Legume si fructe congelate

•  
    • 9835 mesaje
    21 Aug 2004, 13:47
    1 1
    Acum e momentul!
    Hai, ca acum piata e ieftina si produsele sunt frumoase foc!

Eu am incercat anul trecut sa congelez vinete. Mama, ce usor e, si ce bune sunt iarna!

VINETE CONGELATE
    Vinetele se coc si se pun pe un fund de lemn, sa se raceasca. Se cresteaza cu cutitul la capatul bombat, cat sunt fierbinti (am observat ca sucul ala amar se scurge muuult mai bine astfel decat daca le dau cu sare DUPA ce s-au racit si le-am curatat).
    Dupa ce s-au racit, se curata, se desprind de cotoare, apoi se rup fasii (sau se toaca lejer cu un sataras de lemn).
    Se pun in pungi de plastic (eu pastrez pungile de la lapte in acest scop), se aplatizeaza usor cu podul palmei (ca sa poata fi puse una peste alta in congelator), se inchid bine (eu pliez doar o data capatul ramas gol si il lipesc cu scotch) SI GATA!
    Se baga la congelator.

Termenul de garantie este de un an.
  •  
    • 9835 mesaje
    21 Aug 2004, 13:51
    0 0
    Va astept cu metode de congelare pentru alte bunatati de sezon, cum ar fi ardeii grasi, cruzi si/sau copti (oare pot sa procedez ca si in cazul vinetelor???), si mai ales FRUCTELE...

Mama-mama, ce as manca iarna prajituri cu fructe de vara!!! Visine, caise, piersici, prune... Imi lasa gura apa... Am incercat o data sa congelez visine, dar m-am pomenit ca se flescaiesc cand le dezghet! Nu le scosesem samburii inainte... oare asta a fost cauza???
  •  
    • 1118 mesaje
    21 Aug 2004, 20:46
    0 0
    Ardeii copti se pastreaza foarte bine la congelator exact ca vinetele. Iarna poti sa faci o mica zacusca ( dupa mine e mai buna proaspata) sau salata de ardei copti.
    Cu fructele e mai greu. Ai mei pun mereu zmeura (au in curte), prune asa crude dar mie mi se pare ca au un gust de congelator. Poate sunt si pungile de vina ....
    Oricum sunt sigura ca sunt si acolo aparatele alea prin care poti sa le conservi in vid. Din auzite stiu ca sunt bune. Totul se pastreaza mult, mult mai bine si-mi imaginez ca si fructele se pastreaza altfel intr-o punga vidata decat intr-o punga obinuita.
    Am citit intr-o revista mai demult, pastrarea verdeturilor de ex.. Se toaca verdeata marunt si se pune in ... recipientii (nu-mi vine acuma alt cuvant)in care pui apa sa faci gheata. Deci se pune in fiecare cubulet verdeata si se umple cu apa. Ideea era ca atunci cand ingheata poti sa le scoti sa le pastrezi in pungi sau ca atare in recipientii astia si iarna iei un cub doua de verdeata si-l pui direct in mancare. Gasesc draguta ideea.
  •  
    • 9835 mesaje
    22 Aug 2004, 11:07
    1 0
    Aha, foarte misto ideea cu cuburile de gheata... pacat ca frigiderul meu e dotat cu o singura forma de-aia...

Soacra-mea m-a invatat cum sa congelez patrunjelul si mararul. Se spala, se rup de pe codite si se lasa, rasfirate, sa se usuce bine pe un stergar uscat. Apoi se pun in pungulite de plastic (cantitati mici, in fiecate pungulita, cam cat o legatura).

Intrebare importanta: ai tai au frigider cu freon? Poate de-aia isi schimba fructele gustul???... Sa stii ca incerc si eu anul asta sa congelez macar un kil prune, poate fac de Craciun niste galuste... yummieeee!!!!
    Daca merge, la anul ma extind si la alte fructe.
    O sa incerc sa aplic metoda soacra-mii, adica sa le las sa se usuce inainte de a le congela... Poate conteaza si chestia asta??? Va spun la anul!

O sa coc ardei si-o sa-i congelez. Clar! Ca salata de vinete fara ardei copti n-are farmec!
  •  
    • 80 mesaje
    23 Aug 2004, 07:44
    1 0
    Eu pun verdeata pe o foaie de celofan, apoi o rulez. Iarna tai din ruloul ala cat am nevoie, restul la congelator.
    Pentru prajuturile de peste iarna cu fructe, mama mea pune in borcane visine (fara samburi), caise, care-si lasa singure zama si pune aspiruna peste ele. Chestia asta se poate pastra si intr-o camara mai racoroasa. Fructele raman tari si sunt extrem de gustoase.
  •  
    • 491 mesaje
    23 Aug 2004, 10:39
    0 0
    totoeva, cita aspirina pune mama ta peste un borcan de fructe?
  •  
    • 9835 mesaje
    23 Aug 2004, 18:44
    0 0
    Da-da, totoeva, intreab-o pe mamitzika ta amanunte... cate aspirine la kil, sau la suta de grame, sau ce capacitate ideala trebuie sa abia borcanele... presupun ca o data desfacute, trebuie folosit imediat tot continutul... altfel fac floare??? Adica un borcan mai marisor , de vreo 5-6 kile, ca alea mai mici pt muraturi e bun sau nu?
    Aspirina doar se zdrobeste si se presara pe deasupra, dupa ce fructele au stat sa-si lase zeama CAT timp?? Sau pe urma se agita borcanul, ca sa se raspandeasca aspirina cat mai uniform? Cantitatea de aspirina difera in functie de tipul de fructe?
  •  
    • 1118 mesaje
    24 Aug 2004, 01:54
    0 0
    Si mama pune asa visine (borcane de 400) si am sa o intreb. In orice caz mama folosea un borcanel la prajitura aia de fructe care am postat-o la Zmeura si era tare buna intotdeauna.
    Deviez putin de la subiect: acum vreo 3 ani am gasit niste gogonele din alea prunisoare si ... pofticioasa fiind .... m-am gandit sa fac o dulceata. E cam migaloasa dar e deosebita. Opariti gogonele astea ( trebuie sa fie cam cat prunele nu mai mari), le cojiti de pielita, taiati un capacel intr-o parte si scoateti samburii, locul gol se umple cu mieji de nuca :o si pe urma se face la fel ca o dulceata ( nu gem) obisnuita . Este ceva deosebit.

Apropos de congelari mai auzisem ceva de genul: congelezi fructele pe o tava cumva ... astfel incat fiecare fruct sa-si pastreze forma si de-abia pe urma sa le pui in pungi.
  •  
    • 491 mesaje
    24 Aug 2004, 02:09
    0 0
    mai donna, imi place ca te-ai gindit la toate intrebarile pamintului mersik si mie mi s-au aprins beculetele de alerta cind am auzit ca fructele nici nu se inmoaie si au acelasi gust

hai ca salivez deja!
    Nicole
  •  
    • 80 mesaje
    24 Aug 2004, 08:25
    0 0
    Hai ca m-am interesat:
    Mama pune fructe in borcane de 1-2 kg(litri?). La un borcan de 1 kg pune 15-20 de aspirine. Doar fructele si aspirina. Fructele, daca sunt coapte tocmai bine, nu fescaite, dar nici verzi, isi lasa zeama suficienta cat sa fie acoperite toate (adica foarte multa). Aspirina se pune intre ele. Aspirina trebuie sa fie din cea mai ieftina, nu tamponata, nu alt fel. Folie din aceea cu verde parca.
    Fructele isi schimba gustul. Daca maninci visine asa pastrate sunt foarte bune, dar nu sunt la fel ca vara (iarna nu-i ca vara). Insa in prajitura juri ca acum le-ai cules. Zeama ce si-o lasa, desi de pofta e buna, nu trebuie mancata decat in caz de gripa chinezeasca. Am glumit. Nu trebuie mancata pentru ca are multa aspirina. Eu am gustat si..., n-am murit, dar nu am "abuzat".
    Borcanele cu asa ceva, mama le tine in frigider pe timpul verii. Iarna, in camara. La gura nu le sigileaza ermetic, doar le pune un capac. Aceste fructe sunt destinate prajiturii care e ca un chec cu fructe deasupra. Un borcan de 2kg, ei ii ajunge toata iarna (nici nu suntem mari mancatori de prajituri, insa de cel putin 3 ori pe luna tot ne face).
    Ce sa va mai spun?
    Fireste, fructele sunt fara samburi.
    Visinile sunt mai gustoase decat caisele. Atentie cu caisele: Daca nu-si lasa suficienta zeama... nu mai stiu mai departe.
    Sper sa va iasa gustoase si sa nu ma injurati daca nu v-au iesit. Mama, ca orice mare gospodina are ca masura principala "din ochi". Deci aspirinele din ochi, si cata zeama isi lasa in cateva zile (sa vedem daca-i suficienta), tot din ochi. Puteti anul acesta sa incercati cu caisele. Daca va ies, la anu' si visine, daca nu tot mai incercati.
    Va tin pumnii.
    Mie m-a pus din astea MAMA.
  •  
    • 80 mesaje
    24 Aug 2004, 08:38
    1 0
    A... si sa va mai spun o reteta pentru maclavaisul ala ce se pune iarna in ciorba. Pe asta mama il stie de la o colega, si pentru cele ce fac ciorba, iarna e mana cereasca.
    In sticle se sticla se pun:
    * un strat, cam un sfert din stical, de rosii taiate fasi. Nu tocate, ci fasii(se taie rosia in doua, apoi feliute). Se indeasa astea pe gatul sticlei. E cam greu dar merita (eu i-am luat sotului meu anul asta numai vin - rosu vartos desigur- la sticle de 1.5l, care au gura un pic mai larga)
    * un strat de ardei gras tot fasii.(un strat cam de 2 degete)
    *un strat subtire (dupa gust, adica dupa cata verdeata va place in ciorba), de leustean.
    Se repeta straturile inca o data. Practic, ar trebui sa ajungeti pana unde se ingusteaza sticla, la gat.
    Se pune sare, grunjoasa daca exista, 2 su 3 jumatati de aspirina si un pic de ulei. Sticlele se leaga ermetic si se fierb intr-o oala cu apa pana vedem ca fierbe si continutul sticlei. Le lasati sa se raceasca tot in apa aia si gata. E cam migalos dar e super.
  •  
    • 9835 mesaje
    24 Aug 2004, 10:23
    0 0
    totoeva, multzam frumos si tie, si mamitzichii tale, pentru sfaturile prompte.
    Ma duc sa cotrobai prin balcon, dupa borcane. Sper ca au scapat cu viata macar 2-3...
  •  
    • 9835 mesaje
    24 Aug 2004, 10:28
    0 0
    h, e foarte interesanta si ideea cu fructele congelate pe tava. Asta chiar pot s-o probez zilele astea. Congelez prunele cum ai zis, le pun intr-o punga, le las la congelator o saptamana si pe urma le dezghet, sa vad cum rezista.
    Multzam de idee!
  •  
    • 1105 mesaje
    25 Aug 2004, 15:26
    0 0
    Hai sa va spun si eu o reteta de compot"ultra rapid si ultrabun"..de prin zona noastra.
    Deci, fructele se curata si se pun in borcane:
    cirese-visine intregi
    prune intregi(mai tari)
    piersici mai tari taiate in 3,4(fara simburi, of course)
    caise taiate si ele, mai tari

Peste ele se "arunca" 3-4 linguri de zahar(la un borcan de 800),sau 2-3linguri (la cel de 400). Se toarna apa de la robinet (rece)
    Se capseaza.
    Se dau la dunst,adica la Bain-Marie, sau la fiert, cum vreti voi, cam 1-2 ore,pina in interiorul borcanelor apar bule mici de aer pe linga fructe.

Exista si o varianta de fructe confiate.
    Se face la fel, numai ca FARA APA!!!
    DOAR CA SE TIN LA DUNST 3 ORE...Veti avea surpriza sa vedeti dupa fierbere ca borcanul are pina la jumate suc!! natural 100 %!!doar apa din fructe!!
    Pentru tarte cu fructe este beton aceasta reteta.Se face in special cu visine, cirese, prune.
  •  
    • 1118 mesaje
    26 Aug 2004, 02:10
    0 0
    Dupa dunstul Silvanitei ( si eu sunt ardeleanca ) mama intotdeauna pune borcanele in "asternut cald".
    Faceti un culcus undeva intr-un colt al camerei: pe o patura intinsa, puneti borcanele fierbinti le infasurati putin in ziare si trageti patura peste ele din toate partile. Ideea este sa se raceasca incetisor. Dupa vreo 2 zile le "desfasati" si le puneti in camara.
    O sa revin si eu cu reteta pt visine.
  •  
    tci
    • 13 mesaje
    17 Nov 2004, 12:48
    1 0
    citind mesajele voastre am ajuns la acest subiect abia acum, cand a trecut vremea conservelor,dar poate va intereseaza pt la anul. eu congelez de ani de zile (la mama acasa, iar acum la mine acasa)vinete, ardei copti asa cum au spus si fetele, dar pe langa astea si orice alte legume: fasole pastai- le fierb in apa cu putina sare, ca sa se inmoaie si dupa ce se racesc le pun in pungi si la congelator cu ele; ghebele, hribii si orice alt fel de ciuperci pe care doriti sa le pastrati pentru iarna.
    zarzavatul pentru iarna il fac astfel:tai ardei(din ochi, cum spunea o eva; cam 5-6kg)cubulete, rad morcovul(am robot, dar inainte il dadeam pe razatoare, sau pentru cine prefera taiat cubulete e bun oricum), la fel patrunjel radacina si/sau pastarnac. rosiile le tai la urma, ca sa nu lase prea multa zeama si apoi amestec toate acestea intr-un vas mare, fara sare!!! si pun aceasta compozitie in pungi tubulare sau obisnuite, de care aveti, la congelator.iarna tai o felie cam cat de groasa am nevoie la mancare si legumele parca atunci au fost taiate.zarzavatul verde il spal si dupa ce se scurge bine il toc si il pun in acelasi fel de pungi,separat. pentru cine vrea, poate fi pus in amestecul pe care vi l-am descris.trebuie sa aveti in vedere ca, nefiind fierte legumele vor fi puse din timp la mancare. zarzavatul verde il pun separat pentru ca nu folosesc doar la ciorbe amestecul, ci la orice fel de mancare - tocanite, pilaf...la care pun ce fel de verdeata imi place. va asigur ca tine si mai mult de un an la congelator, asta in caz ca va ramane!
  •  
    • 9835 mesaje
    17 Nov 2004, 19:01
    0 0
    Dragelor, am congelat prune. Dupa ce se dezgheata se inmoaie nitel fata de cum erau in stare proaspata, dar tot e bine - se coc mai repede .
    Acum regret ca n-am congelat mai multe...