torturi&prajituri celebre

•  
    • 24 mesaje
    26 Aug 2004, 16:07
    0 0
    Fie ele de toate natiile...
    Ma gindesc si la retetele "smulse" cu cazna de la detinatorii de "secrete de familie", cum spunea cineva pe acest forum, precum si la retete vechi, pastrate prin caietele cu retete ale bunicii sau chiar strabunicii.
    Sunt mare amatoare de dulciuri, care imi mai pun in pericol silueta, dar probleme cu glicemia nu am...
    Pls, maestrelor...
  •  
    • 1105 mesaje
    27 Aug 2004, 08:24
    0 0
    Draga mea, cea mai buna prajitura pe care am mincat-o eu vreodata este Tiramisu-cea adevarata, cu Mascarpone si Amaretto. Desi am promis ca n-o zic "veci"celei care mi-a dat reteta, ce nu fac eu pt. voi???????
    Dac-o vreti TARE, TARE....v-o zic!!!!
    Este superba...si reuseste si incepatoarelor...
  •  
    • 457 mesaje
    27 Aug 2004, 08:37
    0 0
    Eu abia astept reteta! multumesc anticipat.
  •  
    • 1105 mesaje
    27 Aug 2004, 09:16
    0 0
    DECI,...
    pregatiti-va pt. o gaura in buget de vreo 2-300.000. Este o prajitura scumpa!!!!
    Se cumpara urmatoarele:
    -800-900 g piscoturi ( ideale sunt acelea ambalate in pungi mici la 9 bucati ,si apoi in punga mare( cam 60.000 buc. )Va trebuie 2-3 pungi de piscoturi!
    -3 cutii de crema Mascarpone( cam greu de gasit pe la noi, dar in Buc. nu cred sa fie probleme),cutia are cam 200-250 g.
    -o sticla de lichior Amaretto(500-750 ml).Se poate inlocui cu succes cu lichior de cirese amare.-a nu se folosi alte lichioruri, nu iese nimic!!!
    -4 oua
    -cafea neagra pt. a face o infuzie (cafea mai tare) , cam 500 ml.
    -250 g zahar.

Se freaca galbenusurile cu zaharul, apoi se incorporeaza cele 3 cutii de M. pe rind, apoi albusurile spuma, si gata crema!!!
    Piscoturile se inmoaie pt. 1-2 secunde in urmatorul sirop:lichiorul+ cafeaua. Folositi un vas inalt( ca o halba ) care trebuie sa fie plin de lichid , a. i.piscoturile sa se inmoaie complet dintr-o singura miscare.
    SECRETUL OPERATIUNII:
    Nu inmuiati piscoturile tare, doar suprafata sa se imbibe de sirop. Tineti piscoturile in sirop doar 1-2 sec!!!

Se pune un strat de piscoturi inmuiate pe un platou cu marginile usor ridicate( unul linga altul, cit mai strinse intre ele), se toarna crema peste, apoi se repeta operatiunea cu piscoturile inmuiate, apoi crema ,etc. Daca va ramin gauri intre piscoturi , acestea se umplu cu piscoturi zdrobite,sau bucatele mici taiate dupa forma gaurii( si ele inmuiate in sirop)...O sa iese cam 3 straturi. Ultimul de crema!!Nu va speriati daca crema curge ..asa trebuie.
    Se pudreaza cu cacao la suprafata.Se tine la rece 24 h!
    SE HALESTE A DOUA ZI !!!!Este f. usoara si ingrozitor de SAVUROASA!!!
    ( se pot minca cantitati industriale fara sa va fie rau..)
    ...Imi ploua in gura deja, succes!!!

Eu o fac de ziua copiilor mei. Se poate pune si sub forma de tort, asezind piscoturile radial, sub forma de stea...
  •  
    • 24 mesaje
    27 Aug 2004, 11:34
    0 0
    Multumesc mult, Silvanita. Eu am facut o data Tiramisu, dupa o reteta dintr-o revista, care reteta era cu blat, nu cu piscoturi. Nu a iesit grozav, in special pentru ca m-am zgircit si nu am pus Mascarpone, ci...branza topita (sic!), dar Amaretto si cafeaua tot o faceau sa para deosebita.
    Promit ca reteta asta o voi executa intocmai.
    Daca mai ai si alte retete, te rog sa fii la fel de generoasa.
  •  
    • 1118 mesaje
    28 Aug 2004, 16:03
    0 0
    Si mie imi place Tiramisu dar acasa nu am facut-o niciodata. Motivul? Oul ala crud din crema .... Voi aveti incredere in ouale luate din comert? Daca dupa bunatate de prajitura de pricopsesti cu salmonela?
    Silvanita daca nu ma inseala memoria tu esti medic, explica-mi si mie te rog ca am o mare dilema cu ouale crude. Stiu ca alea de rata sub nici o forma nu se mananca altfel decat fierte tari dar si astea de gaina pot avea salmonela si atunci ce-i de facut cu cremele astea grozave care se fac cu ou crud. Multumesc anticipat.
  •  
    • 1105 mesaje
    30 Aug 2004, 10:01
    0 0
    Oul de rata este cel mai bun mediu de cultura pt. Salmonella.Dar si ouale de gaina pot fi infectate.Eu am marele noroc sa am o soacra la tara, care imi livreaza oua bune si proaspete. In Tiramisu eu pun oua de 1-2-3 zile, ii spun cind vreau sa fac prajitura si ea imi da.Oricum, ouale se verifica cu atentie. Un ou infectat arata altfel decit cel proaspat.Numai daca il pui fara sa te uiti la elin mincare te poti infecta. Cind folosesc oua din comert, eu le sparg in farfurie, le miros si daca totul e in regula le folosesc.Nu mi s-a imtimplat niciodata sa ma infectez, verificindu-le astfel.
    Nu uita!!!Un ou infectat are alte caracteristici organoleptice ca cele bune....

PS. Daca ai sti cite inghetate la "coltul strazii "se fac cu praf de oua crude, te-ai gindi de doua ori pina le-ai cumpara!!!
    Eu sunt f. atenta la chestiile astea. CEL MAI BUN INDICATOR-MIROSUL!!!! Nu te minte niciodata...Pina si mezelurile inainte de a le cumpara,le miros...spre stupoarea vinzatoarelor..dar nu-mi pasa.Sanatatea este mai importanta ca orice!!!Deci, poti pune oua crude linistita in crema, din alea stampilate, cu data pe ele. Le bagi si tu in apa rece intii, (trebuie sa se lase la fund), le verifici atent si ...fara grija te poti infrupta din aceasta minune dulce!!!!
    Dupa mine, cea mai buna prajitura din lume!!!
  •  
    • 24 mesaje
    30 Aug 2004, 10:12
    0 0
    Cand spargi oul in farfurie, galbenusul trebuie sa ramana ferm, sa nu se imprastie. Dar mirosul joaca, intr-adevar, un rol important. Totusi, bine ar fi sa gasesti o sursa sigura de la care sa cumperi oua "de tzara". Pe langa faptul ca sunt mai sanatoase, blaturile cu oua vor avea o culoare galbena excelenta, nu mai e nevoie de coloranti alimentari.
  •  
    • 457 mesaje
    30 Aug 2004, 13:40
    0 0
    Mai adaug o prajitura, nu stiu daca intra in categoria celor celebre dar cu siguranta o sa va placa. Este delicioasa si aspectuasa.
    Prajitura Figaro
    4oua
    7 linguri ulei
    11 linguri lapte dulce
    150 gr. zahar(2 pahare)
    un praf de copt
    125 gr. margarina
    300 gr. nuci pisate
    400 gr. gem de caise (doua borcane)
    faina cat cuprinde se face o compozitie ca la chec.

Un pahar de zahar impreuna cu galbenusurile se bat bine cu mixerul, apoi se adauga uleiul, laptele/faina dintr-o data apoi margarina si praful de copt stins cu lapte.
    Din compozitia obtinuta se pune 1/2 in tava, deasupra punem gemul iar peste gem restul de compozitie se coace 15 min. albusurile se bat spuma cu un pahar de zahar apoi adaugam nucile. Compozitia obtinuta o turnam deasupra prajituri, se mai lasa in cuptor 30 min. Dupa ce o scoatem din cuptor o acoperim cu un prosop cateva min.

Pofta buna!
  •  
    • 13 mesaje
    13 Sep 2004, 02:17
    0 0
    izabela,daca mergi pe culinar{forum},acolo gasesti de toate pt toti