pizza-zice-ti repede!
-
0 0Fetelor va pup pe toate!
Va rog sa-mi spuneti si mie repede cum se prepara pizza cu blat din comert...se pune in cuptor pe o tava..tava unsa cu ceva...
Spuneti-mi voi cum o faceti?
Va rog sa imi raspundeti acum ca sunt intr-o mare incurcatura!
Bye bye! -
salut,
blaturile din comert sunt semipreparate este foarte usor de facut pizza. Faci putin sos cu pasta de tomate, oregano, cimbru, piper, delikat si putina apa, apoi ungi blaturile pui cascaval si la urma ce vrei carnati, masline, ciuperci etc.
Pizza o bagi in cuptor pe gratar iar cuptorul sa fie deja incins se fac foarte repede. Daca pui blatul in tava se arde si nu-si mai pastreaza fragezimea.
Sper ca ai inteles! ca eu de maine nu mai am cum sa te lamuresc, acum sunt o fuga la birou si nu stiu daca voi mai veni prea curand, ok.
Sarbatori fericite! -
Merci fetelor!Aseara aveam nevoie sa fac pt ca am avut niste musafiri nepoftiti si erau lihniti de foame...
stiu ca poate vi s-a parut stupida intrebarea mea dar ce sa fac..sunt si eu novice...
Oricum am facut-o inainte sa citesc mesajele voastre si a iesit dezastru am ars-o...a curs cascavalul..in fine!
eu va multumesc si data viitoare sunt sigura ca o sa iasa ok,in urma sfaturilor primite!
Va pup! -
Buna,
imi pare rau ca nu ti-a iesit pizza pe viitor cand mai faci sa nu pui mai mult de 40gr. cascaval pe un blat mic iar pe unul mare 60gr. ca sa nu mai curga, ok.
In general pe blaturile astea intra foarte putine ingrediente iti spun din experienta, eu am lucrat intr-o pizzerie unde se facea pizza cu astfel de blaturi, mai bine folosesti reteta mea cu blat facut de tine este mult mai buna.
Te pup. -
maricica, iaca, ies la raport, maca-te-ar mama, bucatareasa facusi din mine!

Am facut ciorba de burta - PERFECTA!
Am facut PAINE DE CASA - PERFECTA!
...si ieri am facut si pizza cu blat framantat de mine - sac, gagarina!
Si asta a iesit UN DELICIU!!!
Iti multumesc mult de tot pentru sfaturi, nu ma descurcam fara ele!
-
500 gr. faina
1 plic drojdie uscata (eu am pus Oetker)
sare (cam ¼-1/3 lingurita)
apa calduta (cca 300 ml, adica o cana mare, sau chiar mai mult – depinde de faina)
Se incinge cuptorul.
Faina si drojdia se pun intr-un castron mare. Se amesteca. Se lasa vreo 20 de minute, ca sa ajunga faina la temperatura camerei.
In mijlocul fainii sa face o adancitura in care se toarna treptata apa calduta in care s-a dizolvat sarea, timp in care se amesteca acolo cu mana, ca sa se omogenizeze compozitia.
Aluatul nu trebuie sa iasa prea tare, adica... cum sa spun eu... ca la cozonac, daca ati vazut vreodata cum se face: intr-o prima faza trebuie sa se lipeasca de maini, urmand ca, dupa ce e framantat cu avant si energie, sa inceapa sa se deprinda de pe caston si maini. In momentul cand se intampla lucrul acesta, se dau mainile cu faina, se scoate aluatul din castron, i se da o forma lunguiata (eu l-am rasucit nitel in spirala) si se pune in forma. Aceasta se acopera si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Se da la cuptor, la inceput la foc mare (cca 5 minute), ca sa creasca frumos, apoi se coace la foc potrivit. Eu n-am stiut cu ce s-o ung ca sa iasa rumena ca painea de la magazin. Probabil cu ou?
In fine... dupa ce scoateti painea din cuptor, o extrageti din forma si o lasati sa se raceasca pe un fund de lemn, acoperita cu un stergar. E bine sa o intoarceti de pe a latura pe alta, din cand in cand. Daca o taiati prea devreme, se incruzeste. La fel, daca o lasati sa se raceasca in forma.
Cand o taiati, apasati cu buricul degetului pe miez: daca adancitura ramane, inseamna ca painea nu este bine coapta. Daca locul pe care ati apasat revine imediat la forma initiala (ca un burete de baie), totul e in regula.
E mai usor decat pare. Mie mi-a facut o mare placere sa mananc paine de casa: mi-am amintit de painea facuta de bunica mea. Pentru cele care nu stiu cum e: tineti cont ca painea de casa are alt gust decat cea din comert (nu contine afanatori, amelioratori de gust etc.) si nu va asteptati sa iasa la fel de crescuta ca aceea (framantatul de mana nu se compara cu framantatul facut cu malaxoarele alea imense, foarte puternice).
Sfaturi colaterale:
1. cat timp va ocupati de paine, nu deschideti fereastra: incercati sa pastrati o temperatura constanta in bucatarie.
2. toate ingredientele si ustensilele (inclusiv forma de copt) trebuie sa fie la temperatura camerei
3. cat timp se coace painea, urmariti sa deschideti cat mai rar usa cuptorului pentru a verifica painea - si, daca o faceti, nu deschideti usa complet si miscati-va foarte rapid
Bafta si... muschi de fier, sa puteti framanta bine! -
h, aprope de "perfectiunea" mancarii... eu am o relatie foarte interesanta cu mancarea, mai ales cu cea in care trebuie sa-mi bag mainile: se creeza intre mine si ea un fel de legatura magica, are loc un schimb reciproc de energie afectiva pe care il simt foarte pregnant.
Eu cred in lucrurile astea, mai ales ca am observat ca, atunci cand gatesc cu placere, mancarea iese mult mai buna decat atunci cand sunt obosita si neatenta la ceea ce fac.