Cataif, va rog!!!

•  
    • 1033 mesaje
    1 Iun 2004, 10:54
    0 0
    fetelor, mi.am luat fideluta, frisca, intaritorul de frisca, dar nu stiu care e secretul sosului pt. fideluta ???!! multumesc anticipat// donna, maricica, daniana- am vazut sa sunteti de baza pe aici ???!!!vreo idee?
  •  
    • 9835 mesaje
    1 Iun 2004, 12:14
    0 0
    Eu nu am facut niciodata cataif, dar dupa ce am cautat un raspuns pentru tine, m-am convins ca TREBUIE SA FAC SI EU.

http://www.repertoar.ro/culinare/reteta.asp?ID=231

Mai exact:
    CATAIF
    Ingrediente: Foaia: 3 oua, cca 270 g faina, Siropul: 200 g zahar, 150 ml apa, 50 ml rom.Umplutura: 1 kg frisca.
    Mod de preparare: Din oua si faina se pregatesc taietei subtiri. dupa ce s-au uscat taietei se presara intr-o tava mare. Se coc la cuptor cca 15 min pina cind se rumenesc putin. In acest timp zaharul se fierbe in 2-3 clocote se pune romul dupa care se stropesc taieteii cu acest sirop. Se mai lasa la cuptor pina ce absoarbe tot siropul si se leaga ca o foaie. Foaia se lasa sa se raceasca in tava ca sa se intareasca dupa care se taie in jumate. O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm , pe lumatatea cea lalta se pune un strat de 3-4 cm grosime de frisca pe ea se pun patratele in ordinea in care au fost, dupa forma lor trecind cu cutitul prin frisca se taie si foaia de dedesubt.
  •  
    • 1033 mesaje
    1 Iun 2004, 16:13
    0 0
    multumesc f. mult donna !!!

dar, eu nu vreau sa.mi pierd timpul si facutul taiteilor "de casa", mama mi.a spus sa cumpar din comert pe cei mai fini si mai subtiri!!!
  •  
    • 66 mesaje
    1 Iun 2004, 17:34
    0 0
    Draga Monkey_73,ti-am scris si aseara tarziu,pe la 23: 55,dar a fost o defec
    tiune interna pe site si cred ca nu ai
    primit mesajul meu.Fii atenta:fideaua
    firta "al dente" se pune intr-o tava cu
    putin unt si se tine in cuptor,la foc
    moderat pana devine putin aurie.Siropul
    se face din 200g zahar,150ml apa,50ml
    rom(de preferinta alcool).Vezi ca romul
    se pune dupa ce iei de pe foc zaharul si apa.Pui siropul peste fideaua din
    cuptor,mai tii 10-15 min la foc mediu si apoi scoti fideaua din cuptor,o lasi sa se raceasca,o imparti in doua
    bucati,si le umplii cu frisca la fel ca
    pe blaturile de tort.Iti mai scriu din
    colo.Te pup.
  •  
    • 1033 mesaje
    2 Iun 2004, 11:23
    0 0
    multumesc, daniana o sa incerc sigur in seara asta...aseara am fost ametita....
  •  
    • 211 mesaje
    2 Iun 2004, 14:48
    0 0
    Am gasit pe culinar o reteta :

Cataif cu frisca

½ kg taitei cu ou, 250 g zahar, ¾ kg frisca, unt, sirop

Se rumenesc taiteii intr-o tigaie cu unt incins. Se asaza intr-o tava in strat egal, se acopera cu un sirop si se tin in cuptor pina se absoarbe tot siropul. Se asaza stratul de cataif pe un platou patrat si se taie in patrate. Se intinde un strat de frisca de 5 cm inaltime peste foaie si se acopera cu cealalta, pastrind ordinea in care au fost taiate. Fiecare patrat se garniseste cu un mot de frisca si se da la rece.

Dar nu inteleg ce fel de sirop
  •  
    • 1033 mesaje
    2 Iun 2004, 17:51
    0 0
    andra, citeste de mai sus, la daniana si la donna, despre sos...

succes !!!
  •  
    • 457 mesaje
    3 Iun 2004, 09:54
    0 0
    Acum am vazut topicul, dar nu ti-as fi fost de nici un ajutor, eu nu am facut niciodata cataif, multumesc donnei, pentru reteta am sa incerc si eu.
  •  
    • 9835 mesaje
    3 Iun 2004, 13:12
    0 0
    maricica, eu as face cataiful cu fidea din comert care, spre deosebire de cea facuta in casa, este foarte bine uscata.
    Din acest motiv, contez pe experienta ta ca sa iti dai seama daca ar trebui sau nu sa o fierb inainte de a o baga la cuptor - ca din retetele pe care le-am gasit impreuna aici eu nu pot sa trag o concluzie clara.
    Totusi... daca tu crezi ca fideaua cu mult ou din reteta gasita de mine este mai gustoasa decat cea din comert, o sa fac un efort si ma apuc de insirat fidea prin bucatarie...
  •  
    • 457 mesaje
    3 Iun 2004, 15:27
    0 0
    Donna, categoric, taitei de casa sunt mai gustosi si pentru o gospodina ca tine nu-i deloc greu sa-i faci, nu? treaba asta cu fiertu' inainte nu spune in reteta, iar dupa logica mea, cred ca siropul care se toarna peste taitei vine de-i umfla. Ai vazut ca scrie "mai intai se rumenesc" lucru care nu va fi posibil daca îi fiebem apoi se stropesc taiteii cu acest sirop care îi leaga si devine o foaie. E naspa, cand nu ºti despre ce e vorba! Nu stiu daca m-am facut înteleasã, stau cam haios la capitolul explicatii. Sucees!
  •  
    • 9835 mesaje
    3 Iun 2004, 17:18
    0 0
    maricica, multumesc pentru raspuns... Pai daca ma iei asa, trebuie sa-mi suflec manecile si sa trec la framantat, ca altfel ma fac de rusinica!
    Pe mine ma bagase in ceata reteta postata de Daniana, unde scrie ca taiteii cumparati se fierb al dente - dar mi s-a parut cam ciudat, ca mi-era teama ca taieteii se vor lipi unii de altii.
    Sunt convinsa ca, la experienta ta, poti sa-ti dai seama numai citind reteta cam ce se va intampla in cratita.
  •  
    • 1033 mesaje
    3 Iun 2004, 17:24
    0 0
    donna, am vorbit cu mama, nu iti pierde timpul sa.i faci in casa, cumpara.i pe cei mai mici si mai subtiri...si in rest ref. reteta danianei...bagati la cuptor apoi sosul, frisca...hai ca.i simplu pt. mine care sunt afoana, dar pt. voi -maestrelor!!!
  •  
    • 1033 mesaje
    3 Iun 2004, 17:26
    0 0
    """"fideaua se pune intr-o tava cu
    putin unt si se tine in cuptor,la foc
    moderat pana devine putin aurie.Siropul
    se face din 200g zahar,150ml apa,50ml
    rom(de preferinta alcool).Vezi ca romul
    se pune dupa ce iei de pe foc zaharul si apa.Pui siropul peste fideaua din
    cuptor,mai tii 10-15 min la foc mediu si apoi scoti fideaua din cuptor,o lasi sa se raceasca,o imparti in doua
    bucati,si le umplii cu frisca la fel ca
    pe blaturile de tort.....""""

SA NU UITA.TI SA LUATI INTARITORUL DE FRISCA !!!!