Reteta gogosari in otet

•  
    • 1737 mesaje
    4 Sep 2008, 14:43
    2 0
    Evelor va rog ajutati-ma!

Anul trecut cineva mi-a dat verbal o reteta de conservat gogosarii, i-am spus-o soacra-mii (caci ea ni i-a pus) si am uitat-o. Ea a facut atunci dupa ambele retete, insa dupa cea spusa de mine gogosarii au ramas perfect tari pana dupa Pasti.

Imi aduc aminte ca 5 kg de gogosari se taie in jumatati, se sapala/curata de seminte, se scurg bine de apa apoi se pun de seara intr-un vas mare cu o solutie facuta din otet+zahar+sare. FARA APA. Se amesteca din cand in cand. Pana a doua zi isi lasa destul de multa zeama.
    Se pun in borcane cat se poate de inghesuiti fara a-i zdrobi, apoi se toarna zeama aceea sa-i acopere.
    Se leaga borcanele si gata.
    Precizez ca nu se oparesc, reteta cu gogosarii opariti o are mama-soacra.

Ce va rog, daca stiti de aceasta reteta, sa-mi spuneti cantitatile de otet, zahar, sare.

Multumesc!
  •  
    • 282 mesaje
    4 Sep 2008, 22:08
    4 0
    Iti dau reteta mea ,pe care o fac de ani buni .
    6 kg gogosar,
    750gr zahar,
    750ml otet de Bistrita,
    6 aspirine (zdrobite )
    6 linguri sare grunjoasa.
    Gogosarul se taie in 4 sau in 6 (depinde cat este de mare )
    Se lasa de pe o zi pe alta ,apoi se aseaza cu piper ,foi de dafin si hrean .
    Daca pui si conopida ,este si mai bine .
    La reteta asta nu fierbi nimic .Lichidul care si-l lasa este suficient .
    Se leaga borcanele .
  •  
    • 13910 mesaje
    4 Sep 2008, 22:19
    0 0
    anaid63, foarte interesanta reteta ta, recunosc, e prima data cind vad asa.
    sigur o sa incerc!
    (otet de bistrita? banuiesc ca e otetul ala de 9 grade, nu? ca e de bistrita, de arges, sau de nu mai stiu ce)
  •  
    • 282 mesaje
    4 Sep 2008, 22:31
    1 1
    Da ,ellado ...de 9grade .
    Neaparat sa incerci .Este simplu si super bun .Gogosarul nu se inmoaie si are un gust dulce -acrisor .
    O sa vezi ca nu o sa-ti mai schimbi reteta niciodata !
    Pofta buna !
  •  
    • 134 mesaje
    22 Sep 2008, 01:26
    1 0
    gasesti muraturi si alte mincaruri,inclusiv gogosari pt iarna pe www,reteterapide.com,intra la muraturi sau depinde ce te intereseaza
  •  
    • 1737 mesaje
    22 Sep 2008, 12:19
    1 0
    anaid63, multumesc frumos de reteta! Aceasta este cea pe care o cautam.

uitasem ca am deschis acest topic

maine cumpar gogosarii si fac.
  •  
    • 361 mesaje
    22 Sep 2008, 13:04
    0 0
    Foloseste Pikant Fix sau alte chestii pentru muraturi din comert. Nu fac reclama, dar cu Pikant Fix mi s-au pastrat cel mai bine muraturile marinate. Ai instructiuni pe plic si poti varia cantitatile de zahar, otet si sare in functie de cat de dulci, acre sau sarate vrei sa fie muraturile, ele oricum raman tari si frumos colorate. Ca otet la muraturi folosesc numai otetul Regal, e din surcele, dar e pur si nu risti sa ti se strice conservele; otet din asta se foloseste si in fabrica la muraturile la borcan. Stiu ca si mierea de albine in loc de zahar tine gogosarii tari. Daca pui in borcan frunze de stejar (contin tanin), sau hrean, sau ardei iuti, sau scapi un gogosar iute, conservele raman tari. Daca pui boabe de mustar, nu mai fac floare si mucegai. Daca pui ulei, felii de gogosar lucesc frumos cand le scoti din borcan (dar daca tii conservele pana in primavara, uleiul poate capa gust de rancezit). Nu pune gogosari intregi, ca unii pot fi stricati pe dinauntru si nu se vede pe dinafara; in plus incap mai putini in borcan si ai nevoie de mai multe borcane si din restul componentelor.
  •  
    • 3713 mesaje
    23 Sep 2008, 00:53
    0 0
    Reteta mamei mele si pe care o folosesc eu este:

pt 5 kg gogosari - 1l otet, 1/2 kg zahar, 5 lg sare. Toate astea se dau in clocot si prin ele se trece gogosarul pentru cateva secunde inainte de a fi pus in borcan, doar pana isi schimba usor culoarea. Lichidul se pune dupa ce s-a racit in borcan si se mai pun si foi de dafin, piper, mustar.

Nu se inmoaie, nu sunt nici foarte acri nici foarte dulci.
  •  
    • 649 mesaje
    24 Sep 2008, 00:37
    1 0
    Anaid...e suficient 750 ml de otet...lasa asa multa zeama incat sa umplu borcanul cu zeama...poate fac vreo tampenie, ca sunt buna la asta ceva
  •  
    • 282 mesaje
    26 Sep 2008, 19:31
    1 0
    Minola ,nu faci nici o tampenie ! Lichidul este exact ptr o portie .Eu folosesc borcanul de 5 l ....lichid la fix !
    Bafta !
  •  
    • 2001 mesaje
    27 Sep 2008, 08:48
    0 0
    pikant fix,am folosit si eu,vreau sa va zic ca e super ok,ies niste muraturi........
  •  
    • 198 mesaje
    28 Sep 2008, 14:17
    0 0
    Si eu folosesc reteta asta , e foarte buna. Minola, fara grija, vor lasa multa zeama.

Fetelor la noi in oras costa 5 lei kg de gogosari frumosi, cei urati 3,5. As cumpara de la K....(nu fac reclama, un supermarket!)) cu 3,5 lei borcanul , dar nu stiu daca sunt sanatosi(E-uri, ...). Ati folosit muraturi cumparate?
    Mentionez ca nu ma pot sa iau de buna eticheta pentru ca am lucrat demult la o fabrica importanta in domeniul alimentar si imi ajunge sa fiu sceptica in ceea ce priveste informatiile de pe eticheta.

Astept pareri
  •  
    • 3741 mesaje
    9 Oct 2008, 19:58
    0 0
    Daca e vb de Kaufland, sa nu iei de la firma lor, aia d'oro... sau care o fi.

Castravetii care nu au zimti, nu sunt buni...sunt moi. Sa cautati d-aia cu zimti pe ei.
  •  
    • 13910 mesaje
    14 Aug 2009, 10:42
    1 0
    am facut sapaturi dupa topicul asta, pt. reteta anaidei.

am pus asa gososarii anul trecut (de fapt i-am dat reteta mamei si ea s-a ocupat), au fost excelenti.......anul asta, la fel!
  •  
    • 15749 mesaje
    15 Aug 2009, 09:59
    0 0
    eu n-am intels un lucru: zeama pe care o lasa gogosarii de pe o zi pe alta se arunca sau se lasa si ea ?
  •  
    • 1913 mesaje
    17 Aug 2009, 09:10
    0 0
    Zeama se toarna in borcane, dupa ce aqranjezi frumos gogosarii.
    De ani de zile folosesc reteta asta de care vb Ophelia si e super!
  •  
    • 1394 mesaje
    17 Aug 2009, 20:53
    0 0
    iar dupa ce se toarna zeama peste ei ,se pune capacul,si....se sterilizeaza in vreun fel? altfel cum se pastreaza? nu fermenteaza?
    eu am pus intr-un an vinete la borcan fara sa le sterilizez. au ''bubuit'' toate!
  •  
    • 1913 mesaje
    20 Aug 2009, 14:03
    0 0
    astia nu se sterilizeaza, stau ok
  •  
    • 1122 mesaje
    3 Oct 2009, 17:08
    0 4
    Buna, vreau sa incerc si eu aceasta reteta de gogosari si am cateva intrebari: amestecul din otet, sare, zahar si aspirine se fierbe?
    trebuie neaparat sa ii pun in borcane? adik sa fie cat mai inghesuiti?
    ii pot pune intr-o budana de plastic?
    Va multumesc!
  •  
    • 48 mesaje
    4 Oct 2009, 20:37
    0 0
    Bijuterii lucrate manual.
    Pot fi un cadou unicat de mare efect sau iti pot inveseli ziua.
    http://chaotiqueminet.blogspot.com/