pregatiri pentru Paste
-
0 0Buna,
Ma numesc Anolia si sunt noua pe acest forum. V-ar interesa sa discutam despre retete de cozonac, prajituri, vopsitul oualor, etc. Eu am o problema la framantarea cozonacului, poate ma ajutati voi cu ceva sfaturi, am o reteta foarte buna, dar cred ca gresesc pe undeva, pentru cine o doreste o pot posta. Va pupik si astept mesajele voastre. -
Buna,
Pentru inceput va postez reteta pentru cozonac.
1 kg faina buna GRANIA, 300 gr zahar, 6 galbenusuri, 50 gr drojdie, 500ml lapte, 10 linguri ulei, 40g margarina, în functie de faina.
Din cantitatea de lapte se opreste 100 ml, se amesteca cu zaharul si il pui pe foc pana se topeste zaharul si il lasi la rece.
Maiaua: laptele se fierbe. Se adauga dupa clocot 4 linguri faina in ploaie, amestecand repede cu telul si se opreste, se da la rece. (ca sa iti fie mai usor, amesteca cele 4 linguri de faina cu putin lapte rece si apoi il pui peste cel clocotit si il fierbi putin pana se ingroase).
Drojdia se freaca cu zahar, 2 linguri ulei si 1 ou intreg din cele 6. Se freaca bine si se lasa la cald pana isi dubleaza volumul, apoi se amesteca cu maiaua si se lasa la crescut.
Separat se freaca galbenusurile cu zaharul topit in lapte, sarea si aromele. Cand s-a umflat maiaua, se amesteca bine cu galbenusurile si apoi se toarna peste faina (eu o cern de vreo 3 ori inainte). Se framanta bine, din cand in cand ne muiem mainile in uleiul pus într-un castronel, pana devine un aluat pufos, se loveste de lighean (cam de 100 ori ) si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se umplu cu amestecul de nuca cate 2 ruloauri si se rasucesc. Cand ii pui in tava ii ungi odata cu galbenus de ou si ii mai ungi inca odata dupa ce au crescut inainte de a-i baga la cuptor (eu i-am copt la foc mic) numai in primele 20 minute am lasat focul la tare si nu am deschis usa la cuptor.
Umplutura de nuca: 500gr. nuca macinata; 150gr. apa; 250gr. zahar; 100gr. rom
Prepararea umpluturii de nuca: Se pune la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Dupa ce s-a racit se adauga albusurile batute spuma.
Din reteta de mai sus iasa 2 cozonaci, am scrus faina Grania ca eu din asta folosesc si va spun cozonacul iese exact ca in reclama, foarte inalt. Maine o sa postez si 2 retete de prajituri care imi plac mie foarte mult.
M-ar interesa sa stiu daca cunoasteti si alte metode pentru vopsitul oualor, mie imi place sa le fac cu modele, dar inafara de metoda veche cu frunzulite pe oua si legate cu ciorap alta nustiu. Paote stiti voi, exista cumva abtibilduri speciale, dar care sa reziste pe ou cat se tin vopsea si apoi sa se indeparteze.
Va pupik pe toate. -
iti doresc din tot sufletul sa-ti iasa cozonacii pufosi si gustosi!
ma intreb, oare cita lume se mai chinuie sa-i faca?
cit despre oua, asa le faceam si eu, dar si trecute prin 2-3 vopsele, si ieseau mai interesante.
acum le cumpar gata vopsite, nu mai am rabdare sa migalesc la ele.
astept retetele de prajituri. -
oăle de Paşte vor fi admirate şi niciunul nu va semăna cu celălat.
Pe ouă fierbinte, de preferat cu coaja albă, puneţi fâţii de hârtie creponată înmuiată în spirt. Amestecaţi cât mai multe culori , să fie puternic colorate şi să aveţi grijă - cât mai multe culori să atingă coaja oului. Strângeţi bine hârtia..să stea lipită şi să fie toată înmuiată în spirt.....apoi le lăsaţi la uscat pe ziar. Când sunt gata uscate le daţi cu puţin ulei pt luciu şi gata!
Un amănunt ar fi că la sf veţi avea mâinile negre...dacă puteţi lucra cu mănuşi ar fi bine. -
ANOLIA,la 1 kg de faina,sunt recomandate 4 max 5 oua,eu asa framant,si nu am avut probleme,dar fac si maiaua altfel,de ex :faina dobrogea(de ani de zile n-am schimbat faina),cate o lingura pt fiecare kg de faina ,o amestec cu una de zahar si lapte caldut,separat in alt castron inmoi un cubulet de drojdie(pt un kg) cu lapte caldut(nu fierbinte)...cand cele doua castroane ,s-au racit ,le amestec si le pun in ligheanul cu faina,in mijloc,adaug apoi galbenusurile frecate cu o zi inainte cu sare,zaharul,coaja de lamaie si portocala,mirodenii,smantana ,laptele caldut ,si ...untul(nu margarina)il topesc cu uleiu si -mi ung mainile ai grija ca nu trebuie sa-neci coca, in timp ce framant,mai moi mainile....timp de o ora pana ce coca face basici
-
Buna Coryna,
Uleiiul cu untul nu le pun toate odata, tot asa fac si inmoi mainile si apoi framant, te rog posteaza si tu reteta ta de cozonac. De faina, nu stiu ce sa zic, eu foloseam numai Boromir, dar de Craciun cand am facut cozonac si nu mi-a placut cum s-a framantat, parca se intindea aluatul. Eu cred ca gresesc cand intind aluatul si ii pun umplutura. Eu nu il mai framant, il i-au din castron, il intind putin si ii pun umplutura. Cineva mi-a zis ca trebuie framantat putin si apoi intins. Am sa incerc acum de pasti, este foarte gustos insa cand il tai, parca are prea multe gaurele in el, nu stiu cum sa iti explic. Te rog frumos spunemi si mie exact cum procedezi tu.
Numai bine! -
Buna Kinderbebe,
Am auzit si eu de procedeul descris de tine, dar cu otet, nu am auzit de spirt. Acum o sa postez retele mele de prajituri preferate.
Prăjitură cu cremă caramel
Blat: 150 gr unt sau margarina, 150 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 4 ouă, 150 gr făină, 50 gr amidon alimentar, 1 praf de copt.
Se freacă untul sau margarina spumă. Se adaugă zahărul treptat, zahărul vanilat şi gălbenuşurile pe rând până se obţine o cremă. Se încorporează treptat făina cernută cu amidonul şi praful de copt. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă tare. Se amestecă uşor, apoi se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se introduce la cuptor la foc potrivit, pentru 35 de minute.
Crema: 200 gr. Zahăr, 1 ou, 200 ml lapte, 3 linguri făină, 150 gr unt sau margarină.
Se pune zahărul într-o crăticioară şi se topeşte la foc mic, până se caramelizează. Separat se amestecă oul, laptele şi făina şi se toarnă peste zahărul topit, amestecând pentru omogenizare. Se fierbe până se îngroaşe, apoi se lasă la răcit. După răcire, se amestecă cu untul (margarina) până se obţine o compoziţie cremoasă.
Dup ce blatul s-a răcit se taie în două, pe orizontală. Se unge cu jumătate din crema caramel primul blat, se acoperă cu cel de-al doilea, se întinde restul cremei şi se decorează cu aşchii ciocolată albă (dată pe răzătoarea mare).
Prăjitură superbă
Blat: 6 albuşuri, 200 gr zahăr, 200 gr nucă macinată, 3 linguri făină, 1 praf de copt.
Se bat albuşurile spumă, se adaugă nuca, zahărul, făina şi praful de copt. După ce coci blatul torni peste el 200 gr ciocolată albă topită cu 5 linguri de ulei şi se lasă la răcit.
Crema: 10 linguri de zahăr, 200 gr unt (margarină), 200 gr nucă, 200 gr ciocolată neagră, 5 linguri de ulei.
Se caramelizează 5 linguri de zahăr şi se adaugă untul (margarina). Se adaugă apoi gălbenuşurile frecate cu celelalte 5 linguri de zahăr şi nuca tăiată mărunt. Se amestecă crema şi se pune la fiert până se îngroaşe şi se lasă la răcit. Se întinde peste blatul cu ciocolată albă şi peste crema se toarnă ciocolata neagră topită cu cele 5 linguri de ulei.
Tiramisu
Ingrediente :
• 400 ml frisca lichida Hulala
• 4 oua (doar galbenusurile)
• 250 gr Mascarpone
• 200 gr zahar pudra (Dr Oetker)
• 3 pliculete zahar vanilat
• 1 pachet mare de piscoturi (500 gr) –recomand piscoturile Boromir
• 1 ibric de cafea + 150 ml coniac
• 50 gr cacao (ciocolata amaruie rasa)
Mod de preparare :
Se bate frisca cu zaharul vanilat = compozitia 1
si galbenusurile cu zaharul pudra = compozitia 2.
Se amesteca compozitia 2 cu Mascarpone , apoi se adauga si compozitia 1 si se amesteca pana se omogenizeaza (consistenta cremei trebuie sa fie ca o sarlota )
Piscoturile se inmoaie in cafea (a se inmuia si azeza repede pt ca se rup) si se aseaza pe un platou peste care se adauga un strat de crema ….apoi inca un strat de piscoturi si unul de crema . De regula se pun trei straturi .
La sfarsit se cerne cacao sau se presara ciocolata rasa .
Numai bine. -
Buna, am citit postarile voastre si al unele nedumeriri am raspunsul,deci:coca se framinta dupa ce a crescut tocmai ca sa nu iasa prea afinat cozonacul,se reduc bulele de aer,dupa ce a fost forma se lasa sa mai creasca cam 1/2h si apoi la cuptor.Mie imi place sa oparesc cit mai multa faina la maia ,asa ramine mai moale mult timp si folosesc mai bine ulei decit unt sau margarina de prajituri,ramine coca mai densa si se usuca mai greu.
La decorarea oului,acum 2 ani am facut oua cadou cu paiete ,oul golit si paietele lipite si apoi montat pe un bat de bambus cu fundita ,fiecare a fost daruit in buchet de flori.
Anul asta ,am niste oja expirata i vreau sa fac flori ,buburuze si fluturi tot asa,pe oul golit si apoi trecut fir prin 2-3 buc unul la distanta de altul sau pe agatatoare ca la globul de iarna.
Am mai vazut al un magazin,cercuri din salcie cu aranjament din flori-imortele ,si am sa incerc si asta. -
Buna fetelor!
SI eu as vrea o reteta pentru pasca! Nu sunt asa de curajoasa sa ma apuc de cozonaci, dar in anii trecuti stiu ca am incercat o reteta tare buna de pasca care era destul de simpla, blatul nu se facea din coca de cozonac. Dar din pacate am pierdut reteta... Poate ma ajutati voi! Va multumesc anticipat! -
monica,o pasca simpla :
faci compozitia pt pandispan,separat pregatesti branza de vaci(500g) ,cu stafide vanilie, rom, zahar si 3 galbenusuri de oua,le amesteci cu mixerul ,apoi pui aceasta compozitie in vasul in care ai pregatit aluatul pt pandispan,amesteci bine cu mixerul la viteza mica si dai la cuptor pt 45 de min la foc mic(depinde ce cuptor ai)
e o reteta usoara si superrr gustoasa