meniu de sarbatori
-
0 0
buna, ce idei aveti pentru bunatatile de sarbatori? sincer eu nu prea sunt hotarata ce sa gatesc si de aceea daca vreti sa imi dati niste sugestii, sau ce meniu faceti voi,atat feluri principale cat si deserturi.multumesc
-
Aperitve:
- placinta cu carne
- pateuri cu branza si chimen
- oua umplute cu pateu
- ceva mezeluri
- saleuri
- icre
- salata de vinete
- salata boeuf
Felul principal:
- sarmale
- carnaciori de casa
- friptura de pui la cuptor
- piftie
- rulouri cu cascaval
- ficat de pui cu ciuperci si garnitura de cartofi sau orez
Dulciuri:
- cozonac
- tiramisu- inghetata
- fursecuri
- pandispan cu mere, scortisoara si bezea deasupra
De Revelion, musai tort de bezea
Acest mesaj a fost editat de către winter_rose: -
De craciun,gatesc respectind traditia,imi fac in casa sau imi cumpart preparate de porc,piftie de porc,sarmale, friptura ,cozonac si o placinta cu brinza.De baut ,la fel tuica sau palinca de tara si vin.
Iar de revelion,fac salate de tot felul,daca mai vrem piftie o fac din curcan,obligatoriu peste,daca nu ne-am saturat de sarmale mai fac dar din piept de pui in frunza de vita de vie,curcan umplut si nelipsita ciorba de potroace sau de burta.Tort citeva prajiturele si salata de fructe.O tarie cumparata din comert mai deosebita,vinul la fel si sampanie.Asta in cazul in care stam acasa si nu mergem la un revelion organizat.Daca mergem la un local gatesc din toate cele mentionate mai sus dar in cantitate mult mai mica.
-
Eu traiesc afara si e un pic diferit de romania, vom avem invitati la masa si vom servi:
aperitiv + vin * sampanie
curcan cu sos si legume
prajitura cu mere
Portii normale. Daca as pune pe masa si pateu,oua, aperitive, saramale, piftie, friptura
cred ca s-ar uita astia crucis ce bomba le pun pe masa 
Si sa nu uitam de silueta, sa nu devenim proprii dusmani.
Acest mesaj a fost editat de către emadd: -
Eve dragi, au trecut sarbatorile de iarna si dupa traditia fiecarei tari, cu siguranta ne-am saturat de sarmale, salata beuf, piftii, curcan umplut, stridii, homar, fois gras, spuma de crustacee sau fois gras, piept de rata cu fructe rosii sau portocale, peste cu garnituri fine, etc, etc.
Eu prefer tot ce-i zburatoare si de aceea sunt fericita cand descopar pe undeva retete noi de rata, pui, curcan, fazan sau....gasca.
Tocmai am gasit o reteta pt o cina.... aproape perfecta. Iat-o:
Gasca cu miere aromatizata
Nivel-usor
Preparare-15 minute
Cup tor 2,30-3 ore
Ingrediente:
o gasca de 3kg
300g de miere lichida
1 lingura de canelle-scortisoara
1 lingura de amestec de 4 mirodenii, un praf de cuisoare macinat,
6 smochine proaspete
400g de castane (ìn vid de preferinta)
1 lingurita de otet balsamic
Amestecati mierea cu mirodeniile. Sarati si piperati gasca, badijonati-o cu unt si mierea preparata.
Puneti gasca pe un gril si dedesubt asezati un vas ca sa nu ìnoate-n propria grasime.
Bagati-o ìn cuptor la 210C si la fiecare 15 minute mai acoperiti-o cu sucul lasat.
Intr-un vas puneti castanele crestate-n cruce ìmpreuna cu smochinele, caliti-le ìn unt-margarina. Adaugati 2 linguri din miere si asteptati pana se moaie compozitia, acoperiti si pastrati la cald.
Cand gasca e gata rumenita, prezentati-o pe-un platou garnisita de smochine si castane.
Intr-o sosiera puneti sucul obtinut din fructe, sarati, piperati si adaugati putin otel basamic si miere.
Sfat: Introduceti ìn gasca o ramurica de rozmarin si cubulete de lamai zaharisite.
Se poate servi cu-n vin rosu bun, preferabil din 2007 sau un delicat alb din 2008, dupa gust.
Ca desert, recomnanda o terrine de citrice au cognac. De fapt e vorba de-o mousse de cacao ìn care se adauga putin cognac, se da la congelator ìntr-o tava de cake si-n momentul servirii se adauga transe de citrice ìn cupa pe care-o serviti fiecaruia si migdale ìn fulgi.
Pofta buna..si curaj pt reteta inedita! Eu abia astept sa prind vreo gasca pe undeva¡
Acest mesaj a fost editat de către Tanike: