul: masina e din 19..toamna, dar are "doar" X kilometri - acest X fiind evident foarte mic - daca iti spune ca a stat in garaj, ca a folosit-o bunica sa se duca o data pe luna la clubul babelor din cartier etc... sa nu dai doi bani! Este posibil si sa aibe kilometrii reali, dar aceasta probabilitate este mica, foarte mica! Ca idee, media parcursa de un sofer mediu este de aprox 20-25.000 km/an - evidenta ca pot exista variatii foarte mari de la aceasta valoare.

2. Daca ai posibilitatea, du-o la un mecanic pentru o inspectie, dar sa fie unul pe care-l cunosti, care este sincer si care... sa-ti spuna deschis chiar de fata cu proprietarul cam care ar fi posibilele "bube". In caz ca nu cunosti deja un asfel de mecanic, intreaba cunostintele, du-te la el si vorbeste dinainte, spune-i sa fie deschis si sa-ti spuna clar parerea lui despre starea tehnica generala a masinii. Mai bine platesti o suma unui mecanic decat sa platesti ulterior mult mai mult pe aducerea la linia de plutire a unei epave!

3. Un indiciu important este starea volanului! Daca acesta este lucios, cu vadita utilizare, inmulteste kilometrajul calculat anterior cu un factor cuprins intre 2X si 4X. Daca este sticlos... masia aia are muuulti kilometri la bord!

4. Este bine ca motorul sa NU fie spalat, sa nu luceasca! Un motor spalat poate ascunde multe hibe: scapari de ulei, garnituri rupte sau arse, posibile accidente, scurgeri ale altor fluide (lichidul de frana, de la servofrana sau servodirectie - bine... Tico nu are servodirectie din cate stiu, etc)

5. Deosebit de importante sunt actele! Un proprietar care-ti prezinta o carte de service la zi, care are si cartea tehnica a masinii, care iti aratqa chitante de la diverse operatii de intretinere si/sau reparatii, este un om onest si responsabil care probabil nu si-a batut joc de masina. Lipsa acestor acte este un motiv pt tine sa incerci sa scazi pretul!

6. In cazul in care anvelopele sunt uzate, ele trebuie sa aibe o uzura simetrica!

7. In general, fa o inspectie vizuala a starii generale, dar... ca la orice lucru second-hand, trebuie sa stii ca ai nevoie si de un pic de noroc, ca la loterie!

Ca un ultim sfat insa, ti-as recomanda calduros sa te orientezi mai bine spre un Matiz... sunt cave bani in plus, dar este o masina mai dragutza si de conceptie mai noua!

Sper sa-ti fie de folos ceea ce ti-am spus si... multa bafta!
  •  
    610
    • 490 mesaje
    7 Iun 2007, 22:34
    0 0
    votez pt matiz.tico se face praf la o mica ciocnire
  •  
    • 508 mesaje
    8 Iun 2007, 09:11
    0 0
    in primul rand va multumesc frumos!

oaau..
    ma gandeam sa o duc in service, dar nu cunosc asa un mecanic bun.. dar ma rog stie sotul.

in primul rand optez pentru o masina mai veche ca sa-mi fac si eu rodajul cum se spune...
    stiu ca in balanta este viata mea si stiu si ca o masina second-hand e totusi uzata si ca poate ascunde destule bube, dar sa ma uit la toate alea pe care le-ai insirat tu acolo.. nici prin cap nu mi-a trecut..

am ales tico pentru ca e mica si ptr ca se conduce destul de usor .. din cate spun altii.. si ca nici nu face multe nazuri...nu m-as aventura la drum lung, asa ptr iesiri casnice si ce mai iesim la sfarsit de saptamana. nu m-as aventura eu sa fac cu tico drum de bucuresti arad pe valea oltului..

m-am gandit si la matiz.. si daca pana acum ziceam ca-mi ajunge tico ca e micut, invat si eu sa merg.. bla-bla.. si ca matizul ar fii un moft si dublu ca pret, acum m-am mai gandit un picut si daca tot o cumpar as putea sa o si folosesc mai mult timp..

daca pe tico m-am gandit sa-l am 1-2 ani, la matiz cred ca as indrazni mai la mai mult si daca pui ca are si spatiu interior mai mare...

noi avem o dacie acasa.. masina merge bine, dar e dacie normala si na.. e mult mai mare decat tico.. numai ca pe asta o foloseste sotul sa transporte tot felul de chestii.. ptr asta am si luat-o ...
    momentan are ceva la schimbatorul de viteze si nu ma urc pe ea, dar poate ar trebui sa raman la asta si mai aman pana in toamna cand pot lua matiz...

masina noua.. pentru moment nu este cazul: nici nu am suficienti bani, am deja rate ptr altceva si vreau sa scap de astea.. si in plus... sa invat intai sa merg..sa nu ma doara sufletul apoi..

eu va mutumesc frumos pentru ajutor!

sa stiti ca listez toate sfaturile voastre....