saramura de peste

•  
    • 22 mesaje
    24 Iun 2004, 14:49
    0 0
    Fetelor mi-e o pofta nebuna de saramura de peste si nu mai stiu sigur cum se face zeama . Se pun rosii coapte pe gratar, ardei iuti copti ,ardei gras copt,un catel usturoi, sare,condimente si mai ce ? Asta o fi tot ?
    Multumesc mult de tot celei care-mi va raspunde !
  •  
    • 68 mesaje
    24 Iun 2004, 20:20
    0 0
    ...pe gratar pe sare grunjoasa
    Otet,lamaie si cam asta e...

Pofta mare !

psin ce parte a Rom esti ca tare_mi mai amintesti de Delta
  •  
    • 1118 mesaje
    25 Iun 2004, 00:54
    0 0
    cred ca patrunjel tocat
  •  
    • 457 mesaje
    25 Iun 2004, 07:08
    0 0
    Bey, mi-ai fãcut o poftã nebunã de saramurã! m-am dus direct la hale ºi am cumpãrat peste. De ieri am încercat sã-þi spun cum se face saramura dar nu am mai apucat aºa cã fii atentã la mine!
    Pe grãtar coci 2-3 roºii le cureþi de coajã si le pasezi apoi le pui peste peºtele fript adaugi usturoi, ardei iute ºi pãtrunjel, cât te þine stomãcelul. Dacã roºiile nu sunt suficiente mai pui pastã de tomate omogenizeazã mai bine.
    Fierbi apa si torni peste saramura.
    Poftã bunã!
    Dacã mai ai nelãmuriri anunþã-mã, ok?
  •  
    • 22 mesaje
    25 Iun 2004, 08:50
    0 0
    Multumesc , fetelor ! Vai , de-abia astept sa ajung acasa (desi mai e ceva pana atunci), sa trantesc o saramura cum scrie la carte !
    Nu , nu sunt dobrogeanca , sunt ardeleanaca din Mures ,casatorita in Moldova (unde si locuiesc acum ).
    Inca o data , multam ' !
  •  
    • 524 mesaje
    25 Iun 2004, 12:08
    0 0
    eu o fac asa: calesc rosii, ceapa ardei, pun putina apa peste ele dupa aceea si le las sa dea in clocot. la sfarsit usturoi si leustean....si pestele, bineinteles.
  •  
    • 331 mesaje
    25 Iun 2004, 12:49
    0 0
    voi ori ati uitat sa adaugati un gram de ardei iute, ori nu va place...
  •  
    • 9835 mesaje
    25 Iun 2004, 14:10
    0 0
    Ba maricica a pus si de-ala.
    Si daca as gasi pe cineva sa se afume langa gratar pe caldura asta, as manca si eu o saramura, ca-mi lasa gura apa, relelor ce sunteti!
  •  
    • 10 mesaje
    4 Iul 2004, 00:53
    0 0
    O reteta de saramura lipoveneasca de la Palea din Mahmudia, pentru un peste de 1,5-2 kile.
    Cat se incinge jarul puneti imprejurul focului 4-5 rosii mari bine coapte, 2-3 ardei grasi rosii, 2-3 ardei iuti (ca focul), o telina potrivita. Cand pui pestele pe jar bine sarat si despicat pe burta si uscat ca sa nu lipeasca de gratar (gratarul sa fie bine uns cu slanina), pui intr-o cratita ulei cat sa acopere fundul, adaugi o ceapa taiata foarte marunt. Cat se rumeneste ceapa cureti de coaja rosiile, ardeii si telina si le pasezi cu fruculita foarte marunt. Cand ceapa inepe sase rumeneasca adaugi legumele pasate si le lasi sa fiarba sa scada pana devine pastoasa si iese deasupra ulei. Usturoiul bine pasat il freci cu vegeta si putin ulei apoi il stingi cu un pahar de vin rosu sec si-l adaugi peste bulionul din cratita. piperezi dupa gust si la nevoie mai adaugi sare. dupa ce dai jos cratita de pe foc presari verdeata tocata f marunt (marar, patrunjel), cimbru si tarhon.
    Cand pestele este facut de scutura de arsura si sepune in cratita de saramura. Se serveste cu mamaliguta calda si vin rosu rece.