DESERTUL: usor de facut????
-
0 0Poate spune lumea ce-o vrea: stiu 2 retete de prajitura. Atat. Si alea, cu foile cumparate din comert. Mi-e greu...nu reusesc. Incerc... E groaznic rezultatul. Daca are gust, nu are aspect comercial. Are aspect, ii lipseste ceva.. Poate ca m-am "bagat" cu capul, in retete complicate.
Ma ajutati? vreti sa imi vorbiti despre "arta prajiturilor, torturilor"...ceva simplu...asa, ca pentru un invatacel.
-
uite o reteta de blat, bun la orice: tort, prajituri cu fructe, prajituri cu crema.
6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 6 linguri apa, praf de copt - un virf de cutit, zeama de lamiie, coaja de lamiie.
cele 6 oua le separi si galabenusurile pe freci bine-bine, cu 3 linguri zahar. albusurile le bati spuma (ai grija ca aici e nevoie de oua proaspete, ptr. ca albusul sa ramina pe tel sau paletele mixerului) la cele 6 albusuri adaugi 2 din cele 6 linguri de apa, iar restul de apa il pui peste pasta de galbenusuri, pe care le bati iarasi, pina cresc.De aici iti trebuie un pic mai multa graba, ptr. ca galbenusurile risca sa se lase. Asa ca le amesteci cu albusul batut in prealabil, adaugi praful de copt stins in zeama de lamiie, coaja de lamiie si la final, cele 6 linguri de faina. Apoi le pui in tava sau forma de tort (unsa cu ulei si tapetata cu faina), la cuptor, incins in prealabil. Cam 45 min dureaza coputl la foc potrivit (o sa prinda o culoare autie si o sa miroasa bine-bine). Asta e tot...cred ca am explicat bine, daca mai sint probleme, spune-mi.
Pentru prajitura cu fructe, dupa ce ai pus-o in tava, adaugi fructele bucati, un pic date prin faina sau adaugi o lingura in plus la cele 6.
Pentru tort, se poate taia in trei felii, le insiropezi bine, bine si crema ce ai la indemina....frisca, ciocolata....hai ca e usor....Bafta si sa-mi spui daca ti-a iesit. Mie niciodata nu mi s-a intimplat sa am ghinion si am fost incepatoare si eu, cind am aflat reteta. -
Dandim, o crema de zahar ars iti ia maxim 10 minute ca sa o prepari, si nu are nici un secret.
La fel clatitele , care nu sunt mare scofala daca ai la dispozitie nu una, ci doua tigai de teflon pe care sa le folosesti in paralel.
Un pandispan cu nuci, stafide si cacao se face si el tot in 10 minute, daca ai un mixer la indemana. Daca totusi vezi ca albusurile nu s-au batut bine, poti sa il ajuti sa creasca cu niste praf de copt.
Prepararea unui tortulet de casa o poti imparti in doua zile:
- in prima zi faci blatul, din aluat de pandispan. Dupa ce se raceste, il tai in felii orizontale si il pui la insiropat.
- a doua zi ungi fiecare blat cu crema Nutella din comert si ii adaugi fructe dintr-o conserva de comport asortat. La sfarsit, ungi tortul cu crema, iar pe deasupra il presari cu fulgi de nuca de cocos.
UN SFAT PRIETENESC
Cand stii ca urmeaza sa ai musafiri, nu te apuca sa faci prajituri: nu ies niciodata! Nu stiu cum naiba i-a scapat lui Murphy aceasta lege!!!
Mai e un lucru cert: sfaturile nu suplinesc experienta practica in bucatarie. Va trebui sa gresesti cateva prajituri pana ce te vei lamuri cum sa apreciezi cat de moale sau tare ar trebui sa fie aluatul, cum sa reglezi focul la cuptor... etc... etc.
Cat despre blaturile sau foile de placinta cumparate de-a gata, nu te poti baza pe ele ca ies intotdeauna impecabil. Uneori sunt reusite, alteori nu. -
Crezi ca esti singura care foloseste produse din comert? Uite inca o "chestie" care - chiar daca pare complicata - e simpla ca "buna ziua". Trebuie doar sa ai forme de tarta (rotunde si zimtate, din tabla) se gasesc in comert.
Cumperi un pachet de aluat foetaj (Bella) il lasi la dezghetat si tai rondele chiar cu formele de tarta in care le si lasi la copt asezate pe tava de cuptor. Ele se umfla si le tai la mijloc obtinand doua blaturi convex-concave.
Intre timp ai fiert o crema din plic (lapte, crema din plic, zahar) care se lasa sa se racoreasca apoi se toarna pe blaturile de foetaj asezate pe o tava.
Se presara fructe proaspete, din compot sau dulceata apoi se toarna gelatina facuta tot din plic (ideal e sa folositi zeama de compot la prepararea gelatinei).
Se da la rece pana a doua zi (intre timp vor trage sirop din gelatina scursa).
Este o prajitura ieftina, racoritoare si deosebit de gustoasa.
Puteti combina mai multe feluri de fructe si/sau de crema.
ATENTIE!!! Este greu de pastrat pentru cei intarziati, daca nu paziti frigiderul de pofticiosi! -
1. Cele mai usoare prajituri sunt cele aduse chiar de musafiri.
2. Experienta nu te scuteste de surprize. Am fost pusa in situatia (ingrata!) de a folosi un cuptor cu care nu eram obisnuita! Rezultatul a fost un fiasco desavarsit.
3. Sa nu faceti aceiasi prajitura cu care v-ati delectat recent, impreuna cu o parte din musafiri, la masa altcuiva care v-a dat, cu bunavointa, reteta. In 90% din cazuri a "uitat" sa va transmita un amanunt important al procesului tehnologic.
4. Mai vreti? Ar insemna sa monopolizez prea mult spatiu. Mai las si pentru retete. -
Îþi dau o reþetã uºoarã, aspectuasã ºi delicioasã.
Prãjiturã cu glazurã de ciocolatã
4 ouã, 250 gr. margarinã(un pachet), 250 ml. lapte dulce(un pahar), 250 gr. zahãr, 3-4 linguri cacaua, esenþã rom, un praf de copt stins cu lapte 300 gr. fãinã( 30 linguri).
Margarina cu zahãrul se pun puþin pe foc pânã se topesc se dã la oparte apoi se adaugã pe rând gãlbenuºurile, laptele, praful de copt, esenþa, cacaua ºi fãina se amestecã toate se toarnã într-o tavã unsã ºi tapetatã se coace cam 30 min când blatul s-a întãrit puþin se pun pe deasupra albuºurile bãtute se mai lasã 5-10 min.
Pentru glazurã ai nevoie de 50 gr. margarinã 2 linguri zahãr cacaua ºi putin lapte, le fierbi pe foc pânã obþii o cremã, când prãjitura s-a rãcit, pui pe deasupra prãjituri glazura obþinutã cum vrei tu (foloseºti o pungã)
Poftã bunã! -
Am facut blatul..
Explicati-mi si mie de ce nu mi-a crescut! S-a copt in 15 minute... Cred ca e prea puternic aragazul (si era dat aproape la mic), e nou...
Nu inteleg ce cauta apa in compozitie.. ce face? Mama mi-a spus le telefon ca ea n-a mai facut asa... Eu n-am pus numai 2 linguri, am zis ca fac compromis
.
Pana la urma a iesit bun, ca l-am taiat in doua si l-am suprapus, dar a iesit asa putin..
Help please... -
ori albusurile nu au fost batute bine, (sa nu curga din castron), ori focul a fost prea puternic...si praf de copt ai pus? apa are rol sa-l faca pufos si nu iese blatul inecacios... imi pare rau pentru esec, dar din greseli invatam cu totii, nu? acum cel mai usor desert e un praf de inghetata, cu niste lapte, batut repede si la congelator! sau spuma de capsuni...mmmm.... albusuri batute zdravan, amestecate cu piure de capsuni (le alegi pe cele mai coapte si care se pot zdrobi bine si amestecate cu zahar) si la rece!
-
Zidulet, nu ºtiu ce blat ai încercat dar fereºte-te sã mai pui apã în blaturi nici mie care am fãcut fel de fel de reþete/torturi nu mi-au ieºit cele cu apã. Îþi dau o reþetã de blat uºoarã si care iese ºi la începãtori.
5 ouã mari
o canã zahãr
o canã fãinã
un praf de copt
esente dupã gust dacã vrei poþi pune ºi cacaua.
Baþi albuºurile spumã cu zahãrul, adaugi pe rând gãlbenuºurile, praful de copt stins cu lapte ºi fãina în ploaie.
Ungi cratiþa o tapetezi rãstorni compoziþia ºi îl dai la cuptor cu foc potrivit, mai încerci dupã 15-20 min. cu un pai dacã nu se i-a compoziþia pe pai înseamnã cã e gata.
Succes. -
Multumesc, Maricica. O sa incerc. Am aflat azi (de la un coleg!) ca apa se pune pt blaturile facute cu bicarbonat, cica la alea cu praf de copt nu trebuie.
Dar cuptoru asta fantoma? Ce mi-a facut blatul in 15 minute? Ce sa fac cu el? O sa dau la minim-minim data viitoare.. sper sa dureze mai mult ca asa in 15 minute.. nu-i de mirare ca n-a crescut - n-a avut timp!
V-am pupat, o dupa-masa frumoasa.
PS Se vede ca am sora mai mare care a facut ea toate prajiturile pana acuma... de aia n-am indemana. Cu mancarea no problema, dar la prajituri.. dezastru
. Sa stiti ca voi ma ajutati extraordinar!!! -
Ziduleþ, eu folosesc ouã mari iar cana pe care o folosesc cred cã are 200 mil. sunt cãni mari/mici nu prea ºtiu cum sã te lãmãresc încearcã sã pui 6 linguri(cu vârf) de fãinã într-o canã vezi pânã unde ajunge nivelul fãini cred cã echivaleazã cu o canã eu am fãcut de atâtea ori blatul cã pot sã pun fãina ºi din ochi, tu probabil eºti începãtoare! încearcã cu curaj cã nu se întâmplã nimic. Uite ca sã fii mai lãmuritã compoziþia trebuie sã fie ca la chec.