Catastrofa culinara :((

•  
    • 727 mesaje
    8 Ian 2005, 19:05
    0 0
    Fetelor va rog mult de tot ajutati-ma si pe mine cu un sfat. Am incercat sa fac pt prima data in viata mea un blat de tort dar nu a iesit cum ma asteptam. Sunt f suparata si nu stiu unde am gresit...am incercat sa caut sprijin la soacramea dar a inceput sa imi vorbeasca despre conservarea planetei si m-am enervat si mai tare (de parca avea vreo legatura cu tortul meu )

Deci, sa va spun ce s-a intamplat. Am luat reteta de pe culinar, la linkul urmator:
    http://www.culinar.ro/cautare_rezultat.php?tip=cautare&id_fel=5476&interval=&categ_url=&id_cat=&pages=1&count=&records=1

Scrie acolo ca se face la microunde dar cum eu nu am mai gatit niciodata asa am zis sa nu stric tot aluatul ci sa incerc cu o monstra. Dupa nici 5 min toata casa mirosea a ars si tot aluatul ala, ca si hartia erau negre . L-am pus apoi la cuptor, fara hartie, doar cu tava unsa cu ulei si faina, la 150 de grade si cand l-am scos, dupa 40 de min arata f bine. Asta a fost aseara. Azi dimineata cand am mers sa ma uit la el, din blatul ala frumos si crescut nu a mai ramas nici jumate, asa de pricajit arata saracul Nu stiu ce s-a intamplat si unde am gresit...cica trebuia sa il scot din tava in care l-am facut...

Nu ma mai incumet sa fac altul acum, dar poate cu niste sugestii din partea voastra ma perfectionez si eu pe viitor.
    Multumesc..
  •  
    • 169 mesaje
    9 Ian 2005, 06:53
    0 0
    blat de tort
    blaturile de tort depind de marimea tavii cratitei ce ai..cantitatile se fac cite oua folosesti attiea linguri de zahar si atitea de faina..batii prima data albusele spuma (ele sa fie de la rece pt ca se bat mai bine) albusele se bat pina atunci cind intorcand castronul albusurile nu cad apoi adaugi zaharul pe rind si se bat pina zaharul este topit si galbenusurile pe rind se bat bine si apoi se adauga faina care se incorporeaza cu o lingura de lemn,cind se pune faina blatul de tor nu se mai bate cu mixerul ci se incorporeaza usor
    se udne tava cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna blatul de tort se coace cam 45 de min la 300 sau 350 grade
    se scoate si se rastoarna pe o planseta
    se lasa sa se raceasca apoi se taie si se umple dupa preferinta..
    sper ca am fost de folos si orice vei face sa nu iti fie teama ,nu reusesti prima data vei reusi a 2 ,3 oara
    bafta
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Ian 2005, 12:33
    0 0
    Blakie, eu nu ma complic cand vine vorba de blatul de tort: folosesc vechea si credincioasa reteta de pandispan, la care pun 2 linguri de faina in plus, ca sa nu iasa excesiv de pufos.

Decupez din hartie conturul fundului de cratita, asez "bulina" asta pe fundul cratitei si o ung cu ulei. Rastorn aluatul in cratita si o bag in cuptorul bine incins. Dau focul la "mediu". Dupa vreo 5 minute (adica dupa ce creste aluatul), dau focul mai mic (nu chiar la minim). Cand pandispanul e gata, il scot din cuptor, il las sa se racoreasca nitel, apoi ii desprind marginile de pe cratita cu ajutorul unui cutit cu varful bont. Rastorn cu grija cratita cu fundul in sus, pe o hartie curata, ca sa cada blatul din ea si apoi desprind hartia lipita de blat. Il las sa se raceasca complet inainte de a-l taia felii (blaturi), pe orizontala. Inainte de asta, intorc blatul cu fata in sus si tai, dand de o parte, partea convexa a fetei blatului (zona unde a crescut, la coacere), ca sa indrept suprafata. (partea asta o las sa se usuce si i-o dau cainelui, pe post de pesmeti. )
    Si gata blatul!
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Ian 2005, 12:54
    0 0
    ...ca veni vorba de catastrofe culinare... am patit si eu una, inainte de Revelion.
    Mi-am propus sa fac ciorba de burta... am pus la fiert ingredientele in oala sub presiune, la inceput fara capac, ca sa pot spumui... pe urma am pus capacul si mi-am vazut de niste musafiri picati pe neasteptate... Taman incepuseram sa barfim pe cineva, ca, vai, "ce neindemanatic poate sa fie!, pe orice pune mana, strica!", cand auzim: BUUUUUMMMM!!!!! si FAAAAASSSSS!!!... dinspre bucatarie. Busonul de la oala sarise pana in tavan, iar pe tuturoi tasnea o arteziana de aburi si ciorba de burta, tot pana in tavan, de unde se prelingea pe pereti, pe aragaz, pe dulapuri...
    Musafirii s-au carat urgent, iar noi am spalat vreo 3 ore prin bucatarie. In mod ciudat, chestia asta nu ne-a stricat deloc buna-dispozitie. Iar ciorba am pus-o din nou la fiert, ca nu se pierduse din ea mai mult de un litru (oala are 8 litri).
  •  
    • 727 mesaje
    11 Ian 2005, 02:12
    0 0
    multumesc mult fetelor pt sfaturi
    Am aflat pana la urma de ce mi se lasase asa tare ...am pus prea multa faina, adica la 8 oua eu am pus 12 linguri cu varf Acum o sa stiu ca la cate oua pun tot atatea trebuie sa fie si de zahar si de faina.. Pana la urma tot s-a mancat...asa pricajit cum era si tare
    Colibri, 300 de grade F sau C ? ...eu l-am lasat la 150 grade C si in 40 de min a fost gata...
    Donna ai fost super tare cu ciorba aia de burta. Totusi patania asta imi da curaj ca stiu ca ii se pot intampla belele si celor mai meseriasi bucatari Nu ma dau batuta..pana la urma tot tre sa imi iasa ceva
  •  
    • 575 mesaje
    11 Ian 2005, 15:38
    0 0
    Donna, ai facut ca in reclama cu ciorba de burta).
  •  
    • 169 mesaje
    11 Ian 2005, 23:14
    0 0
    folosesti F nu C sper ca data viitoare sa reusesti sa iti iese mai bine
  •  
    • 100 mesaje
    13 Ian 2005, 12:21
    0 0
    Se gaseste in comert de cumparat blat de tort! (aproximativ 70 000 lei)

E in vreo doua sortimente:cu cacao sau ... fara... deci ori e maro ori e galbui.
    Si nu tu chin si oale arse...

mai adaugi crema de fineti intre foi.mai adaugi si niste fructe taiate cat de cat micutz..cum ar fi banane,kiwi si portocale.
    La ornat dai fuga pan' la cea mai apropiata alimentara si cumperi un spray cu frisca.Si mai adaugi deasupra cateva fructe de ornament si GATA e tortu!

p.s. : a se vedea ca nu a fost necesara folosirea cuptorului cu microunde sau a altor mijloace de dat foc la casa...

Asadar...va urez savurare pacuta!
  •  
    • 9835 mesaje
    14 Ian 2005, 17:46
    0 0
    zidulet, pai sa stii ca si noi ne-am gandit atunci la reclama aia!
    Din pacate pentru aia care au facut-o, ne-a fost insa imposibil sa ne amintim despre ce detergent e vorba!
  •  
    • 9835 mesaje
    14 Ian 2005, 17:52
    0 0
    Blakeritza, ce "bucatari meseriasi"???
    Pai io am inceput sa gatesc acum vreo 4 ani jumate. Pana atunci nu facusem in viata mea o ciorba!

Lasa, nu-ti face griji, ca gastronomia e mai uosara decat pare. Important e sa gatesti cu placere, sa ai ingrediente proaspete si cratitele potrivite.

Uite, mie, de exemplu, nu mi-a iesit bine mamaliga pana nu mi-a cumparat soacra-mea un ceaun adevarat (pana atunci tinusem mortis sa fac mamaliga intr-o cratita cu teflon si fund dublu, credeam ca e mai buna decat ceaunul).
    La fel, pizza: de cand o coc in tava de aluminiu, aluatul se coace mai bine si se desprinde usor de pe tava.

Si asa mai departe.
  •  
    • 1744 mesaje
    15 Ian 2005, 01:41
    0 0
    Eva22, sa ma ierte Dumnezeu,dar in afara de cele de la Jotis mie toate mi s-au parut lipicioase!
  •  
    • 1027 mesaje
    16 Ian 2005, 17:09
    0 0
    Donna, hahaha, m-ai distrat cu ciorba de burta Dar pana la urma ati mancat-o cu mare placere, nu?
    Blackerita, sa nu te lasi. Sa stii ca si cuptorul e foarte important pana te obisnuiesti cu el. Cand am trecut de la cuptor cu gaz la cuptor lectric, multe cratite ( sa cititi mancaruri) am ars
  •  
    • 157 mesaje
    25 Ian 2005, 11:06
    0 0
    Imi cer scuze achamot,dar nu stiu la ee te referi,despre ce produs e vorba de la firma jetis?
  •  
    • 9835 mesaje
    25 Ian 2005, 19:56
    0 0
    Da, florrina, ciorba aia am mancat-o cu placere, dar nu stiu de ce, ni s-a cam taiat cheful de alta...
  •  
    • 457 mesaje
    25 Ian 2005, 22:03
    0 0
    Salut,
    Ce mai fac fetele mele iubite?
    Mi-a fost dor de voi!

Blat de tort
    o cana de faina, 5 oua, o cana de zahar,
    un praf de copt, vanilie.

Se bat albusurile spuma cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, praful de copt stins cu lapte si la urma faina.
    vasul in care se toarna compozitia se unge si se tapeteaza cu faina.
    Spor la treaba!
    Eu acum sunt intamplator intr-un internet cu fiica-mea, eu nu mai lucrez deocamdata este cumplit sa stai pe bara.
    Sper sa mai am ocazia sa mai comunic cu voi.
  •  
    • 230 mesaje
    26 Ian 2005, 11:31
    0 0
    Pt. Maricica
    Imi pare rau sa aud asta. Tocmai ma intrebam unde ai disparut.
    Succes,
    Kathrine