masa de craciun

•  
    • 2103 mesaje
    6 Dec 2008, 14:44
    0 0
    fetelor, cum asezati masa de craciun? indiferent ca o petreceti in familie mai restrans sau ca aveti invitati.
    ce bunataturi gatiti? ce preferati sa beti si cand, cum e cu desertul?
    mie-mi plac sarbatorile d eiarna enorm si imi face placere sa vad cum sarbatoreste lumea din jurul meu, dar recunosc ca sunt si in pana de idei acum, poate fur de la voi
  •  
    kti
    • 1327 mesaje
    6 Dec 2008, 16:31
    0 0
    şi au sunt cam în pană cu prăjiturile. ne-am cam săturat de cele din anii trecuţi. aş încerca ceva nou. poate aveţi voi ceva reţete de bunătăţi dulci.
    eu fac de Crăciun şniţele de piept de pui umplute cu caşcaval şi şuncă, rulouri de clătite umplute cu ciuperci, pe lângă mâncărurile tradiţionale. mai făceam rulouri de slăninuţă umplute cu ficăţel de pui.
  •  
    • 13910 mesaje
    6 Dec 2008, 22:22
    0 0
    la noi craciunul (ca si pastele) e musai in familie, nu as simtii ca e craciun daca nu i-as avea pe toti in jurul meu (adica al maicamii).
    mergem in fiecare an la ai mei.

maman e cea care pregateste toate cele bunatati (mai putin cozonacul, abia am convins-o sa nu se mai chinuie sa-i faca)

enervant e ca face mereu aperitive fff bune...dupa care abia mai poti minca altceva.

dar, de fiecare data, fac si eu cite ceva mai deosebit (de cind le-am facut "pui betiv", numai din asta vor!)...asta asa, sa am si eu o contributie la masa minunata.

masa de craciun e la noi, oaerecum, traditionala, adica cirnati, toba, caltabos, alte aperitive, ciorba pt. amatori, fripturi de porc, pui cu garnituri diverse, 2 sau 3.................normal ca la desert toata lumea zace care pe unde poate!

bauturi? tuica, garone/martini, apoi vin, alb sau rosu dupa preferinta....

dupa-amiaza sintem lati toti, cafele, plimbare.....si joc de carti!

a 2-a zi o luam de la capat, dar apar si sarmalele in peisaj.....si kilele in plus!
  •  
    • 2103 mesaje
    6 Dec 2008, 23:27
    0 0
    cum e puiul betiv mai? ah si spune-mi si mie cum se face caltabosul ca eu inca nu am incercat.

kti snitelul din piept de pui cu sunca si cascaval nu este precum cordon bleu? sau altfel?

eu as fi vrut sa fac o placinta cu pork traditionala pe aici si m-am dus si-am cumparat-o mai inainte de la un magazin sa vad daca-mi place... sincer mi s epare prea grea, dar e buna cu gogosari , cred ca am sa incerc sa o fac eu acasa.
  •  
    • 13910 mesaje
    6 Dec 2008, 23:35
    0 0
    pai da, snitelele alea E cordon bleu..

miine iti zic cum e cu puiul ala betiv (daca cauti in arhiva, am mai scris eu ce si cum...), acum e prea tirziu, la noi.

cu caltabos, toba, cirnati.....le cumparam gata facute -sint f. bune-, doar acum 2 ani au facut ai mei, ca am cumparat un porc si, na! trebuia facut ceva cu el....
  •  
    • 2103 mesaje
    6 Dec 2008, 23:38
    0 0
    ok, astept pe maine .
    eu n-am de unde-l cumpara pe caltabos din pacate, ma gandeam sa incerc sa-l fac eu acasa, poate gasesc undeva o reteta.
  •  
    • 13910 mesaje
    7 Dec 2008, 11:53
    0 0
    'neata!

iata reteta de pui betiv :

1 pui -sau ce va place, piept, pulpe-, coniac, vin, vermut, cascaval, sunca.

Se prajeste puiul, sare, piper. Apoi peste el bautura si se fierbe. (fugi din bucatarie ca te ia de cap!). Se dezoseaza puiul si se ruleaza in felii de sunca. Se aseaza in tava, peste fiecare rulou cite o felie de cascaval. Adaugi sosul ramas dupa fierbere si arunci tava in cuptor.....pina incepe cascav. sa se topeasca.
  •  
    • 2103 mesaje
    9 Dec 2008, 00:03
    0 0
    ellado multam, chiar ca betiv putiul tau .
    daca-l fac trebuie sa-l servesc doar adultilor, sunt tare curioasa ce gust are, ca eu cognac pun doar la desert, vin folosesc destul la gatit una si alta, vermut nu cred ca am folosit inca, bere si cam atat.
    eu fac un peste umplut cu mirodenii, care este un fel de atractie la masa de revelion.
    un peste mai mare, de regula eu cumpar sea bass, scuze nu stiu sa-l traduc, dar banuiesc ca merge cu orice peste. sau cati pesti vrei
    din patrunjel, chilly, usturoi, lamaie, ulei masline, boabe de mustar, ghimbir fac o pasta cu care umplu pestele, il impachetez in folie si-l dau la cuptor pt 15-20 min.
    este delicios.

la prajituri trebuie sa ma gandesc.
    dar craciun fara placinta cu branza si stafide nu merge.
  •  
    • 13910 mesaje
    9 Dec 2008, 10:20
    0 0
    cred ca biban e pestele ala....
    e interesenata umplutura aia, cu siguranta o sa fac si eu.
  •  
    • 3216 mesaje
    9 Dec 2008, 11:45
    0 0
    Ellado, rogu-te: niste cantitati, ceva, la bautura pentru puiul ala, se poate?
    nu de alta, dar sa iasa numai betiv, nu in coma alcoolica deja...
    eu presupun ca se acopera bine carnea de pui, dar... cam ce proprotii amestecul?
    a...si, fara vermuth nu merge? ca restul le-as avea... daca e musai iau si vermuth...

ma bate gandul sa incerc. cred ca pt revelion, ca de Craciun mai cu sarmale si friptura fezandata... la desert pateuri cu ciuperci si cu branza, si cozonac.

ca veni vorba, cine ma ajuta cu o reteta de sos pentru fructe de mare?
    sa nu fie foarte condimentata (nu mananc eu) si preferabil fara bulion (nu se da in vant al meu consort dupa el).
  •  
    • 13910 mesaje
    9 Dec 2008, 15:06
    0 0
    cantitatile ar fi (cum zice la reteta) : 1/2 pah. coniac, 1 pahar cu vin, 1/2 pah. vermut.

trebuie pusa mai multa cantit. de bautura, sa acopere puiul. trebuie sa ramina sos si pt tava, rulorile se stropesc cu putin sos cind sint servite.

(se fierbe acoperit, fa foc mic)

pt. fructele de mare eu fol. sos din comert (mie imi plac E-urile
    mi-am adus din grecia un sos de creveti, pt. creveti)
  •  
    • 3216 mesaje
    9 Dec 2008, 16:49
    0 0
    bun asa.
    daca mai ajung la cumparaturi, o sa ma uit.
  •  
    • 361 mesaje
    9 Dec 2008, 19:35
    0 0
    Ciorba cu carne de porc; friptura (bucatele de carnati afumati, de ficat, de carne de porc rumenite in ceaunel, servite cu mamaliga vartoasa, cu ochiuri facute in grasimea din ceaunel, cu branza de oaie framantata peste mamaliga si cu mujdei de usturoi peste friptura, alaturi inima de varza murata cu piper si boia, sau castraveti murati); caltabosi la cuptor serviti cu mustar si cu sfecla cu hrean. La desert, turte ramase din cele pregatite pentru ajun (cu nuca, arome si sirop), si portocale, mandarine, ciocolata etc. Mai fac si o oala cu sarmale de porc (ca tine Craciunul trei zile), servite cu lapte batut la pahar, cu mamaliga, cu sfecla cu hream - sarmalele cu carne tocata cu satarul, in frunze de varza si in frunze de vita, fierte cu vin (pun si o bucata de slanina afumata, si cimbru). Afumaturi. Cozonac cumparat ca nu e timp de facut in casa. Vin fiert cu mirodenii, rachiu.
  •  
    • 2103 mesaje
    10 Dec 2008, 00:25
    0 0
    hau-hauu de care sos preferi? eu fac unul pt cocktail din fructe de mare si ala este f simplu; maioneza, putin ketch-up, zeamam de lamaie, piper si sare dupa gust, daca vrei si praf de paprika sau ghimbir.
    le amestec pe toate in acest sos si le servesc pe frunze de salata verde.

dar le mai fac si cu sos de vin alb si usturoi, chilly etc si ala e altceva, servit cand cu paine taraneasca.
  •  
    • 3216 mesaje
    10 Dec 2008, 13:06
    0 0
    asa, mutzam. am gasit pana la urma cate ceva pe net, acum astept consortul sa analizam variantele si sa negociem solutia optima

daca nu uit si iese buna, revin la anu' cu retzeta.

in alta ordine de idei, vedeti cu carnea de porc sa fie din porc neaosh...
  •  
    • 23 mesaje
    10 Dec 2008, 18:31
    0 0
    http://www.ardei-iute.ro/tort-de-iaurt.htm ce ziceţi? merită 5*?
  •  
    • 111 mesaje
    12 Dec 2008, 22:40
    0 0
    doamne fetelor ,imi " ploua" in gura la gandul atator bunatati ...am sa va spun maine cand vai fi mai odihnita ce fac eu...
  •  
    • 111 mesaje
    16 Dec 2008, 21:53
    0 0
    eu fac ceva mai simplu
    aperitive oua umplute ,vinete ,conopida ,pasta de peste si clatite umplute cu carne si ciuperci
    ciorba de perisoare
    curcan umplut cu portocale si garnitura orez si spac ,friptura de vitel la cuptor
    1 tort la si 1 prajitura
    in rest saratele ,covrigei si alune (am uitat )
    din trucurile mele (daca se poate spune asa ) folosesc mult pungile de la knorr sunt 5 bc.mari si fac doar 4-5 lei .
    condimentez carnea cu o zi inainte si folosesc mustar ,sare .mustarul este grozav ,moaie si da un gust...uneori pun mustar si in ciobe si putin chimen .
    maioneza o fac cu iaut .
    pentru tort iau creme de la dr.otker ,tai blatul rotund 2 buc.jos ,sus si la mijloc
    pun bucati de blat ,toate aranjate intr o oala cu folie dedesubt si las asa 1 zi .in functie de felul cremei mai pun fructe ,portocale sau banane etc..e f. bun
  •  
    • 111 mesaje
    16 Dec 2008, 22:18
    0 0
    sa stii ellado ca am devenit si eu curioasa de " puiul betiv" si am sa l fac multumesc ptr reteta .
  •  
    • 13910 mesaje
    16 Dec 2008, 22:28
    0 0
    eu fac curcanul umplut de anul nou.....(cind nu plecam din oras, normal!)

(ca ramine saracutul singur acasa, e alta treaba!...apoi, 2-3 zile il tot impart)

ei, si mi-am adus aminte de o bunatate de craciun : piftia/racitura! .... abia astept, face maman numai pt mine si taicameu!