paine de casa
-
0 0Mi-e pofta de o paine buna ,m-am saturat de premixuri.Stiu sa framant cat de cat,mi-a iesit si cozonacul de Pasti (nu ca vreau sa ma laud
),dar am nevoie de o reteta testata,ca sa nu gresesc.
Faina neagra se gaseste usor?
Merci -
Andreea sa faci piine nu e greu, e mai greu pina o lasi sa dospeasca si sa coaca.Eu fac piine cu tarita,ardelenesca sau alba dupa chef.
Uite reteta de 1/2kg ies 2 piini mici sau una mare.
1/2 kg faina alba, 10g sare,10g drojdie de bere, 350ml apa, un strop de ulei.
Variante:
250g faina alba, 250g faina 450-piine inermediara
400g faina 450,1 pumn de tarita-piine cu tarita
500 faina 450 -piine neagra
1cartof fiert mare,facut piuree, in care pui la crescut drojdia si apoi amestecat cu faina-piine ardeleneasca
1.Drojdia se freaca cu un pic de zahar ca sa se dizolve.
2.Apa se pune la fiert pina ajunge la temperatura de fierbere, nu clocotita, doar calda spre fierbinte sa poti tine degetu in ea, topeste sarea in apa.
3.Dilueaza drojdia cu apa calda si torna peste cantitatea de faina,amesteca si toarna si restul apei.
4. Acum vine framintatul, cam 20-25 min,pina la suprafata ies bule de aer.
5. Pui ulei cit pe iei in palma facuta caus, acum se foldeaza cu pumnul strins, aduci margini spre mijloc si presezi, pina se absoarbe uleiul in coca.
6. dai la crescut 30 min
7. mai framinti un pic coca si formezi piinea
8 .dai la crescut 30 min
9. pui la copt in cuptorul incins la max, dar la foc mediu spre mic
10 in functie de marime intre 30-50 min
11.Ai scos de la cuptor ,inveleste in sergar si apoi in patura.
Si gata, ai piine care ramine proaspata si 1 saptamina. -
Super retata Bim,cunosti si tipurile de faina,e perfect,merci mult.
Majoritatea producatorilor foloseste premixuri si de cele mai multe ori painea neagra,graham,nu mai vorbim de specialitati,sunt facute din premixuri,nici vorba de faina apa si drojdie...Premixurile sunt niste prafuri folosite in patiserie cofetarie,brutarie etc,foarte avantajoase la pret si usor de utilizat in productie... -
Andreea , multumesc.
Dar nu e reteta
mea , e din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, am facut des reteta si iese la fel de buna piinea mereu, mixurile sunt cele incercate de mine.
Daca vrei mai sofisticate , este o carte despre piine pe piata, e cam 70 lei, sunt descrise multe feluri de a face piine . -
Am facut painica dupa reteta ta,exceptand drojdia,am pus un pic mai mult.A iesit f buna,miezul plin si coaja crocanta.Data viitoare pun mai putina drojdie,as vrea miezul mai dens,asa iese la cantitatea pe care mi-ai dat-o tu?
Merci :
PS:Crezi ca pot adauga unele condimente,gen oregano sau busuioc,la o paine normala,nu gen lipie?Ai incercat cumva? -
Andreea, şi mie îmi place foarte mult să fac pâine de casă, foarte rar cumpăr din magazin, chiar când nu am timp deloc. Nu am robot de făcut pâine, o fac la modul tradiţional dar am căpătat dexteritate
.
Nu ştiu ce să zic de busuioc şi oregano, mi se par arome mult prea puternice pentru pâine, dar eu folosesc seminţe de susan sau mac pe deasupra. ÃŽn interiorul pâinii pun seminţe de floarea soarelui sau seminţe de in sau fulgi de ovăz.
Dar dacă vrei totuşi, eu am făcut în ultima vreme şi mi-a ieşit super bine o pâine cu ulei de măsline şi rozmarin, foarte aromată, cică se cheamă focaccia alla genovese.
http://adamache-laura.blogspot.com/2010/03/focaccia-alla-genovese-de-post.html -
andreea, poti pune multe in piine : condimente, seminte, cascaval, cirnaciori, sunca (nu toate o data.......sau poate da? am o reteta de "piine surpriza", n-am timp acum sa o caut, dar cind ma intorc din oras o sa o scriu aici).
edit : am cautat reteta, e cu masline sunca, cascaval, taiate cubulete si amestecate in aluatul de piine.
(nimic complicat........) -
Ma bucur ca faceti paine acasa, si noi facem sau in cuptor sau cu masina. Sotul a cumparat grau si s-a dus la moara si l-a macinat pe piatra , cred ca spun corect
. Ramane totul, nu se arunca aproape nimic.Sa vedeti fetelor ce paine integrala mancam, neagra - neagra, dar buna si gustoasa fara initiu
.