Lasagne - diferite retete
-
0 0Pentru 4 portii:
- 500 g lasagne
- 1 morcov
- 150 g mazare
- 150 g fasole verde
- 2 fire praz
- 1 ramura telina verde
- 4 rosii mari
- 50 g unt
- patrunjel sau busuioc verde, tocate
- 400 g smantana
- 50 g parmezan ras
- sare, piper
Rosiile se curata de coaja si semnite; se taie bucatele.
Morcovul se curata si se rade mare.
Fasolea verde se curata de ate; se taie bucatele (cca 5 mm).
Prazul se spala, i se inlatura prima foaie, apoi se taie rondele (cca 5 mm grosime).
Telina se taie bucatele (tot de 5 mm).
Legumele se calesc in unt, la foc domol, cu capacul pus, timp de 15 minute. Apoi se adauga sare si piper, dupa gust. Se lasa inca 5 minute pe foc, de data aceasta fara capac, ca sa se evapore o parte din sucul format. Se adauga 1/2 din smantana. Se amesteca.
Pe o tava unsa cu unt se pune o foaie de lasagne, urmata de un strat de legume, presarat cu patrunjel (sau busuioc). Operatiunea se repeta pana se termina legumele si foile de lasagne. Deasupra trebuie sa fie o foaie de lasagna, peste care se pune restul de smantana si se presara parmezanul.
Se coace cca 30 de minute, la foc mediu. -
Inca o reteta de lasagna, pt cele interesate:
Ingredients
8 foi lasagna
300g broccoli congelat
400-500 g rosii de conserva
400g sos de rosii fara sare
1 ceasca de telina tocata
1 ceasca ceapa tocata
1 ceasca de ardei rosu sau verde tocat
1 - 2 ligurite busuioc sau oregano
2 frunze de dafin
1 catel de usturoi (tocat marunt sau pisat)
1 ou batut
2 cesti de braza ricotta fara grasime
1/4 ceasca parmezan
1 ceasca branza mozzarella (100g)
1/8 ligurita de sare
1/4 ligurita piper negru
Directions
1. se fierb separat lasagna si brocolli, dupa indicatiile de pe pachetul lor, se scurg bine si se pun de o parte
2. Pt sos: intr-o cratita se amesteca rosiile din conserva cu sosul de tomate, telina, ceapa, ardeiul, busuiocul, dafin, usturoiul si sare. Se dau la fiert, la foc mic. Se fierb la foc mic, fara capac, timp de 20-25 min. pana se ingroasa sosul se amesteca din cand in cand, se scot foile de dafin.
3.Intre timp, pt umpluitura, intr-un bol se amesteca oul, branza ricotta, parmezanul si piperul negru. Se amesteca cu broclli gata pregatit.
4. se pune jumate de ceasca de sos intr-o tava, apoi se acopera cu foi de lasagna, se pune un strat de umplutura, si inca un strat de sos. Se repeta pana se sfarsete compozitia, ultiumul strat trebuie sa fie de sos .
5. Se da la cuptor, neacoperita tava, la o temperatura de 175 C, pt aprox 25 min. Apoi se presara mozzarela si se mai lasa la cuptor inca 5 min. Pt a fi servia se mai lasa 10 min. -
Classic Lasagna
Ingredients
350 g carne de vita sau carnati de porc
1 ceasca de ceapa tocata
2 catei usturoi pisati
400-500g rosii din conserva
200 g sos de tomate
1 ligura condimente, de preferinta italiene
1/4 ligurita piper negru
Foi de lasagna
1 ou batut
400g branza ricotta sau 2 cesti smantana
1/4 ceasca parmezan
150 g mozzarela
Directions
1. Pt sos:intr-o cratita se pregatesc carnatii/ carnea, ceapa, usturoiul pana sunt facuti carnatii/ carnea e fiarta.
2. Se amesteca rosiile, sosul de tomate, condimentelesi piperul cu amestecul de carne se dau la fiert, la foc mic. Se fierbe, acoperit timp de 15 min, se amesteca din cand in cand.
3. intre timp se fierbe lasagna 10-12 min, se scurge si se trece prin jet de apa rece. Se scurge bine
4. Pt umplutura: se amesteca oul, ricotta si jumate din parmezan si se pun de-o parte.
5. Se pune jumate de ceasca de sos intr-o tava, apoi un strat de lasagna,apoi un strat de carne si unul de umplutura , se repeta operatiunea pana se termina compozitia. Se poate adauga la sf parmezan deasupra.
6. se da la cuptorul incins- 30-35 min. -
lasagna
Se pun 2 cepe sau una mai mare taiate marunt la calit in putin ulei,se adauga carne tocata cam 1 kg se lasa putin sa se prajeasca si ea apoi se adauga o cutie de rosii krosade (rosii taiate marunt si decojite) si o cutie suc de rosii,sare piper...eu pun si putin zahar
Sosul: 1l lapte, 1 dl faina, 2 dl cascaval ras,sare,piper.Se fierbe laptele se adauga faina,cascavalul,sare,piper.
Intr-o tava se pune cam jumatate din sosul de mai sus...apoi se aseaeaza tablile de lasagne,se pune un strat din compozitia de carne tocata apoi iar lasagne si iar carne...penultimul strat sa fie lasagne ultimul puneti sosul de cascaval.Dati la cuptor´la foc potrivit cam 30-40 de minute pana prinde culoare aurie deasupra -
Lasagna
Sosul cu carne:
1 ceapa
1 cutie (500 g) cu rosii in bulion
2-3 linguri bulion
1-2 catei de usturoi
700 g carne tocata
vegeta, sare, piper, oregano, cimbru
Sos Bechamel:
4 linguri margarina
1 dl faina
1 l lapte
sare, piper
cascaval ras
Se toaca ceapa, se pune impreuna cu celelale ingrediente intr-o tigaie (cratita), inclusiv condimentele si se lasa sa fiarba 30-45 minute.
Sosul: se topeste margarina, se stinge cu faina, se adauga incet laptele, se condimenteaza, se fierbe citeva minute. Sosul trebuie sa fie subtire pentru ca placile de aluat absorb mult lichid.
Se unge o forma cu unt. Se pun:
1. Sos Bechamel
2. Placi de lasagna
3. Sos Bechamel plus sos de carne
Se repeta asta de 3 ori.
Ultimul strat trebuie sa fie de sos. Se presara cascaval ras. Se coace la 225 grade C cam 25 minute cu forma acoperita cu folie de aluminiu si inca 15 minute fara folie. -
Cristina, maine am sa fac si eu lasagna pentru prima oara ...
Am doua nelamuriri : carnea de vita trebuie fiarta inainte de a o pune in tigaie cu rosiile si sosul? Si placile de lasagne trebuie fierte , nu ?Am auzit pe la cunostinte ca nu tre' sa le fierbi pentru ca ele la cuptor cu sos se inmoaie ...
Merci mult si astepta raspunsul tau !
A, si inca ceva - sosul Bechamel gata preparat ( din supermarketuri) e bun? -
Iaca, vin si eu cu o reteta de Lasagna...mi-a fost impartasita de o amica.....ea mi-a zis ca a facut reteta de cateva ori si e absolut delicioasa (poate am s-o incerc si eu
)
Lasagne cu cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 gr. ciuperci, 1 ceapa, 1 vanata, 5 linguri de untdelemn, 300 gr. carne tocata (amestec de floricica si porc sau numai vaca), sare, piper, 250 gr. rosii, sos bechamel, 1 legatura de patrunjel, 750 gr. cartofi rosii (rezistenti la foc), grasime pentru tava. Pentru sosul bechamel: 20 gr. unt, 20 gr. faina, 1/2 litru lapte, sare, putina nucsoara rasa.
Mod de preparare:
Ą Se spala ciupercile si se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se taie marunt (nu se toaca). Se curata vanata de coaja, se spala, se taie felii groase. Se prajesc in 3 linguri de untdelemn pe ambele parti, apoi se scot si se pun pe hartie absorbanta (servetel gros).
Ą Se prajeste carnea tocata intr-o lingura de untdelemn, se sareaza, se pipereaza. Se adauga ceapa si se caleste si ea. Se scoate tocatura afara si in restul de grasime ramas, se prajesc ciupercile. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu tocatura de carne.
ĄSe prepara sosul bechamel: se rumeneste usor faina in unt, se stinge cu lapte si se amesteca intruna ca sa nu faca cocolosi. Se lasa sa mijoteasca pe foc mic cateva minute.
ĄSe spala rosiile, se taie in sferturi, li se scot semintele.
Ą Sosul bechamel se amesteca cu patrunjelul tocat.
Ą Se curata cartofii, se spala, se taie felii (cat latul degetului mic). Se ia un vas rezistent la foc, uns cu grasime (ulei sau unt), in care se asaza in randuri alternative cartofii, tocatura de carne cu ciuperci, feliile de vanata, rosiile si sosul bechamel. Se repeta de mai multe ori, pana ce se termina toate legumele. Stratul superior se acopera din gros, cu sos. Se da la cuptor o ora.
P.S.Si retetele voastre par a fi extrem de delicioase
Sper. cat de curand, sa p-ot incerca si eu una din ele. Pupici! -
rusinata ma intorc la voi...
nu am facut nici una din ele, doar dadeam variante astfel incat donna sa imi spuna care e varianta cea mai buna
eu sunt o incepatoare... dar informata! Uite ce am aflat:
paletele acelea uscate ( eu am luat barilla) se firb inainte, dar cu mare grija pt ca se lipesc intre ele chiar daca pui ulei. Asta va fi o problema pt ca eu speram sa le bag la microunde ca pe spaghete si sa termin repede, dar trebuie fierte cu grija
carnea- nu se fierbe , se fierbe odata cu sosul ala in care se pune,asa ca nu nu e nevoie sa mai fie fiarta inainte
va voi tine la curent ( 220 wolti) cu lasagna pt ca mi s-a pus pata pe ea si duminica asta voi gati!
ca de o sa fiu si eu femeie in rand cu lumea in curand si trebuie sa fac si treburi din astea murdare
-
Buna! M-am gandit "sa ma bag si eu in seama"
Eu am facut lasagne si desi abia la a 3 treia incercare mi-a iesit acum fiul meu se linge pe degete. De acea m-am gandit sa va dau cateva lamuriri din experienta mea
. Foile de lasagne LE FIERB. Pun apa la fiert intr-o oala mare si ce e important nu pun multe ( in total folosesc 12 buc)!! Maxim 3 si atunci nu se lipesc apoi le clatesc sub apa rece si de "frica" le intind peste tot ca sa nu se lipeasca intre ele. Eu fac reteta cu carne tocata (numai) dar extra adaug 3-4 morcovi taiati rondele pt aspect, in rest reteta e aproximativ la fel cu cea scrisa de Cristina. Pofta buna si desi e murdarie multa si destul de mult timp de preparare necesita e fffff gustos. Va pup.
P.S ma duc la celelalte topice sa va scriu cateva retete rapide!
-
va anunta cu mandrie ca am facut prima lasagna din viata mea sia fost cel mai bun fel de mancare facut de mine pana acum. am intampinat probleme la fierberea foilor de lasagna pt ca se lipesc, a fost nevoie sa fierb cate 2 si apoi sa le insir in toata bucataria ca sa nu se lipeasca, prin urmare, draga donna, iti voi urma sfatul si voi cumpara de acum in colo din alea congelate ca sa nu fie nevoie sa le mai firb. o alta dificultate a fost legata de sosul aela din lapte, am fucut un pic cam mult. dar sunt convinsa ca voi mai face si altadatapt ca a iesit un deliciu de mancare, toata lumea a fost incantata, chiar si soacra!

v-am pupat!