Creveti
-
0 0Va salut evelor!
Am cumparat, sub impulsul momentului
o punga cu creveti congelati, care arata ca niste mici rame roz
I-am bagat la mine in congelator, dar sotul ma tot indeamna sa-i gatesc.
Rugamintea mea cea mare e sa-mi spuneti ce fel comestibil sa prepar din ei si cum.
Va rog nu ma trimiteti la nenea google, eu in voi am incredere.
p0000p
-
ophelia, si eu am aceeasi mare problema. Nici macar nu stiu cum se mananca cei nedecorticati.Se scoate carapacea si ce se mananca?
Am mancat la cineva o salata cumparata de la Kaufland si mi s-a parut ca era facuta din: creveti (probabil fierti, nu stiu cat timp), maioneza, castraveti murati si putin ketchup, sau poate maioneza avea gust de ketchup si lamaie. Spor! Si sa-mi spui si mie cum i-ai gatit! -
eu am mai multe retete (incercate) cu creveti:
cei mici si curatati gata, sunt buni in "salata" de creveti: se frig in tigaie de tefal cu foarte putin ulei de masline, cat sa prinda gust de fript, nu mult timp ca sa nu se usuce, si se amesteca cu avocado ras si branza cheddar (low fat) rasa, toate in proportii egale (daca branza nu e low fat amestecul iese mult prea gras); la salata asta se adauga putina sare, piper, zeama de la o jumatate de lamaie si eu mai pun si chilli iute -
creveti cu paste (aici folosesc creveti mai mari - dar curatati)
crevetii se frig la fel, in putin ulei de masline si tigaie de tefal - eventual se adauga putina apa; trebuie sa ramana suculenti, un pic crocanti
separat se fierb paste - din cele lungi si late, de preferat
se face un sos asa: ulei de masline - 2-3 linguri, in care se prajec ardei grasi de toate culorile: verde, galben, portocaliu si rosu, taiati fashii subtiri; si ciuperci taiate; 2-3 catei de usturoi, condimente - busuioc, cimbru, oregan, sare si cateva picaturi de lamaie
se amesteca pastele cu sosul si cu crevetii cam 2 minute pe foc
(eu fac reteta asta cu foarte mult chilli, foarte hot) -
Creveti cu orez
(asta e o reteta foarte complicata- reteta araba)
ai nevoie asa:
creveti, cam o jumate de kilogram
ceapa, 2-3 cepe mari
ardei gras, 1, taiat fasii
rosii, 2-3, taiate felii
orez, cam 300 gr – basmati
condimente : lamaii uscate (greu de gasit cred) sparte, scortisoara (bucati), cardamon (daca gasiti), cuisoare, piper, chilly, sare, si un cub maggi de pui – asta folosesc eu
orezul spalat si tinut cam 20-30 de minute in apa si scurs, se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotind, apa doar cat sa-l acopere, nu mai mult; in apa asta se pune un pic de sare, un pic de ulei si un cub maggi.
dupa ce se pune orezul si incepe sa clocoteasca iar, se face focul mic de tot si se lasa asa cam 20 de minute
separat, intr-un alt vas, se prajeste ceapa taiata felii lungi cu ardeiul gras taiat la fel, in putin ulei, si cand sunt oarecum aurii, se pun crevetii (chiar congelati); in asta se pune apa cand/daca e nevoie, doar un pic, sa ramana sos; se pun rosiile taiate felii si toate condimentele mentionate; cand “sosul†e gata, se ia o oala curata unde se pune jumatate din orezul fiert, apoi sosul asta cu crevetii, si se acopera cu cealalta jumatate din orez; se pune pe foc mic inca 15-20 de minute (dar foc foarte mic)
se poate folosi safran/ sofran/ zafran, numele difera, firicele rosii care coloreaza mancarea in galben, la fiertul orezului, doar cateva, cate se iau intre doua degete, asta daca vreti sa iasa orezul galben si sa aiba inca un flavor. -
referitor la reteta de mai sus, de cate ori se fierbe orez, vasul trebuie sa fie permanent acoperit!!
crevetii nedecorticati sunt foarte buni pe gratar; si cand se mananca, fiecare ii curata; dar ca sa ii faci pe gratar (si cand spun gratar ma refer la jar de carbuni), trebuie sa fie mai mari
pe crevetii medii si mici nedecorticati, eu asa ii fac:
ii pun intr-o oala de tefal, fara sa-i spal inainte (au destul lichid in ei), si pun multe condimente peste ei; condimentul principal este cumin; restul, dupa preferinte; nu-i nevoie de sare
se tin pe foc mic approx o jumatate de ora, si la fiecare cateva minute, cratita - acoperita (!) - se agita, se scutura, ca sa ii patrunda condimentele
se desfac din "carapace" (
) cand se mananca