ajutor...

•  
    • 14 mesaje
    8 Ian 2005, 12:57
    0 0
    Va rog mult nu imi aduc aminte cum se face crema de zahar ars?????????multumesc
  •  
    • 1118 mesaje
    8 Ian 2005, 20:52
    0 0
    Crema: 8 oua la 1 l de lapte, cam 250 g zahar eventual zahar vanilat 1-2 plicuri. Se amesteca ouale cu zaharul se toarna laptele.

Intr-o cratita pe care o poti baga si la cuptor topesti vreo 6-7 linguri de zahar (poate mai mult) pana devine lichid si de culoare auriu nu-l tine prea mult pt ca se arde repede si n-ai facut nimic. Dupa ce s-a topit zaharul, inclini cratita in asa fel incat sa-i acoperi peretele de jur imprejur. Pui crema de mai sus si dai la cuptor. Ideal este sa le pui in bain marie dar merge f. bine si asa, cam in 45 minute e gata.
  •  
    • 1478 mesaje
    8 Ian 2005, 23:23
    0 0
    exista si crema de zahar ars la plic..nu este la fel de gustoasa ca cea facuta in casa..dar e mai rapida pentru cine nu are timp de bucatarisit.
  •  
    • 169 mesaje
    9 Ian 2005, 06:28
    0 0
    peste crema de zahar ars poti pune un blat de tort facut din 5 oua ,5 linguri zahar,5 linguri faina..bati albusele spuma,adaugi 5 linguri zahar,apoi galbenusele si faina meste ci pui desupra laptelui cu oua fara sa mesteci deloc si bagi la cuptor potrivit 350 grade 1h sau o 1 h si 15 minute la care o scoti si lasi sa racesca bine..e bine facuta cu o zi inainte apoi se desprinde cu un cutit marginea se ia un platau mai mare decit cratita ,se aseaza desupra cratitei si se rastorna ...creama va venii desupra si blatul dedesubt vei lasa un pic ca blatul sa se insiropeze si poti imbraca
    in frisca ...e buna buna
  •  
    • 1027 mesaje
    16 Ian 2005, 17:05
    0 0
    colibri, suna grozav. Si aluatul de tort il pui direct peste crema, sta asa plutind pe lapte?
  •  
    • 169 mesaje
    16 Ian 2005, 21:01
    0 0
    da blatul sta asa plutind pe lapte , nu este greu deloc si e si foarte bun
  •  
    • 765 mesaje
    16 Ian 2005, 23:25
    0 0
    Si eu fac acest tort cu crema de zahar ars dar las sa se faca putin crema de zahar ars si dupa aceea pun compozitia de blat de tort si mai bag la cuptor.

Ar fi mai rapid asa cum spui tu. O sa incerc sa vad de-mi reuseste.

Da, e foarte bun acest tort!
  •  
    • 1027 mesaje
    17 Ian 2005, 11:51
    0 0
    Merci, abia astept sa incerc reteta
  •  
    • 169 mesaje
    17 Ian 2005, 23:29
    0 0
    buna fetelor
    puteti pune fara grija si blatul odata
    nu se intimpla nimic coptul e la fel
    numai bine si spor la treaba
  •  
    • 1027 mesaje
    19 Ian 2005, 11:24
    0 0
    merci colibri, dar inca o intrebare intrebatoare: cat de mare sa fie oala in care pui tot la cuptor?
    Merci
  •  
    • 169 mesaje
    22 Ian 2005, 08:22
    0 0
    diametrul cratiteice folosesc are 25 cm
    iar inaltimea 10 cm deci faci crema din 8 oua si blatul din 5 oua daca e cratitza mai inalta nu are nimic...bafta
  •  
    • 9835 mesaje
    22 Ian 2005, 14:20
    0 0
    colibri, sarumana de reteta! deja salivez...
    O singura intrebare am: dupa ce rasturnam tortul, din cratita pe platou, crema de zahar ars ramane intreaga sau incepe sa se desfaca si s-o ia la vale?
    Cum procedam? Coacem mai intai, bine, crema de zahar ars si abia apoi sa turnam peste ea aluatul de blat, ca sa se coaca si el? Stiu din experienta ca, daca crema de zahar ars nu e coapta bine-bine, dupa ce o rastorn in castron incepe sa lase mult sirop, se crapa si isi piarde forma initiala. Cum aluatul este asemanator cu pandispanul - inseamna se coace mult mai repede decat crema de zahar ars, de-aia intreb...
  •  
    • 169 mesaje
    22 Ian 2005, 15:00
    0 0
    dona se coace odata amindoua in jur de o ora ,o ora si 15 si se lasa sa se raceasca bine se dezlipesc marginile cu un cutit pina jos si se ia un platou mai mare decit cratita se aseaza peste cratita si se intoarce cu gura in jos nu se desface deloc crema ,doar ca trebuie lasata sa iese siropul si ce e desupra sa iei asa cu o lingura de desupra sa pui asa in jurul blatului sa se insiropeze si el mai bine si imbraci cu frisca ..bafta e f buna eu obisnuiesc sa face crema uneori si din 10 oua si lapte mai adaug 100ml plus sa iese crema mai maredar e bine si cu 8 va imbratisez...
    fetelor am facut rulada de biscuiti la craciun si anul nou cu nuca de cocos ,am scris reteta cautati-o e super buna la toti le-a placut e gustoasa si aspectuoasa
  •  
    • 9835 mesaje
    22 Ian 2005, 17:54
    0 0
    oooo... abia acum am remarcat ca tu ai cuptor de-ala smecher la care se poate regla temepratura de coacere... o sa vad eu cum ma adaptez la cuptorul meu simplu... Multumesc pentru sfaturi, sa stii ca fix acum ma pregateam sa incep sa fac tortul - de-aia am si intrat inca o data pe eva, sa vad daca mi-ai raspuns la intrebare.
    multumesc frumos pentru sfaturi!
  •  
    • 1118 mesaje
    23 Ian 2005, 01:07
    0 0
    Eu blatul il pun cam cu 20 de minute inainte sa scot crema din cuptor. De regula blatul e un pandispan obisnuit si asta se coace in maxim 20-25 minute.
  •  
    • 9835 mesaje
    23 Ian 2005, 13:13
    0 0
    Asa am procedat si eu, iar tortul a iesit excelent. M-a surprins nitel (desi ar fi trebuit sa-mi imaginez ca asa o sa se intample) faptul ca, crema de zahar ars s-a "comprimat" sub stratul de pandispan - dar nu conteaza, ca tortul a iesit excelent! Data viitoare o sa prepar mai multa compozitie de crema de zahar ars si mai putin aluat de pandispan.
  •  
    • 331 mesaje
    24 Ian 2005, 09:35
    0 0
    tortul meu a crescut frumos, s-a desprins usor, dar dupa ce s-a racit am depistat ca blatul era indesat, ca si cum nu ar fi crescut...la gust a fost bun, dar la aspect, nu prea...nu cred ca o sa-l mai fac vreodata
  •  
    • 331 mesaje
    24 Ian 2005, 09:35
    0 0
    tortul meu a crescut frumos, s-a desprins usor, dar dupa ce s-a racit am depistat ca blatul era indesat, ca si cum nu ar fi crescut...la gust a fost bun, dar la aspect, nu prea...nu cred ca o sa-l mai fac vreodata
  •  
    • 9835 mesaje
    24 Ian 2005, 10:03
    0 0
    sedi, nu te descuraja, iubito!
    procedeaza ca h_2004 si mine, si blatul o sa creasca.
    Adica pui la copt mai intai crema de zahar ars si, cand e aproape gata, pui deasupra si aluatul de blat. In felul asta, aluatul ramane deasupra cremei si creste frumos.
  •  
    • 230 mesaje
    24 Ian 2005, 13:06
    0 0
    Colibri , te rog sa-mi dai si mie exact reteta de blat. In compozitia de blat nu pui unt sau ulei?
    Multumesc,
    K