mancare de post!!!!!

•  
    • 52 mesaje
    1 Mar 2009, 19:42
    0 0
    Buna, evelor. Incepand de maine va trebui sa gatim altfel ca si pana acum....ma refer la mancarea de post. Stim cu toate ca incepe postul mare .....de asta ma gandeam ca ar fi potrivit sa deschidem un topic nou(poate mai este deschis, in aceasta situatie -imi cer scuze). As vrea sa facem schimb de retete care vor fi de ajutor multor cititoare si desigur ca , in primul rand mie care ma confrunt cu aceasta problema , mai ales ca viitorul meu sot are probleme si cu ficatul iar eu cu stomacul. Insa pe langa faptul ca ne-am propus sa postim(atat cat putem) si sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu cu aceasta ocazie , mai trebuie si sa revenim la greutatea pe care am avut-o deoarece in ultimul an am cam pus 7-8 kg in plus.

Va multumesc!!
  •  
    • 13910 mesaje
    1 Mar 2009, 22:53
    0 1
    ce mare lucru sa faci mincare de post?
    scoti carnea din ciorba....si iata ciorba de post!
    supe, la fel....numai de legume, o bunatate! sau de rosii (bulion).
    ghiveciul, pilaful, iaca au aparut buruienile (stevie, urzici.....)
    acum nu stiu cum e cu ouale, brinza....
  •  
    • 52 mesaje
    2 Mar 2009, 12:44
    0 0
    nu ar fi mare lucru daca nu ar trebui diversificata mancarea si sa nu uitam ca postul este destul de lung.....
  •  
    • 13910 mesaje
    2 Mar 2009, 13:40
    0 0
    asa e, e lung postul asta si tocmai am auzit la tv ca nici oua si lactate nu e voie.

daca ai timp poti cauta prin arhiva, stiu ca sint retete -asta daca nu apare nimeni cu sugestii-
  •  
    • 76 mesaje
    3 Mar 2009, 02:10
    0 0
    Stiti ceva ? Mai bine nu faceti nimic de macare pana un alata si mergeti si lurati voi 10 ore pe zi cu zeama voastra de buruieni ok ?
  •  
    • 251 mesaje
    3 Mar 2009, 09:50
    0 0
    - ciuperci gatite in tot felul - in pilaf, cu usturoi etc.
    - sarmale sau ardei umpluti in care pui fie soia (in loc de carne), fie combinatii de ceapa, morcovi, orez etc.
    - placinta cu foietaj congelat (cumparat) umpluta cu un amestec de: ciuperci, ardei, ceapa, rosii (toate inabusite) cu condimente de tot felul;
    - paste cu ciuperci si sos de rosii, oregano, cimbru etc.
    - salata orientala/cartofi fierti sau copti cu salata de varza proaspata sau murata;
    - salate de cruditati;
    - snitele de soia cu cartofi prajiti/natur cu ardei copti/muraturi etc.
    - fasole batuta cu ceapa prajita si muraturi;
    - varza calita sau, si mai bine, placinte cu varza - o bunatate!
    (Daca imi mai vin idei, mai scriu.)
  •  
    • 63 mesaje
    3 Mar 2009, 12:24
    0 0
    Da, Clauman, aceste mancaruri sunt valabile pt o persoana sanatoasa, fara probleme digestive.
    Sunt mancaruri cam grele.....
    Ce ne facem insa cu cei care au pb cu ficatul, fierea, stomacul?
  •  
    • 52 mesaje
    3 Mar 2009, 16:57
    0 0
    pt florin......prietene....nu fa crize ca e postul mare...da?
    iar daca nu te intereseaza ...nu citi , nu ti-a cerut nimeni parerea. Sotul meu lucreaza 24 de ore asa ca nu te canta, si mai mult decat atat el a venit cu ideea , nu eu. ceea ce fac eu este sa-l ajut , sa-i intretin dorinta si sa vin cu diverse idei pt ca noi gatim impreuna sau fiecare cand are timp.
  •  
    • 52 mesaje
    3 Mar 2009, 16:59
    0 0
    ina, sunt de aceeasi parere, eu am probleme cu ficatul iar sotul meu cu ficatul....de asta vroiam cat mai multe idei....sa am de unde alege.
  •  
    • 262 mesaje
    3 Mar 2009, 21:47
    0 0
    cartofi fiertzi cu sare, cu ulei de masline extravirgin si ciorba de safecla rosie pt cei cu prb
  •  
    • 1260 mesaje
    4 Mar 2009, 01:00
    0 0
    vasiram, mai poti face:
    - tocana de legume, sau daca e prea grea, doar legume fierte sau la abur, cu putin ulei si daca vreti si usturoi
    - orez cu legume
    - paste fainoase cu legume
    - supe/ciorbe de legume, rosii
    - eu mai fac bruschetta, foarte simplu: fac un aluat de paine (sau asez chiar felii de paine in tava unsa cu f. putin ulei-daca ai o pensula, unge cu ea) si deasupra pun o compozitie de rosii taiate cubulete, o ceapa, 2-3 catei de usturoi, sare, plante italiene si putin ulei de masline. se da totul la cuptor si e gata mancarea.

imi place ideea de foietaj umplut cu legume.
  •  
    • 7673 mesaje
    4 Mar 2009, 08:56
    0 0
    musaca de cartofi cu soia:
    fierbi soia o lasi la scurs si adaudi morcov dat pe razatoarea mica,ceapa(eu folosesc verde sau praz) inabusita nu prajita,ardei gras,cartofi fierti in prealabil,sare piper,delikat si usturoi
    le amesteci pe toate si le pui intr-o tava de chec,le lasi in cuptor la 180 de grade ,cca 30 min,dupa ce stingi focul adaugi cascaval ras(de post) si lasi tava in cuptorul cald cca 10 min
    pofta buna!
  •  
    • 251 mesaje
    4 Mar 2009, 09:53
    0 0
    Scuze, nu retinusem problemele de sanatate. Poate, totusi, poti selecta cateva dintre sugestiile mele si ale celorlalte fete.
    Pescarush, crede-ma ca e foarte buna placinta aceea. Eu o fac si de post (in modul descris anterior), dar si de NEpost, in sensul ca la cele enumerate acolo mai adaug in umplutura bucatele de sunca, pastrama, cabanos etc. si presar cascaval ras inainte de a pune foaia de deasupra. Si probabil ca stii ca e bine sa portionezi placinta inainte de a o pune la cuptor, (adica de cruda) fiindca se sfarma tare de tot daca o tai cand e gata. Pe deasupra o ung cu un strat subtire de ulei si gata! E usor de facut si gustoasa.
  •  
    • 59 mesaje
    4 Mar 2009, 21:01
    0 0
    Buna!
    Eu la cina am inabusit legume congelate si sotului i-am pus alaturi peste file la gratar.Acum am pe foc un ghiveci ,din toate legumele,ceapa ,morcovi,cartofi ,
    vanata ,ardei ,cu un pic de ulei de masline si rosii decojite puse mai la final si un pic de vegeta.Verdeata si ..gustos.Am in cuptor o prajitura !Daca iese buna ,la cat e de simpla ...va zic maine...Mmmmmmm!Arata oricum ..bine si.. cred ca si gustul e pe masura!
  •  
    • 7673 mesaje
    5 Mar 2009, 11:21
    0 0
    aruam asteptam reteta
  •  
    • 52 mesaje
    5 Mar 2009, 13:05
    0 0
    buna, evelor....ma bucur ca ati raspun atat de prompt!! saptamana asta nu prea am avut timp de gatit prea mult insa sotul meu a gatit pt luni ciuperci care au fost foarte bune , le-a facut la fel cum se fac cele de dulce insa fara lapte si smantana , iar eu am facut marti o ciorba acrisoara din legume de tot felul cu orez iar langa ....ardei iute murat. Azi cred ca voi face o tocanita de mazare verde cu morcovi, ardei gras rosu si bulion. Ideea asta cu postul e foarte buna pt organismul nostru. Desi nu suntem inca hotarati daca vom merge pana la final sau nu insa stiu sigur ca de acum inainte vom manca cat mai sanatos pt ca ne simtim mult mai bine .
  •  
    • 7673 mesaje
    5 Mar 2009, 13:21
    0 0
    salata orientala cu:cartofi,masline,ceapa,ardei gras taiat fideluta,cubulete de ananas si maioneza de post sau ulei de masline
    ciorba de perisoare(din soia)
    clatite cu dulceata de cirese amare
  •  
    • 59 mesaje
    5 Mar 2009, 14:14
    0 0
    Prajitura mea de post a iesit buna ,asa ca iata reteta: 1 cana zahar,1 cana faina,1 praf de copt ,rom,zahar vanilat ,1/2 cana de ulei sau margarina vegetala topita ,
    1 cana de cafea slab facuta( am strecurat.Le-am amestecat bine si deasupra am pus 2 mere fara coaja si date pe razatoarea mare si stafide cam jumate de cana .Am copt cam 1/2 h in cuptor si cand s-a racit am pudrato bine cu zahar.Pofta buna!
  •  
    • 7673 mesaje
    5 Mar 2009, 14:46
    0 0
    mi-ai facut pofta maine incerc si eu ca azi am facut compozitia pt clatite
    o zi frumoasa!
  •  
    • 185 mesaje
    5 Mar 2009, 17:18
    0 0
    Cartofi fierti cu mujdei de usturoi
    1/2 kg. cartofi, o capatina de usturoi, o ceasca de ulei, o ceasca apa minerala, sare, piper
    Mod de preparare
    Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata. Usturoiul se curata, se piseaza, se freaca cu ulei si apa minerala. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc.
    Mie imi plac f mult

sau

in afara de ce au mai zis fetele pe aici...mai fac si mazare, iahnie de fasole, dovlecei umpluti cu orez, supa groasa de rosii cu busuioc (pt sotul pun mozarela, pt mine nu ), praz cu masline, jumtati de vinete cu rosii&usturoi peste ele si la cuptor, salata de ciuperci cu masline-daca aveti probleme cu fierea si nu le suportati prajite, mancare de ardei copti cu rosii - dar ii am deja copti in congelator, conopida cu cartofi in straturi la cuptor dar doar cu pezmet - fara alte branzeturi/ou etc

fetelor sa ma scuzati daca am repetat ceva si nu am citit prea atenta felurile indicate de voi.