fierberea laptelui

•  
    • 60 mesaje
    22 Mai 2009, 16:58
    0 0
    Buna,
    De 2 sapt m-am "abonat" la un taran care sa-mi aduca lapte de vaca. Sapt trecuta laptele cica a fost muls joi, dar l-am primit abia sambata{caci per care trebuia sa sa-l aduca l-a uitat dimineata in frigider).Bun, l-am fiert insa luni seara era deja acrisor desi a stat la frigider. Azi am primt din nou lapte muls de aseara.L-am pus la fiert si s-a branzit. E de vina laptele? Nu-l fierb eu bine? Precizez ca nu am oala speciala pt lapte, este o oala obisnuita si mereu in lapte am pus inainte de fierbere o ligurita de zahar si una de sare care ii da o aroma deosebita. In cratita respectiva in restul zilelor mai fac mancare, desi nu cred ca asta ar fi o problema. Sau?
  •  
    • 8237 mesaje
    22 Mai 2009, 17:20
    3 1
    cand iti mai aduce lapte....din sticla versi putin intr-o lingura si il tii deasupra flacarii de la aragaz, pana incepe sa fiarba....daca se strange nu-l mai fierbe lasa-l sa se faca lapte batut...zic si io

Da' oricum n-are cum sa fie oala de vina...e cald afara, si laptele nu rezista o zi afara....mai ales daca e gras.
  •  
    • 23 mesaje
    22 Mai 2009, 21:58
    0 0
    mda, mai bine renunti la furnizorul asta de lapte.
    sau ii impui clar niste conditii. ca doar vrei lapte proaspat, nu?
    eu prefer laptele uht.
  •  
    • 3036 mesaje
    25 Mai 2009, 10:58
    4 1
    e adevarat ca, la tara, oamenii nu au intotdeauna un frigider suficient de mare incat sa pastreze 1-2 bidoane cu lapte la rece.
    insa cei care chiar doresc sa vanda lapte proaspat umplu un butoi cu apa rece din fantana si cufunda in el bidoanele cu lapte. schimband apa din cand in cand, reusesc sa pastreze laptele proaspat nu una, ci chiar 2-3 zile.

cu ani in urma, cumparam si noi lapte de la un taran batran, care venea din comuna Pantelimon pana aproape de P-ta Iancului, cu cateva bidoane cu lapte incarcate intr-o teleguta trasa de un calut pipernicit. venea din 2 in 2 zile, cu laptele adunat de la vaca' lui si vacile a inca cativa vecini. da' dom'le, da' bidoanele erau aburite de reci ce erau, puse in paie curate si acoperite cu o prelata groasa.

era o imagine inedita de vazut cum, la ora 7 jumate dimineata, se forma un grup de oameni la coltul blocului, cu ochii carpiti de somn, cu sacose cu sticle goale si bani ficsi stransi in pumn, sa cumpere Lapte de Vaca' cu Gust de Amintire din Copilarie...
  •  
    • 2487 mesaje
    4 Iun 2009, 15:39
    0 0
    Eu am la tara fratele si sincer nu se intimpla niciuna din cele mentionate de tine,din cite stiu eu laptele se incearca cu lingura cum a mentionat eva de dinainte,la fel de important este sa ai o oala speciala de lapte,altfel imprumuta gust de la mincare si sa fie acoperita in frigider sa nu ia miros de la mincare.Ca sa nu prinda la fund e bine sa umezesti cratita cu apa rece inainte de a pune laptele in ea.
    In cazul in care s-a imbrizit poti face brinza dulce strecurind prin tifon sau un servet curat,dupa ce a fiert,daca mai ai un pic de rabdare poti face si urda din zeama ramasa din lapte ,prin fierbere la 80-90grade si amestecata cu zeama de lamiie sau otet se coaguleaza urda,apa ramasa racita este buna pt flori.
    Revenind la intrebarile tale ,curatenia a muls este esentiala daca nu se imprumuta in lapte miros si gust de grajd,la fel si temperatura de pastrare,altfel se face repede lapte batut.
  •  
    • 95 mesaje
    21 Iun 2009, 21:59
    3 2
    Am fiert o data lapte adus seara si a zis ca e de dimineata si nu s-a fiert, acum ca e cald se face lapte prins mintenas daca nu-l tii la rece.