ciocolata de casa

•  
    • 2103 mesaje
    28 Oct 2008, 15:16
    0 0
    face parte din amintiri din copilarie- ale mele desigur.
    mama n-a reusit niciodata sa o faca asa cum o faceau alte mame; daca are cineva o reteta incercata poate mi-o scrie si mie?

multam.
  •  
    • 270 mesaje
    28 Oct 2008, 17:17
    0 0
    http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4900&start=0

incercata si rasincercata e super buna, garantez
  •  
    • 1737 mesaje
    29 Oct 2008, 14:14
    1 0
    am copiat-o eu, daca nu e cu suparare.

Ingrediente:
    500 gr. lapte praf (eu folosesc Raraul)
    150 gr. cacao praf
    1 kg zahar
    1 pachet unt
    300 ml apa
    esenta de vanilie si migdale
    optional miez de nuca, visine din visinata, nuca de cocos
    *inainte de inceperea pregatirii propriu-zise: se cerne pe o foaie mai mare de hartie laptele praf si cacaoa (ca sa nu aiba cocoloase); se curata nucile si se taie marunt (nu e necesar sa fie date prin masina de nuca pt ca nu se mai simte in ciocolata); se scot visinele din visinata si se lasa la scurs; se scoate untul din frigider (se foloseste aproape la temperatura camerei); se tapeteaza tava de aragaz cu folie de plastic sau celofan si putin in sus, sa depaseasca marginile tavii.
    *pregatirea propriu-zise: se pune apa + zaharul la foc iute; cand incepe sa faca clabuci mici (da in clocot) se micsoreaza focul si se mai lasa la fiert 8-10 min pentru a se lega siropul; se da jos de pe foc; se toarna esentele de vanilie si migdale; se toarna in ploaie laptele praf+cacaoa mestecandu-se incontinuu ca sa nu apara cocoloase; se adauga untul si se amesteca pana la omogenizare; se pune intr-un castron o cantitate de ciocolata (pe care o veti face bomboane de ciocolata cu visine din visinata), iar in ce a ramas se pun nucile; se toarna in tava si se la sa pe masa sa se raceasca (si sa se intareasca)
    *bomboane de ciocolata cu visine din visinata: ciocolata pusa separat se ia cu lingurita si se pune in mana; se intinde usor si se pune visina in centru, apoi se imbraca in ciocolata (ca galustile cu prune) si se freaca intre palme sa se rotunjeasca; se tavaleste prin cacao sau nuca de cocos...
  •  
    • 1737 mesaje
    29 Oct 2008, 14:16
    0 0
    am o intrebare:
    se poate dizolva 1 kg de zahar in doar 300 ml apa?
  •  
    • 512 mesaje
    30 Oct 2008, 11:27
    0 0
    eu folosesc 500g zahar in 125 ml apa si se face ca un sirop. 250 g lapte praf, 100 g cacao si 150 g unt pe care il topesc in microunde si il adaug peste laptele praf amestecat cu cacaoa dupa care adaug siropul de zahar si mestec bine. eu nici nu o mai dau la frigider ..imi place sa o mananc calda cu lingurita da pt asta trebuie sa pui mai multa apa.. 150ml in loc de 125ml ca sa iasa mai moale. cu cat pui mai putina apa cu atat iasa mai tare.
  •  
    • 270 mesaje
    30 Oct 2008, 14:20
    0 0
    @Ophelia: se poate si eu m-am mirat prima data, dar chiar merge. Eu o mai faceam si la jumatate de portie.
  •  
    • 316 mesaje
    3 Nov 2008, 13:30
    0 0
    Ophelia, mai exista pe piata lapte praf Raraul? vreau si euuuuuu! nu gasesc decat Malita care nu e bun pt ciocolata de casa.
    Daca gasesc Raraul, imi fac si eu o portie de ciocolata... mama ce pofta mi s-a facut...
  •  
    • 2103 mesaje
    3 Nov 2008, 23:29
    0 0
    multumesc f mult si scuze de intarziere; am sa incerc reteta asap doar ca pe rarau nu prea am de unde-l lua...
  •  
    • 13910 mesaje
    4 Nov 2008, 00:35
    0 0
    lolilo, daca ai rabdare sa cauti aici, incearca reteta lui chanse1....e verificata, i-am mincat ciocolata , fimiu a avut numai cuvinte de lauda...
    (si ea parca e cu raraul, dar nu cred ca alt lapte praf dauneaza.....stii tu ce e mai bun pe la voi, acol
  •  
    • 2103 mesaje
    4 Nov 2008, 17:47
    0 0
    ellado am sa incerc sa caut, multam, reteta de mai sus mi se pare ok desi eu am sa renunt la nuca de cocos (pt bomboanele cu visine) si la migdale; eu vreau doar gust de rom si nuca in ciocolata mea .
    imi amintesc ca am mancat undeva taiata precum rulada. buna rau.
    despre lapte praf n-am idee zau asa, in afara de ala pt bebiloi de tata lol. trebuie sa investighez la supermarket.

ps; tocmai am stricat o crema de zahar ars facand-o cu zahar brun... am innegrit-o de tot, sa nu procedati ca mine
  •  
    • 142 mesaje
    4 Nov 2008, 21:25
    0 0
    nu se poate face cu orice fel de lapte praf?mi-am notat reteta dar la farmacie nu am decat NAN,MILUMIL,LACTOVIT...oare iese ceva???as face chiar maine dimi
  •  
    • 13910 mesaje
    4 Nov 2008, 21:44
    0 0
    Lolilo, m-ai facut sa rid cu zaharul....crema de zahar ars este printre cele 2-3 chestii pr care le fac eu, dar niciodata nu mi-a dat prin cap sa fol. zaharul brum.

lapte praf gasesti la orice magazin alimentar, supermarket, hiperm.....la farmacie e cel pt bebelusi.
  •  
    • 2103 mesaje
    4 Nov 2008, 23:00
    0 0
    ellado, altul din ala alb nu aveam in casa- de fapt nu prea am zahar alb in casa de regula si-am zis ca hai o merge lol.
    mare tantalau, da' bine ca n-am pus muscavado ca era o alternativa...
  •  
    • 176 mesaje
    6 Nov 2008, 01:00
    0 0
    Lolilo, pacatul tau sa fie, miine fac crema de zahar ars...(cred ca e cel putin un an de cind nu am mai prestat asa ceva) ----zic pacat ca sigur nu ma abtin si-mi bag boticul in ea---

sau mai bine vineri, ca atunci am si copchil acasa?

edit : sorry, am ramas logata, din neatentie, cu nick-ul din alta parte.....

is ellado!
  •  
    • 2103 mesaje
    6 Nov 2008, 23:16
    0 0
    ellado gata crema brulee ? sau brulesque?
  •  
    • 13910 mesaje
    7 Nov 2008, 11:45
    0 0
    Lolilo, dupa-amiaza fac, numai sa ma urnesc sa cumpar ce-mi trebuie (zahar nu se fol. in casa asta, zahar alb...), s-a facut frig si nu-mi place.
    tu ai facut ciocolata? cum a iesit?
  •  
    • 1737 mesaje
    7 Nov 2008, 14:28
    0 0
    care gaseste reteta lui chance, sa dea un copy-paste si aici.
  •  
    • 1913 mesaje
    7 Nov 2008, 17:40
    0 0
    Multumesc, Ellado!

Ophelia, acceasi reteta pe care ai postat-o tu o fac si eu (ma refer la ingrediente, cantitati, tehnologie...)! In ea pune fiecare ce vrea (copiii mei o prefera cu nuci)!
    Obligatoriu: LAPTE PRAF "RARAUL"!
  •  
    • 2103 mesaje
    8 Nov 2008, 18:21
    0 0
    deci n-am facut nimic; pt ca abia de-am gasit pe lapte praf- doar 2 sortimente in tot magazinul! si alea semi skimmed.... si mi-a fost imposibil sa gasesc in doua super magazine esenta de rom .
    acuma trebuie sa astept week endul viitor sa vad pe unde ma duc uptown sa gasesc asa ceva.
    greu....
  •  
    • 2103 mesaje
    9 Nov 2008, 21:02
    0 0
    dragelor am facut. un mare r.ahat lol. scuze dar exact asa arata ...
    deci cat trebuie sa stea la "racit" pana o pot taia romburi -asa cum imi amintesc eu cea mai buna ciocolata de casa ? e deja in frigider de vreo 5 ore si tot ca o caramea intinsa pana la refuz arata .
    ce-am facut greist? ca am respectat tot din indicatiile din reteta, 300 ml apa, 1kg zahar ( am zis ca lesin, n-am pus niciodata atata zahar intr-o prajitura) 150 gr cacao si restul.

so? mai are rost sa sper ca se incheaga sau ..?