help! novice in casatorie si gastronomie
-
0 0Buna Evelor,
sunt si eu, ca multe dintre eve, o clienta cu "state vechi" a forumului si site-ului, desi doar in postura de cititoare. de data aceasta, va solicit ajutorul in calitate de sotie-intrata-in-panica-in-preajma-sarbatorilor
priceperile mele culinare sunt destul de limitate, dar unde nu-i stiinta, exista vointa! asa ca m-am decis ca pentru acest Craciun sa gatesc ceva traditional ca acasa, intrucat noi suntem departe, peste mari. de fapt, doar o mare
as dori daca cineva stie retete pentru piftia de curcan, sarmale in foi de varza (dar nu murata!), ciorba de perisoare si chiftele. cu aperitivele ma descurc iar dulciurile le cumpar. multumesc anticipat de ajutor!
ps
precizez ca tot ce am insirat mai sus vor fi doar pentru deliciul sotului meu, intrucat eu nu sunt consumatoare de "traditii"
asadar, as sugera, daca e posibil, ca retetele sa fie scrise pt niste cantitati mici, chiar infime
pupici. -
ciorba de perisoare:
se caleste zarzavatul - morcovi, ceapa, ardei gras, albitura,rosii taiate din conserva daca nu ai deja in congelator, toate taiate cubulete - in putin ulei, se adauga apa si se lasa la fiert. separat, carnea tocata o amesteci cu putina sare, piper, putin orez si un ou. formezi galuste din carne si cu lingura le scufunzi in ciorba. ai inteles ceva? lasi sa fiarba bine, adaugi sare, cuburi knor sau delikat, bors si gata ciorba. aaaa si leustean, mult leustean pt. ca-i da o savoare hmmmm. -
Reteta de chiftelute:
- 1kg carne tocata
- 2 cepe potrivit de mari pe care le toci prin masina de tocat
- putin miez de paine inmuiat in apa si stors bine ( cam o mana)
- 3 oua
- usturoi dupa gust sau daca doresti
- sare, piper, marar dupa gust
Le amesteci pe toate, formezi guguloaie mici pe care le dai prin faina si le prajesti. Si pofta buna!!!!
De sarbatori eu inlocuiesc chiftelutele traditionale cu cele din peste, care sunt delicioase. In loc de carne tocata de porc se pune file de peste ( crap, caras, salau ) care se toaca prin masina si se repeta reteta anterioara, dar fara marar. Le poti incerca sunt deosebite!!!
Pupici si sarbatori fericite!!!!!! -
piftia de curcan:
Pui carnea, bine spalata, la fiert, la foc mic si fara capac, ca sa nu se tulbure apa. Dupa ce o spumuiesti bine, poti sa dai focul la mediu si sa adaugi legumele (morcovi, telina, ceapa). Lasi sa fiarba in clocote mici pana ce carnea incepe sa se desprinda de pe oase. (Poti completa cu apa, daca scade prea mult si raman carnea sau legumele necoperite cu lichid.)
Lasi sa se racoreasca... scoti carnea, alegi bucatile de carne, arunci pielea , oasele si garciurile... carnea si legumele taiate rondele le asezi in castroane (poti adauga si oua taiete jumatati si asezate cu fata in jos). In zeama strecurata pui usturoi, sare, piper si, in functie de volumul rezultat, 1-2 samd... plicuri de gelatina alimentara, preparata conform prospectului. (Poti sa mai strecori o data zeama, daca nu vrei sa iasa piftia prea usturoiata.) Pui zeama peste carnea si legumele din castroane, le dai la rece si cu asta basta. -
va multumesc mult pentru sfaturi, nici nu ma asteptam sa primesc raspuns asa repede
mai ales ca maine e ziua de shopping si gatit (partial). mai greu va fi cu gasitul leusteanului, care pare a lipsi cu desavarsire aici. cat despre carnea tocata, din cate stiu se compune din porc si vita, in cantitati egale. este corect asa? pupici