Magiunul de prune! :) Mmmmm....

•  
    • 3036 mesaje
    6 Sep 2010, 22:30
    0 0
    La piata se gasesc niste prune absolut grozave, sanatoase, mari si bine coapte.

Dupa tot tam-tam-ul facut in jurul magiunului de Topoloveni, m-am decis ca anul asta sa fac si eu magiun. (si am facut nu mai putin de vreo 3 serii, in total vreo 15 borcanele din care deja vreo 2 s-au halit)

Am luat la puricat toate cartile de bucate de prin casa, tot internetul, toate bunicile, vecinele si matusile.

In final, am sintetizat urmatoarele reguli ale facutului de magiun:

1. prunele sa fie din acelea brumarii, dulci, al caror sambure se desface usor de pulpa.
    2. prunele trebuie sa fie sanatoase si bine coapte.
    3. prunele pot fi pregatite pt magiun in 3 feluri:
    - desfacute in jumatati, se scot samburii
    - desfacute in jumatati, se scot samburii, pulpa se da prin masina de tocat
    - prunele intregi se oparesc, de decojesc, li se scot samburii, apoi pulpa se da prin masina de tocat.
    4. prunele, in oricare dinter formele de mai sus, se fierb la foc mic, amestecand aproape continuu, pana cand se formeaza o pasta omogena, in care lingura de lemn sta infipta, dreapta, fara a se inclina.
    5. vasul trebuie sa fie mare, cu fund dublu (teflonul, evident, ajuta f mult). pasta de prune e bine sa umple doar 1/2 din vas, pentru ca fierbe cu bulbuci care improasca in jur.
    6. fiertul magiunului dureaza destul de mult - vreo 5-6 ore a durat la mine, ma rog, cred ca depinde si de prune, de vas si de intensitatea focului. (magiunul de Topoloveni cica se fierbe 8 ore, in niste oale speciale, cu amestecare automata)
    7. imediat ce se opreste focul, magiunul fierbinte se pune in borcane, dupa modelul: se pune magiunul, se infileteaza bine capacul, se rastoarna borcanul cu fundul in sus si se lasa asa, rasturnat, la racit. unul cate unul, se procedeaza la fel cu toate borcanele. cand borcanele sunt doar caldute, se intorc cu capul in sus (deja se observa ermetizarea capacelor, in cazul celor prevazute cu cercuri concentrice ambutisate).

dupa desfacere, borcanele trebuie pastrate la frigider (altfel, magiunul poate fermenta).
  •  
    • 2487 mesaje
    7 Sep 2010, 13:24
    0 0
    Donna gind la gind, ma minca si pe mine un experiment de asta, mai ales ca la prune poti renunta la zahar, sa stii ca in prima zi mai libera trec la fapte.

P.s. pt incepatoare borcanele se fierb inainte de folosire si capacele
    Asta ca sa zic si eu ceva .