Recapitulare: piftii & cozonaci

•  
    • 9835 mesaje
    15 Dec 2004, 19:05
    0 0
    Dragele mele bucatarese cu multa experienta, va rog frumos sa va faceti timp ca sa ne scrieti retetele voastre de piftie si cozonac, verificate practic.

Nu uitati sa ne impartasiti si micile voastre trucuri.

Maricica, ai incurcat-o, pe tine contez in mod special!
  •  
    • 831 mesaje
    16 Dec 2004, 13:00
    0 0
    Io o sa postez aici reteta mea de piftie (cozonac nu fac, caci nu-mi place-nu ma loviti va rog )...
    Asadar, cumpar ciocanele de porc si le spal, le asez intr-o oala si torn apa cat sa le cuprinda. Fierb ciocanelele pana se desprinde carnea de pe oase (cand apa incepe sa fiarba dau drumu' in oala si la niste feliute de morcov). In niste castronele asez carnea desprinsa de pe oase (astea revin catzelului )si feliutele de morcov, iar in zeama din oala dau drumu' la niste catei de usturoi zdrobiti, delikat, piper, boia de ardei etc. Printr-o strecuratoare torn zeama respectiva in castronele, dupa care las putin sa se raceasca si apoi cu ele la frigider pana a doua zi! Mie mi-a reusit intotdeauna reteta asta, care nu necesita gelatina.
  •  
    • 417 mesaje
    16 Dec 2004, 17:58
    0 0
    Eu nu fac piftie, dar stiu cum o face tata si e super. Pui cateva bucati de carne macra (care va fi apoi in farfurii), sorici, ureche (tata se omoara dupa ea, cu zgarci), picioare de porc si le speli pana te plictisesti (daca nu sunt bine spale iese tulbure). Apoi le pui la fiert cu destula apa ca trebuie sa fiarba cateva ore bune (pana se desprinde carnea de pe oase), oricum o poti incerca din cand in cand punand putin lichid pe o farfuriuta si punandu-l apoi la rece, daca se intareste e gata. Nu uita sa pui la fiert si niste boabe de piper, foi de dafin si ceva sare. Cand e gata, o strecori printr-o sita acoperita cu un tifon ca sa opresti si cele mai mici particule de carne sau oase. Apoi o lasi putin sa se raceasca ci iei cu atentie grasimea care se strange la suprafata ca un ulei (altfel iese prea grasa), apoi o vanturi nitel si cand e aproape rece pui un mujdei de usturoi (mult si frecat bine cu sare) si o mai strecori o data (sa nu ramana particole de usturoi). Si apoi pui bucatile de carne si ureche in castronele, pui si lichidul si dai la rece. A doua zi ai o piftie de milioane.

Cozonaci (mami e sefa) eu nu stiu reteta dar ce stiu e ca toate ingredientele (mai putin laptele si drojdia) trebuie aduse in bucatarie cu cel putin 6 ore inainte sa te apuci de gatit ca sa aiba aceeasi temperatura. Apoi trebuie sa fie cald unde framanti si mai trebuie framantati mult (cel putin 30 min) si mami, ca sa fie mai afatati, pune n timp ce framanata si un pic de sifon. Apoi ii lasi acoperiti la cald cateva ore bune, pana isi dubleaza volumul si abia apoi ii pui in tavi si dupa aceea ii lasi si in tava sa mai creasca nitel.

Sper ca ti-am fost de folos.
  •  
    • 9835 mesaje
    16 Dec 2004, 20:00
    0 0
    Bineinteles ca-mi sunt de folos toate retetele... un sfat de colo, unul de dincolo... uite-asa n-o sa-mi dau cu stangul in dreptul in bucatarie, cand m-oi apuca de treaba!
    ... ca deh, eu pana acum n-am facut decat piftie de pasare (sau "galantina" asa parca ii zic aia in cartea de bucate), inchegata cu gelatina.

La cozonaci abia anul asta am curaj sa ma incumet singurica, dupa ce m-a incurajat maricica sa pun mana la framantat - pana anul trecut am facut numai impreuna cu mama, care insa acum e peste mari si tari, asa ca n-are cine sa imi dea o scaltoaca peste ceafa daca fac vreo greseala!
  •  
    • 331 mesaje
    17 Dec 2004, 09:38
    0 0
    donna, anul trecut am incercat ceva de Pasti in domeniul cozonacului si nu m-am laudat nimanui, ca n-aveam cu ce...da' de Pastele de anul asta am tras un rand de cozonaci, de iti era mai mare dragul sa te uiti la ei, d-apoi sa-i mananci! Un deliciu! E o reteta din Practic in bucatarie, in care se adauga un pahar de vin alb...daca vrei, saptamana viitoare o scriu.
    Si inca ceva: nu te da batuta daca prima oara nu iese...mai ai atita timp inainte, sa incerci!
  •  
    • 49 mesaje
    17 Dec 2004, 12:24
    0 0
    Eu cozonac nu fac ,ptr ca sincer nu am incercat niciodata si nu stiu daca as reusii,dar pifitie fac f des ,nu numai de craciun ,din porc sau curcan.
    Iata reteta mea:

Cumpar picioare ,urechi si carne macra , le spal bine ,la pun la fiert cu apa destul de multa ,adaug foi de dafin ,piper boabe ,1-2 cepe intregi ,o telina intreaga ,pastarnac si morcovi intregi.
    le pun la fiert ,si spumez mereu . cand sunt firte legumele le scot ,morcovul il pastrez ptr ornat, restul le arunc.
    las sa fiarba pan acade carnea de pe os ,la sfarsit adaug mujdei de usturoi ,si iau oala de pe foc.
    cu o spumiera scot carnea ,o pun intr-un castron la racit si zeama o strecor.
    aleg carnea ,sa nu aiba oase .
    pregatesc castronele, pe fundul lor pun rondele de morcov fiert si frunza de patrunjel, bucati de carne macra si carnea de pe picioare si urechi ,si cu polonicul pun zeama strecurata.apoi ,deasupra presar un strat fin de boia de ardei iute.
    La cea de curcan ,aceeasi procedura ,doar ca pun aripi de curcan.
  •  
    • 1105 mesaje
    17 Dec 2004, 15:15
    0 0
    Piftia de cocos este cea mai buna..si mai usoara.Se fierb citeva labe( de gaina), impreuna cu carnea de cocos..Iese super!