restaurantul mediteraneean
-
0 0avem asa in menu:
- breakfast: omleta cu rosii, branza, cu mult oregano - in ulei de masline, bineinteles
-lunch: supa de rosii cu busuioc, musaca de cartofi (cartofii prajiti rondele)
-dinner- vinete la gratar cu tahina si pui la gratar cu maioneza de usturoi
aici nu se plateste (cu bani), aici se lasa ca plata o reteta din zona mediteraneeana
-
se face in multe feluri supa de rosii, eu o fac asa:
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 morcov mare
1 kg rosii
1 lingura pasta de rosii
3 linguri ulei de masline
1 mana de fidea
patrunjel verde
mirodenii: busuioc, cimbru, piper negru, chilly powder, ghimber
pun la fiert cepele si morcovul taiate marunt, cu o bucata mica de ghimber,in cam 3 cani de apa; dupa ce au fiert si apa a scazut, pun rosiile (facute la blender, fara sa le operesc sau cojesc),o lingura de pasta de rosii, 3 linguri de ulei de masline, cimbrul - cam o lingura cu varf - si busuioc - 2 linguri cu varf; sare, piper si chilly dupa gust; o ligurita cu varf de zahar si apoi fideaua; la sfarsit putin patrunjel verde;
se poate cali ceapa in uleiul de masline la inceput, dar versiunea fiarta imi place mai mult ca o poti manca si rece -
paste cu (,) curcan

mi-a ramas piept de curcan la cuptor si l-am facut cu paste dupa o reteta mediteraneeana
am fiert pastele si le-am limpezit
am parajit in ulei de masline 2 cepe mari si cam 200 gr de ciuperci proaspete taiate felii
cand erau "prajite",am pus cuburi de piept de curcan facut de cateva zile, si aproape imediat, un kg de rosii facute la blender, amestecate cu 2 linguri de pasta de rosii, un pic de apa ca era cam gros amestecul, si pastele fierte
sare, piper alb, negru, cayenne, busuioc si cimbru, si le-am lasat cam10 min la foc mic
le-am facut foarte picante
altceva??
-
Buna fetelor!
Vroiam sa va intreb daca priveste cineva emisiunea ,, Anthony Bourdain- No Reservations'' pe canalul Travel. Mie imi place la nebunie , apropos de retete mediteraneene , emisiunea pe care a facut-o in Italia in Toscana mi s-a parut cea mai reusita . Dintre retele prezentate imi aduc aminte de ,,ansoa saracului'' , pestisorii mici se marineaza cu sare , ulei de masline si muuuuuuuuullllta ceapa si se servesc dupa o zi asa in stare cruda .
Tony fusese invitat la o familie si gatea bunica ; a mai facut un sos de porumbel cu masline si niste paste cu creveti .
Poate v-am mai dat ceva idei
-
ratatouille cu orez (vegetarian)
asta am facut azi
ingrediente:
- 1/2 kg orez basmati
- o vanata mare
- dovlecei - aceeasi cantitate cat vanata
- o ceapa maare sau 2 mijlocii
- un ardei gras galben sau portocaliu
- 1/2 kg rosii
- 1 capatana usturoi
- sare, piper, cimbru, busuioc
- ulei de masline
mai intai securata capatana de usturoi doar de primul strat subtire de coaja (sau cum ii zice), cat sa ramana intreaga; se reteaza partea de sus, cam un sfert din ea, si ce a ramas se inveleste i foliede aluminiu si se da la cuptor 45 de minute
se pregatesc legumele pt cuptor: se taie cubulete mici vanata si dovleceii, ceapa si ardeiul in fasii, se amesteca totul cu sare, piper, cimbru, busuioc, si cam o jumatate de ceasca de ulei de masline; plus o ceasca de apa; se amesteca si se pune in cuptor, in vas neacoperit, la foc mic spre mediu; fix 45 de minute
1/2 de kg de rosii taiate felii se pun si ele in cuptor 10 minute, dupa ce usturoiul e gata; apoi se framanta usturoiul intreg cu rosiile, cu instrumentul de pure; no worries, partea "necomestibila" a usturouilui va ramane intreaga si o puteti indeparta.
sosul de rosii cu usturoi se amesteca in legumele care sunt si ele gata acum,; incercati sa nu farmati dovleceii si vinetele
se pune apa la fiert, cam 700 ml, cu sare si putin ulei de masline; cand clocoteste, se pune aici orezul spalat si scurs. se lasa cam o jumate de minut la foc mare, apoi se face focul cat mai mic posibil; cu cat mai mic, cu atat mai bine. se lasa pe foc acoperit
cand orezul e aproape gata - adica nu e uscat deasupra, ci are mici gauri prin el pe unde iese abur , se rastoarna in el legumele si se amesteca usor, prin rasturnare, cu o lingura de lemn; se acopera cratita si se mai lasa un minut la acelasi foc f mic, acoperita
e mult mai simplu decat pare