Retete de pe alte meleaguri

•  
    • 6 mesaje
    10 Iun 2004, 10:05
    0 0
    Va intereseaza? O sa incep cu una pe care am incercat-o dupa ce am mancat asa ceva in Valea Loirei, la Tours...
    Blanquette de veau
    1 kg carne de vitel
    1/2 pachet de unt
    3 cepe
    apa, sare(doar sare, nu alte condimente, ii schimba gustul!)
    Carnea se taie in bucati potrivite, se fierbe in unt incins si propriul suc pana se rumeneste putin. Se adauga 3 cepe taiate marunt(nu verzi!), apa si sare. Se fierbe pana se topeste ceapa.
    Se serveste cu garnitura de orez.
    E super! Sper sa va placa!
  •  
    • 1033 mesaje
    10 Iun 2004, 11:18
    0 0
    smara, eu am o prietena maritat cu un arab "normal" si am invatat de la ea "tabouli"este o salata arabeasca -parca asa se numeste!!!
    4-5 rosii si 1 ceapa -pe care le tai cubulete mici !!!
    1/2 lamaie -o storci
    1 leg. patrunjel -taiata f. mic-il presari peste! adaugi un pic de ulei si sare si e delicioasa !!!
    sper sa iti placa !!! o stiai???!!
  •  
    • 1033 mesaje
    10 Iun 2004, 11:19
    0 0
    smara dupa ce pui toate ingredientele, trebuie sa stea la frigider 30 minute!!! la macerat...
  •  
    • 6 mesaje
    15 Iun 2004, 09:05
    0 0
    Nu stiam reteta asta. Mie imi place foarte mult mancarea normanda. Uite o reteta traditionala din Normandie:
    Blanquette de veau a l'ancienne
    1 kg carne de vitel
    morcov, 2 cepe
    un buchet de leustean, cimbru, 1 foaie de dafin legate impreuna, boabe de piper
    1 pachet de unt,1 cutie de ciuperci, 1 felie de lamaie, 2-3 linguri de smantana, 1-2 linguri de faina
    Se fierbe carnea de vitel cu morcov si 1 ceapa taiate rondele, cu buchetul de verdeata, boabe de piper si sare. sarea se adauga de la inceput si se pune atata apa cat este necesar, nu se mai adauga apoi. Intre timp se fierb ciupercile in zeama lor cu o felie de lamaie 2-3 minute, apoi lamaia se scoate.Cealalta ceapa se taie marunt si se fierbe in unt cu 1/2lingutita de zahar si putina apa pana devine transparenta. Nu se prajeste. In cratita in care se face mancarea, se pune 1/2 pachet de unt, se topeste, se adauga faina, se lasa sa adune untul faina, apoi se adauga cate putin din zeama de la carne, amestecand mereu. Daca zeama de la carne nu e suficienta se poate folosi zeama de ciuperci. Dupa ce s-a facut sosul(destul de gros) se adauga, ciupercile scurse, "dulceata de ceapa"-asa ii spunea Frederic- si smantana. La urma se adauga carnea si se mai da intr-un clocot. Se serveste cu garnitura de orez, si dupa gust cu morcovul fiert. E delicioasa!
  •  
    • 1033 mesaje
    15 Iun 2004, 11:55
    0 0
    m.ai zapacit, trebuie sa fie delicioasa!!! dar, cum e cu dulceata asta de ceapa ???!!!

mie imi plac mult mancarurile chinezesti !!! si mai nou vreau sa incerc si mancarea japoneza... baza la ei am inteles ca este pestele!
  •  
    • 6 mesaje
    17 Iun 2004, 15:28
    0 0
    "Dulceata de ceapa" este ceapa taiata marunt, fiarta in putina apa cu unt si 1/2 lingurita de zahar pana devine transparenta!
    Mie nu-mi prea place pestele...dar uneori il mai gatesc...Acum n-am timp dar o sa-ti dau o reteta din zona Grenoble(Alpii Francezi):truites aux amandes. Am mancat si e ceva special, impreuna cu pommes de terre dauphinois. Te-am zapacit si mai tare? )))
  •  
    • 101 mesaje
    17 Iun 2004, 16:34
    0 0
    Smara, esti formidabila!
    Am citit retetele tale si abia astept sa le incerc.
    Cand ai timp te asteptam si cu altele.
    Eu una sunt foarte incantata sa incerc retete mai deosebite si de aceea iti multumesc din tot sufletul ca ne impartasesti din cunostintele tale in domeniul culinar international
  •  
    • 1033 mesaje
    17 Iun 2004, 17:16
    0 0
    smara...m.ai innebunit !!!
    de.abia astept sa mai scriiiii !!!!

pacat ca nu putem face schimb de preparate prin DHL !!!
  •  
    • 1033 mesaje
    17 Iun 2004, 17:22
    0 0
    sa.ti spun cum fac eu salaul !!!
    il curat... il tai pe lung la burtica, il umplu cu felii de rosioare, cateva cubulete mici de cartofi, rondele mici de morcovi, condimentezi cu vegeta, un pic de sos de rosii si piper!inchizi burtica, il ungi pe deasupra cu sos de rosii -dizolvat in f.putina apa, iar vegeta si ce condimente iti plac tie...dupa care in infofolesti in folia de aluminiu !!! il bagi in cuptor, cam 45 de minute...il poti verifica cu o scobitoare din cand in cand, sa vezi daca carnita s.a inmuiat!!! cu reteta asta a venit iubitul meu din Minessota !!!
  •  
    • 1033 mesaje
    17 Iun 2004, 17:23
    0 0
    dupa ce il impachetezi strans in folia de aluminiu..il pui intr.o tava in cuptor!!! am uitat sa.ti spun ...
  •  
    • 6 mesaje
    19 Iun 2004, 19:36
    0 0
    Multumesc pentru aprecieri! Sunteti dragute!
    Truites aux amandes(Pastravi cu migdale)
    1 pastrav de portie(poate fi si file)
    Fulgi de migdale
    Faina alba, ou, sare, piper
    Pastravul se curata, se spala, se sareza si se pipereaza.
    Se prepara un amestec de ou si faina (ca pentru snitele), in care se adauga fulgii de migdale.
    Se prajeste pestele in ulei si se tine la cald.
    Pommes de terre dauphinois(cartofi dofinezi)
    1 kg de cartofi fierti si curatati de coaja
    250 g parmezan(sau orice fel de cascaval)
    300g smantana
    1-2 linguri faina alba de grau
    1-2 catei de usturoi
    unt pentru forma(forme)
    sare, piper
    Cartofii fierti se taie rondele de grosime potrivita. Jumatate din cascaval se amesteca cu jumatate din smantana si cu faina, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Forma(formele, pentru ca la Grenoble bucatarul a pus portii de 1 persoana in mici castronase de lut! )se freaca cu usturoi si se ung cu unt, lasand din loc in loc cate o bucatica de unt neintins.Se pun:un rand de cartofi, un rand de sos cu cascaval, iar cartofi, iar sos si se incheie cu cartofi. Deasupra se toarna restul de smantana amestecat cu restul de cascaval si se pun cateva bucatele de unt. Se da la cuptor pana se rumeneste.
    Se serveste cu pastravul cu migdale, ornat cu felii de lamaie.
    Sper sa va placa!
  •  
    • 6 mesaje
    19 Iun 2004, 19:48
    0 0
    Tarta cu mere a la normande(pentru 6 persoane)
    Pregatirea aluatului
    Topiti 125g unt intr-o craticioara.
    Intr-un castron puneti faina, spargeti un ou,puneti 75g zahar, un praf de sare si adaugati untul topit.
    Amestecati bine aluatul.
    Intindeti-l intr-o forma de tarta cu diametrul de 20-22cm.
    Pregatirea umpluturii
    4-5 mere se curata de coaja, se taie lamele si se presara pe aluat.
    Intr-un alt castron se amesteca:2 oua intregi, un varf de cutit scortisoara macinata fin, o lingura de zahar, 3 linguri de smantana si o lingura de Calvados(se gaseste in magazinele pretentioase!); se bate bine totul cu mixerul si se toarna peste mere.

Se da la cuptor 30 minute la 200 C.
    Se scoate si se pudreaza cu zahar imediat.
    Se serveste calduta cu smantana. E delicoasa!
  •  
    • 44 mesaje
    20 Iun 2004, 00:32
    0 0
    Fetelor sunteti minunate!!Asi vrea si eu ,daca se poate o reteta de tarta.Poate sa fie si de pe alte meleaguri!Multam
  •  
    • 44 mesaje
    20 Iun 2004, 00:33
    0 0
    Na,ca-s ametita, tocmai acu am vazut-o.Scuze!