Gogonele
-
0 1Fetelor,voi cum puneti gogonelele la murat?Ce retete bune(incercate) aveti?Eu nu am pus niciodata,doar castraveti,gogosari sau muratura asortata...Le taiati,sau le puneti intregi?As vrea sa mi le pun in borcane(normale,de 800 ml,nu in butoi sau borcane mari...)Ma ajutati cu niste sfaturi,va rog?
-
monica , sunt sigura ca sunt eve care pun muraturi .
eu ma numar printre cele care nu le pun dar nici nu cupar pt ca nu le mancam , mancam chiar si iarna salata verde , rosii , castraveti tot ce e proaspat . parerea mea e ca modul de a manca s-a schimbat mult si la noi , doar mama facea pe vremuri tot felul de conserve pt simplu motiv ca nu se gasea aproape nimic proaspat iarna , un alt motiv cred ca e clima care s-a incalzit si nu mai consumam asa multe calorii pt a rezista la frig . -
eu am pus acum 3 saptamani gogonele.
fierbi apa cu 2-3 catei de usturoi ,otet (eu am pus putin, pt ca nu ne plac prea acrisoare).
dupa ce am pus pe fundul borcanului crengute de marar si cimbru, am aranjat gogonelele taiate, deasupra frunze de visin, si apoi aceea apa pe care am fiert-o. inainte sa pun capacele am pus in fiecare borcan cate un varf de cutit de gelfix.
este reteta incercata, asa punea si mama. -
monica, uite cum le punea maicamea : gogonelele asezate in borcan (intregi) cu boabe de piper, mustar, hrean, dafin, rondele de morcov, frunze de visin cind avea.
lichidul : la 1 litru de apa, o lingura cu virf de sare, ceva boabe de piper si mustar.....astea fierte, apoi lasate la racit si turnat in borcan.
anul asta le-a pus cu pikantfix, exact cum scrie pe pliculet. -
eu pun gogonele cu pepeni,ardei capia,morcov,ardei iuti(nu foarte iuti),mere galbene,conopida ,toate intr-un butoi,alternand un rand de legume ,unul de hrean ,telina cu tot cu frunze,catei de usturi,bete de marar....ultimul rand il acopar cu frunze de telina si bete de marar apoi pun apa cu sare(la 1l de apa o lingura de sare) ,pun capacul bine iar dupa 2 sapt le vantur
daca vrei sa pui in borcane,poti pune gogonele,conopida,morcov,ardei,castraveti,cu pikant fix asa cum scrie pe plic
succes! -
Le poti pune si intregi, si taiate. Ai mai putina bataie de cap cu ele daca le pui in otet.
Murate natural, in apa cu sare, vor trebui supravegheate sa nu faca "floare", si pitrocite pentru ca zeama sa nu se intinda si sa se combine armonios aromele.
Ambele variante sunt absolut delicioase!!
In caz ca le pui cu apa, nu uita sa pui boabe de mustar (nu prea multe, ca dau un gust intepator). Ajuta la conservare.
Succes! -
Am si eu o problema.
Am pus gogonele la murat pt prima oara.Le-am pus cu sare si am pus si un plic de condimente pt muraturi,gen pikant fix.
M-am uitat la ele si am constatat ca usturoiul s-a facut albastru.Mucegai nu e,celelalte legume arata normal.
De ce s-a facut usturoiul albastru?Mai sunt bune muraturile? -
noi aproape terminam un borcan (de 3 l) cu gogonele, sint super bune, le-a pus maman cu pikantfix......daca stau mai mult se acresc prea tare si nu ne mai plac (doar la gogonele e valabil).
cu usturoiul.....nu stiu ce sa zic.....cind puneam si eu muraturi se mai intimpla ca usturouiul sa-si schimbe culoarea....dar nu-i bai, nu-l maninci. nu afecteaza muraturile.
mai, am mincat o data, undeva, pepeni murati...o nebunie! am inteles ca erau pusi la gramada, in butoi, cu multe alte chestii........cory, dau iama in butoul tau cu muraturi?