Retete culinare de post
-
0 0Fetelor, incepe postul Craciunului.Daca stiti retete bune de post, haideti sa le facem publice!
O sa incep cu o reteta foarte simpla> Macaroane cu nuci: Se fierb paste in apa cu putina sare si o lingurita de ulei(pentru perioada de post se aleg pastele fara ou) Nucile de prajesc putin si se macina. Pastele scurse bine de apa de aseaza intr-un vas yena uns cu margarina. Se pune nuca, scortisoara, zahar si se da putin la cuptor! Simplu si bun
) -
Iata reteta pentru pate de soia:
Se foloseste soia granule, care se pune la fiert in apa condimentata cu o ceapa, usturoi, cimbru, busuioc, sare, vegeta. Se strecoara (toate condimentele pot ramane, doar apa se scurge) si se lasa la racit. Apoi se mixeaza compozitia bine (ca fasolea batuta), se adauga sare, piper, boia dulce (se pot folosi condimente Favisan, de exemplu, speciale pentru preparate de post)ulei (putin cate putin ca la maioneza - cine doreste poate pune margarina vegetala) ceapa, usturoi, (facultativ se pot adauga masline sau ciuperci)
Cam asta e!
De asemenea, mama mea mai face o asemenea reteta, adaugand pe langa soia si fasole batuta. E la fel de buna. -
O alta reteta foarte buna este tocana de legume. Se pot pune tot felul de legume dupa preferinta fiecaruia si dupa posibilitati, binenteles (ceapa,praz, morcov, patrunjel, telina ardei, rosii, cartofi, fasole verde, vinete, dovlecel, conopida, varza s.a.)
Toate se pun la inabusit in ulei, se condimenteaza cu sare, piper si se adauga putina apa si o ceasca de orez, dupa care se pun la cuptor si se lasa la foc mic. Se poate servi atat calda, cat si rece. -
maioneza de post: un cartof sau doi se curata si se fierb, apoi se piseaza bine si incepi sa adaugi ulei, sare, o lingurita de mustar (sau cum iti place, mai mult sau mai putin), o lingura de apa fiarta, se mixeaza bine. Se mai poate pune dupa gust helas sau o picatura de otet (care albeste putin maioneza) si la sfarsit se adauga o lingura de apa rece rece. Asta este. Cantitatile nu sunt batute in cuie, dar ai grija sa fie destul cartof ca sa nu iti iasa chiar prea moale.
-
va place conopida? se pot face tot felul de mancaruri bune din ea. Mie imi place conopida prajita. Se curata, se spala, se taie in bucati nici prea mici nici prea mari si se prajeste in ulei pana prinde o culoare putin galbuie, maronie. Este foarte buna cu cartofi prajiti sau orice alta garnitura vrei. Mai stiu si o reteta de salata de conopida: se fierbe conopida, se zdrobeste bine cu mixerul si se amesteca cu maioneza de post. Se pune putin mai mult mustar la maioneza (nu foarte mult) si se adauga usturoi. Se poate si fara usturoi, dar isi pierde tot farmecul.
-
Roxana, esti extraordinara! Nu stiam de maioneza de post. Ai dreptate, conopida e foarte buna. Am si eu o reteta interesanta. Conopida cu ciuperci. Conopida se fierbe in apa cu sare si vegeta. Ciupercile se calesc in ulei, ceapa, morcov, ardei, sare, piper, boia, putina apa si se inabusa pana se inmoaie. Apoi se adauga conopida. La sfarsit se drege cu putina faina si apa.In acelasi mod se prepara un pilaf de orez. Conopida se inlocuieste cu orez.
-
Fetelor, astazi va prezint placinta cu mere:
O margarina vegetala se pune intr-un vas pe foc cu o lingurita ulei. Dupa ce s-a topit, se ia de pe foc si se adauga coaja rasa de lamaie, vanilie,un pahar de ap[ si unul de zahar. Apoi se lasa la racit. Cand e rece se adauga faina cat cuprinde. Se face un aluat nu prea moale, care se pune in frigider vreo 20 minute.
Merele se rad, se scurg de suc si se adauga o lingurita scortisoara. Daca doriti puneti si zahar. Eu nu pun, prefer sa fie mai acrisoare.
Asta e! Se coace cam 40 minute la foc mic. Deasupra puneti zahar pudra su dupa preferinta scortisoara. E super, va asigur!!!
Pupici****