Femei care lucreaza in domeniul IT
-
0 0Eu sincer am ajuns in domeniul acesta din pura necunostinta de cauza dar a inceput sa imi placa. Mai ales ca sunt multi baieti.
Si eu acum ies dintr-o brake-up dupa 2 ani de relatie foarte serioasa.
Poate impartasim experiente.
Voua cum va place? -
ai dreptate cu break..

eu sunt anul 3 la cibernetica si nu lucrez ca programator inca.
sunt analist.
am ajuns aici din cauza traditiei din familie multi veri unchi care lucreaza in domeniu si au zis ai mei ca daca "ei s-au realizat" inseamna ca e "meserie de viitor" asa ca sa ma duc si io "mamica".
Nu prea imi place tare, mai ales ca acum la inceput nici salariul nu e grozav dar deh..
Mai astept sa vad. Poate sa intampla vreun miracol.
Apropo..Recomandati-mi si mie niste cursuri ceva ca vreau sa ma apuc de programare.
Va pup -
daca vrei o detaliere mai exacta, analistul se ocupa doar de partea conceptuala. partea tehnica o face technical writer (cum ii zici tu) - stabileste tehnologiile, modul de implementare al specificatiilor functionale etc. sunt 2 tipuri de specificatii:
- functionale (ce trebuie sa faca sistemul pentru useri)
-tehnice (cum, cu ce trebuie sa faca sistemul, cum va realiza cerintele functionale cu ajutorul uneia/ a mai multor tehnologii).
Exemplu:
Userii eva au nevoie de un nou forum care tre sa faca 1),2),3) ...x (cerinte functionale). Pentru ergonomie, siteu-ul va fi impartit in sectiunile urmatoare (machete de ecran, use case pt a vedea interdependentele etc)
Tehnic:
- se va folosi phpBB versiunea X cu un back end Mysql versiunea y
- sistemul de clase si obiecte va fi urmatorul
- imaginile se realizeaza cu PhotoShop versiunea...., dimensiunile fiecarei imagini sunt urmatoarele etc
cam asta e nu stiu daca am fost clara -
e foarte clar (si interesant) ce ai scris.
de-ar fi mai multe discutii de genul asta...
acum, m-am mai lamurit si eu. iar ca analist...probabil trebuie sa ai cunostinte privind domeniul in care se va folosi aplicatia, adica economic in cazul unor softuri de contabilitate sau baze de date (ma rog, sunt niste exemple), mai tehnic daca e vorba de diverse dispozitive...nu ? -
nu neaparat

trebuie sa ai o logica foarte buna si sa stii sa "destelenesti" ce vor userii, sa inveti cat poti despre domeniul lor si sa faci din dorintele lor fluxuri logice de intrare si iesire, ca si procesele care se intampla pe flux.
uite, eu lucrez in informatica - si fac un proiect pt o firma mare de transporturi.
Ei explica functional ce au nevoie:
- gestiune de clienti/ furnizori: au nevoie sa se afiseze pe ecran info astea (si dau o lista), cand modifici aici sau bagi o interdictie sa imi apara o alerta pe ecran ca nu am voie sa il facturez, sa imi apara persoanele de contact, sa imi apara orarele de munca etc;
- gestiunea de transporturi (camioane, trailere, soferi, combinatia camion+trailer+sofer pt o misiune, care misiune incepe aici si se termina acolo, care exploateaza o comanda (ce e aia comanda? formalizam si asta), care are restrictii (marfa periculoasa, transport frigorific - deci trebe' stocate si astea pe undeva)... etc
- gestiunea de RH (soferi in primul rand, care tre' sa aiba vizite medicale, permise, permise ADR pt marfa periculoasa, care au istoric...)
-etc
cam asta e rolul analistului - sa formalizeze cat mai bine fluxurile, indiferent de domeniu. si sa aiba multa multa logica. e o meserie super frumoasa pt cine poate sa o practice -
Eu ca analist nu trebuie sa intru si in descrierea tehnologiei folosite. Trebuie sa descriu numai ce trebuie facut si nu cum. Deocamdata nici nu ma pricep la asta.
Dar este foarte adevarat ca ai nevoie de cunostinte din toate domeniile ca sa fi bun pe domeniu acesta. Trebuie sa fi un fel de om-orchestra
Cred ca este foarte greu sa fi admin de retea. Acum o sa ma apuc si eu de CCNA. Tu ai terminat Automatica sau ce? -
Fortelady tu de fapt cred ca lucrezi pe Project Management.
Cred ca esti in tema cu celelate aplicatii de SCM care exista pe piata din Romania. Una a fost lansata anul acesta de cei de la Wizrom parca.
Corecteaza-ma daca gresesc.
Spor mult la treba..
Ar fi fain sa facem un club al IT-istelor.
Super distractiv..
-
nu, nu lucrez pe PM. si nici nu stiu ce aplicatii sunt pe piata in romania acuma (nu lucrez pt R
.
PM-ul are cu totul alt rol din cate stiu eu (asignarea de resurse, urmarirea calitatii, management in genral, stabilirea de deadline-uri etc)
[edit]
am avut sansa sa lucrez o perioada ca analist in strainatate pe un proiect foarte mare. acolo am invatat multe chestii mai ales cu privire la organizarea unui proiect. dar baza o am din scoala -
"sunt gainari userii dar' sunt multi!" (Aceeasi)

maaa... exista useri tampiti, asa cum exista si it tampiti. restul sunt useri profesionisti si it profesionisti care nu se streseaza reciproc, pur si simplu pentru ca ambii isi fac bine treaba si deci nu au motive sa-si faca zile grele unii altora.
in rest... cum dracu' sa nu il stresezi la melodie pe un it care nu e capabil sa isi faca treaba bine, dar care te ia de idiot si incearca sa te abureasca cu niste argumente stupide???