salata "a la grec"
-
0 0Buna ziua!
Rog evele care stiu reteta acestei salate, sa-mi-o dea si mie ca sunt inebunita dupa aceasta salata. Si eu si familia mea.
Am cumparat acum 3 zile gata facuta si mi s-a parut delicioasa.
Multumesc din suflet!!! -
graciella, ingredientele: salata verde, 2 oua fierte beton, bucatele f.f. mici de sunca, ceapa, masline, ulei de masline, deasupra razi un pic de branza sarata, sau cum fac grecii - pui bucatele mici de feta deasupra salatei, torni peste ele un pic de ulei de masline, dupa care presari busuioc si cimbru !!!
POFTA BUNA - poate evele au si alte idei -
Ingrediente :
3 Rosii frumoase, 3 Cepe potrivite, 4 Cartofi fierti, 2 Ardei grasi, 4 Sardele de Lissa, 120 g Masline, Marar tocat marunt, Cateva Frunze de busuioc tocat marunt, 3 linguri Ulei, 1 lingurita Otet, Sare, piper
Mod de preparare :
Rosiile si ceapa crude si cartofii fierti se curata, se taie felii rotunde si subtiri. Ardeii se curata de seminte, se gusta sa nu fie iuti si se taie feliute. Maslinele curatate de samburi se taie in doua. Sardelele se spala mai intai si se taie apoi marunt. Totul se pune intr-un castron. Intr-o ceasca se pune mararul si busuiocul tocate, sare si piper dupa gust, ulei, otet, o lingura de apa si se bat bine cu furculita. Se toarna in castron peste salata. Se tine la rece
Nu stiu daca asta e.Nu am facut-o niciodata, o aveam pur si simplu. -
Eu cred ca tu vorbesti de o salata numita tzatziki. Este din iaurt si smintina, cu sare si piper alb, ceva ulei de masline si usturoi tocat marunt. Se amesteca toate si se pune castravete proaspat taiat feliute sau tocat si el marunt. Poti sa pui si putin suc de lamiie si peste presari marar. Eu numai asa cunosc salata greaca. Pofta buna.
-
E o salata normala doar ca mai pui si telemea prin ea. Adica rosii, masline, castraveti, ardei, ceapa (daca vrei).
In rest vinegreta din ulei (de masline ar fi mai bun), otet si condimentele pe care le puneti de obicei intr-o salata.
Asta-i salata a la grec pe care o stiu eu.
Tzatziki e alta mancare de peste. -
Robertta, tzatziki ala de il maninci tu, nu e tzatziki. Spune-i cum vrei, dar tzatziki nu are ceapa, papusa scumpa! In privinta afirmatiei tale ,,de la mama ei de acasa", da-mi voie sa ma indoiesc!

Tzatziki nu are nici marar, nici ceapa, nici busuioc, nici alte alea: e compusa doar dintr-o smintina ori iaurt de capra, foarte gros, sare, castravete ras fin si stors foarte bine si usturoi.Uneori ulei de masline si otet (in Creta. Dar extrem de rar.Nimic in plus.
Se maninca impreuna cu preparate din carne,gatite la gratar.Si intotdeauna rece, de la frigider.
Unii ,,intreprinzatori'' de pe la noi au inlocuit castravetele verde, proaspat, cu castravete murat.Toti grecii care au avut parte de un asemenea ,,tratament'' cu tzatziki au facut ochii mari si au spus ca sintem extrem de ...inventivi!
H_2004 are dreptate :salata pe care o descrie ea se numeste ,,horiatiki'', in traducere ,,salata taraneasca''. Cu o singura diferenta: nu e otet, e zeama de lamiie. Grecii folosesc foarte multa zeama de lamiie pentru acrit, otetul mult mai rar. Unii ii adauga si oua fierte,tari.
In privinta adaugarii altor ingrediente...e cum ai vrea sa papi sarmale cu glazura de ciocolata.
N-are nici in clin,nici in mineca cu felul de mincare respectiv!
Ca tot veni vorba de sarmale. Sarmaua e o mincare TURCEASCA. In Grecia i se spune ,,dolmada'', cu plural ,,dolmades'' sau diminutiv:,,dolmadakia''.In general, grecii fac doar sarmale invelite in frunza de vita de vie, fara carne, doar cu orez, pe care le acresc cu ou batut cu zeama de lamiie. La ei aceasta combinatie de ou batut cu lamiie e foarte frecventa si se numeste ,,aygolemono''. Nu cu bors, ca la noi.
Apropos, borsul e la origini...rusesc.
-
Am gasit o singura reteta de ,,salata greceasca'' pe culinar.ro.Si avea boabe de porumb.Eu nu zic ca nu e bun porumbul, dar se foloseste in retetele americane.

Iar ,,tzatziki'' a iscat controverse. Un utilizator care traieste in Grecia a spus ca salata respectiva nu are nimic in plus fata de iaurt/smintina,sare, usturoi, castraveti. Dar romanii,care maminca tzatziki din frageda pruncie,
stiu mai bine ca grecii ce e aia ,,taztziki'' . 
Cind i-am povestit unei prietene vechi, grecoaice de la mama ei, de la ,,Gretzia'' ce punem noi, romanii in ,,tzatziki'', si-a facut cruce si-apoi a apucat-o un ris... de nu se mai putea opri...
Ar fi frumos sa faca grecii si cu tzatziki ce au facut cu brinza ,,Feta''.
E interdictie in U.E. sa se mai foloseasca acest nume pentru tipul de telemea de oaie si capra, specific elen.