caractere romanesti pe computer

•  
    • 1443 mesaje
    9 Sep 2002, 14:27
    0 0
    ajutor! vreau sa scriu scrisori la calculator in romana si nu am program. spuneti-mi, e vorba despre un program sau cum? adica, nu am diacritice si restul de tz, sh etc.

nu de alta, dar m-am saturat sa scriu de mina, iar rudele mele de la tara chiar n-ar intelege ce e cu criptogramele astea englezesti

stie cineva de unde as putea sa descarc un program de scriere in romana? sau cum sa fac? detaliat, ca habar n-am

multumiri si pupici,
    maudi
  •  
    • 503 mesaje
    10 Sep 2002, 13:41
    0 0
    Bunå!
    Nu ai nevoie de program romînesc te descurci foarte bine si cu cel în englezå. Ca atare tu corespondezi cu noi fårå probleme. Eu stau în suedia si programul si tastatura sînt în suedezå care nu are definitiv nici o legåturå cu romîna si merge. Altå posibilitate este så reinstalezi programul de sistem windows si la limbi alegi romîna dar asta o så-ti de-a de lucru dacå nu ai tastaturå romîneascå pentu cå atunci literele de pe tastaturå nu mai corespund la literele pe care le apesi.
    O altå solutie este : alege introduce semne din lista de sus cînd folosesti word si atunci introduci semnele de care ai nevoie. Dar sincerå så fiu nu trebuie så te omori prea mult ei vor întelege scrisorile tale fårå probleme.
    Dacå ai reusit så citesti acest mesaj îti dai seama cå si rudele tale de acaså vor întelege scrisorile tale.
    Succes. Revino cu întrebåri dacå ai probleme.
  •  
    • 1443 mesaje
    10 Sep 2002, 18:39
    0 0
    mychip, multumesc. am schimbat deja pe windows 2000 si nu pot sa risc sa pun numai romana. nu gasesc pe toolbar unde spui tu la "introdu semne"?

imi amintesc ca in ro, la calculatoarele de la serviciu aveam ambele, engleza si romana.dar uite ca n-am intrebat cum se instaleaza si acum e cam tirziu ca nu mai am pe cine.

inteleg mesajele tale, dar tu ai i^, tz, sh etc. eu n-am.

cum fac?
  •  
    • 503 mesaje
    11 Sep 2002, 17:08
    0 0
    Draga Maudi
    Si mi-e îni lipsesc semnele ca si tine.
    dar dacå te uiti pe tastaturå ai så vezi cå exitå un semn care cårespunde cåciuli romînesti de la litera î. Este acest semn^. cînd scri scrisori în ro.apesi pe caps si sub el pe litera care vrei. Literele "tz" s-au "sh" nu trebuie så le scri asa pentru cå oricum limba ronînå nu are cuvinte care contin litera S s-au Sh unele dupå altele si de obicei se întelete ce vrei så scri.
    Cînd este vorba så introduci simboluri s-au semne este valabil pentru Word. deschizi meniul "insert" si te duci la rubrica de "symbol". Deci scri documentul si cînd ai nevoie de un semn te duci la lista de sus cu menyuri si apesi pe insert apoi deschizi rubrica semn si apesi pe figura care îti trebuie.o virgulå sub T, s-au o virgulå sub s s-au simbolul de greade celsius care poti så-l folosesti atunci cînd vrei så scri å. PS. din Windos dirijezi limba cînd instalezi programul dar windows este sistem operativ si acesta då numai comenzi pe lîngå el trebuie si Microsoft ofice în romîneste si cum ti-am spus mai înainte si tastatura ro.dupå cum vezi este prea complicat.
    Succes.
  •  
    • 1443 mesaje
    11 Sep 2002, 18:35
    0 0
    multumesc pentru timp si rabdare, dar n-am reusit. din paate. degeaba apas ^ in acelasi timp cu i sau a ca apare linga.
    nu imi trebuie numai pentru forumul asta si scrisori, imi trebuie sa dactilografiez manuscrisele pentru publicare si nu le pot trimite in tzara ca neamu' prost, adica fara diacritice

am apleat office assistant, am urmat instructiunile date si degeaba....dar nu abandonez

multumesc inca o data, esti o/un dulce
  •  
    • 503 mesaje
    11 Sep 2002, 21:22
    0 0
    Maudi!
    mai este o posibilitate. Dacå cunosti pe cineva în ro. si poate så-ti copieze si Windos si Office pe CD si så ti le trimeatå. Nimeni nu sti ce contin CD.asta în cazul cînd ai mult de lucru cu limba ro.
    Ai gåsit semnul bine: apaså pe semn si dupå aceia pe i nu în acelasi timp. nu merge dacå faci asa. Mai alte ïntrebåri în legåturå cu computerele poti så revi eu sînt expertå în materie si asa cå te ajut cu plåcere. salutåri din Scandinavia.
  •  
    • 11 mesaje
    12 Sep 2002, 01:45
    0 0
    Pui mouse-ul pe fereastra in care exista limba in care scrii...apesi tasta stanga, deschizi Properties (Clik).
    Aici iti apare Regional Options
    alegi General
    In General ai 2 liste;
    sub Your Local alegi Romanian, iar sub Language setting for the system bifezi patratelul care este in dreptul Central Europe.
    Continui cu OK. Si gata! Tastele romanesti cu diacritice sunt deobicei langa tasta enter!
    Deschizi un doc. in Word treci in lista la RO...si aici din cateva incercari ai sa le nimeresti!
    Succes!
  •  
    • 1443 mesaje
    12 Sep 2002, 21:02
    0 0
    nequi, multumesc pentru timp si rabdare sa-mi explici. vorbesti despre patratica aia din stinga-jos a screenului? am dat click stinga si nu e nici un Properties acolo

am setat la toolbar sa fie si romana, dar degeaba, cind dau sa scriu diacritice ia-le de unde nu-i
  •  
    • 151 mesaje
    12 Sep 2002, 23:28
    0 0
    Maudi,eu sînt complect paralelă cu calculatorul dar l-am întrebat pe fi-miu care este as in asa ceva şi mi-a zis că nu are importantă ce program ai,că există deja in programul pe care îl ai şi optiunea pt limba română.Doar trebuie să intri acolo unde se programează tangenta şi-ţi alegi limba care vrei,atunci calculatorul recunoaşte limba respectivă şi-ti dă semnele care le doreşti cind scrii.Deci tangenta trebuie programată pe limba care vrei.Eu le am undeva prin dreapta tangentei cind scriu româneşte.Noi avem Windows XP şi după cum vezi scriu româneşte.Fi-miu imi pune iconurile afară si doar schimb limba cind vreau să scriu pe suedeză. El mi-a explicat asta in suedeză dar din păcate nu stiu cum se spun in engleză.Sper să-ti fie de folos!!
  •  
    • 151 mesaje
    12 Sep 2002, 23:33
    0 0
    dar din påcate våd cå au apårut o sumedenie de cifre in locul caracterelor romånesti. asa cå degeaba scriu in romåneste dacå nu apar si pe forum Eu folosesc å si ä care sint in limba suedezå.Sper så intelegeti ceva din mesajul anterior.
  •  
    • 151 mesaje
    12 Sep 2002, 23:42
    0 0
    si tot expertul din caså m-a calmat cind m-am enervat cå mi-au apårut cifrele cå Webul de la eva nu recunoaste literele in romåneste si de aceea apar cifre.In orice caz pentru uzul casnic intrå si programeazå tangenta pe limba care o vrei.Poate primesti niscaiva asistentå tehnicå de la vecinul de pat!!!
  •  
    • 1443 mesaje
    13 Sep 2002, 00:51
    0 0
    delfina, nu prea inteleg din romaneasca ta din cauza cifrelor dar m-am prins despre ce este vorba. am programat asa cum zice fiul tau si degeaba, de aceea caut ajutor aici.
    multumesc pentru raspuns
  •  
    • 151 mesaje
    13 Sep 2002, 21:38
    0 0
    La noi toate programele sint in suedezå de aceea nu stiu cum le spune in englezå.Eu le-am invåtat pe toate in suedezå si de aceea nu le stiu corespondentul pe englezå si nici pe romåneste.El zice cå dacå nu merge inseamnå cå trebuie så-i mai umbli la programåri si prin alte pårti in program.Dar cå se poate si nu-ti trebuie nici un alt program.A zis cå se intereseazå pe la prieteni si-mi då råspuns.Problema e cum iti explic tie in englezå?!
  •  
    • 503 mesaje
    13 Sep 2002, 21:42
    0 0
    dragå Maudi!
    îti dau altå variantå este mai scumpå dar se meritå. dai telfon,scri s-au e-mai la microsft si îi rogi så-ti trimtå si windows si office pe romîneste. dupå aceia dai telefon la o înteprindere mare si ieftinå care face calculatoare pentru ro. roagi så trimitå o tastaturå ro.costå dar se meritå si nu mai ai nici båtåi de cap så programezi. Ca så intri în dos si så schimbi exexcutile la tastaturå este munca lui Hercule.
    s-au cumpårå programele si tastatura din ro.sïnt prteturi mutl mai ieftine.
    Intrebare pentru toate eve: cît costå windows si Office în ro? cine se poate duce la un magazin în drum spre caså si så se uite la preturi.
  •  
    • 1443 mesaje
    14 Sep 2002, 21:05
    0 0
    delfina, explica in ro sau engleza, ca la suedeza n-am nici o sansa

mychip, multumesc, fetelor sunteti niste adevarate ca ma ajutati! sau cum ar zice copiii vostri, beton de beton
  •  
    • 151 mesaje
    14 Sep 2002, 23:56
    0 0
    Mychip, expertul meu din caså intreabå ce fel de Windows si ce fel de Office te-ar interesa ca så-ti spunå preturile.
  •  
    • 1443 mesaje
    15 Sep 2002, 03:42
    0 0
    eu am Windows 2000 Pro si Microsoft Office 2000.
  •  
    • 1443 mesaje
    15 Sep 2002, 03:44
    0 0
    mychip, stai nitel, daca schimb pe romaneste, mai e posibil atunci sa folosesc si engleza? ca nu sunt de capul meu acasa, al meu sotz are nevoie de tehnologie mai mult decit mine
  •  
    • 503 mesaje
    15 Sep 2002, 21:57
    0 0
    Nu din påcate nu pentru cå trebuie så reinstalezi toul de ficare datå.Mult lucru pentru nimic mai ales dacå nu esti rapit la reinstalat.Dragå maudi pot så-ti recomand urmåtorul lucru dacå nu lucrezi cu prea multå graficå care cere multe resure atunci poti så cumpri separat un conputer pe care instalezi limba ro. si ai baza ta de date.Adicå douå calculatoare si un singur ecran.calculaoare cu capacitate mare si fårå prea multe finesuri de placå de sunet si gaficå poti så cumperi pentru 70-150 de dolari.În functie de ce vrei så faci cu calculatorul apesi pe unul s-au pe altul.Rezolvå o problemå care altfel trage numai de timp fårå ca så se rezolve.cumprå la mîna a doua s-au cînd magazine vind exemlarele de demonstratie.
  •  
    • 208 mesaje
    24 Sep 2002, 06:17
    0 0
    draga maudi, eu am dat pe compul meu nu mai mult , nici mai putin de 1800$, ceea ce in ro inseamna mult, insa pot sa-ti zic atat: calc de 150$ sunt bune de aruncat, nu zic sa dai o groaza de bani, asa ca mine, dar daca vrei unul care sa-l folosesti cat de cat, zi-mi pt ce iti trebuie, il rog pe puiul meu sa-ti faca toata configuratia, ma interesez cat costa aici , tu te interesezi cat costa acolo si vedem cum ne convine: ori ti-l iau eu de aici si ti-l trimit, ori ti-l iei tu de acolo, dar te rog mult zi-mi exact pt ce-ti trebuie, adik tot ce vrei sa faci cu/pe el,ok? ca sa stie puiu' meu ce-ti trebuie. ca altfel nu are cum sa te ajute.
    te pup dulce de tot!