nu am timp sa gatesc

•  
    • 16 mesaje
    16 Apr 2004, 11:13
    0 0
    Dragele mele,ce ma fac?Nu mai am timp sa gatesc deoarece ma zbat intre serviciu,sala de forta...si cam atat.Pranzul se rezolva la serviciu,la fel si cel al sotului meu dar seara cand vin de la sala nu mai am putere sa gatesc.Sotul meu mai face cate ceva:cartofi prajiti,omleta dar m-am saturat si ma simt oarecum vinovata.Recomandati-mi ceva mai usor de facut si consistent(barbatii nu pot manca salate ca noi)
  •  
    • 9835 mesaje
    16 Apr 2004, 11:26
    0 0
    Orice este usor, daca nu iti lasa multe vase murdare...

Ce zici de o ciorbita de salata verde si cu loboda?

1. Razi un morcov + o bucatica de telina si le inabusi in putin ulei si 1/2 ceasca de apa (ca sa nu mirosi a prajeala si... oricum e mai sanatos!). Poti sa pui si cateva feliute de afumatura, ca se dea gust.
    2. Apoi completezi cu apa, o lasi sa dea in fiert si adaugi cateva fire de ceapa verde tocate potrivit de mare, salata si loboda spalate bine si taiate fasii.
    3.Dregi cu Vegeta si cu bors.
    4.Daca doresti ca ciobita sa fie mai consistenta, poti sa prepari si o omleta, pe care o tai patratele si o adaugi inainte cu vreo 2 minute inainte de a opri focul.
    5. Dupa ce ciorba sta din fiert, pui marar si patrunjel verde.
    6. La servire, poti adauga iaurt sau smantana - depinde cat tii la silueta!

In total, nu iti ia mai mult de 30-40 de minute - cu tot cu spalatul zarzavaturilor.
  •  
    • 16 mesaje
    16 Apr 2004, 11:38
    0 0
    Pt.donna-Nu imi lasa vasele murdare!E un dragut,deocamdata..(4 ani de casatorie).Eu sunt f.slaba si ciorbele de genul acesta nu prea ma ajuta iar el nu mananca zarzavaturi(le alege din supa 10 min. si apoi mananca)E o problema!Reteta i-am transmis-o prietenei mele care e fun loboda si salata verde.Merci!
  •  
    • 9835 mesaje
    16 Apr 2004, 11:41
    0 0
    Pai atunci... daca "cea mai buna leguma e carnea..."

Cartofi la cuptor + friptura de pui.

1. cureti cartofii, ii tai rondele de cca 1/2 cm si ii fierbi pe jumatate.
    2. ii iei cu o spumiera si ii transferi intr-un vas de Jena sau cu teflon. Torni un strop de ulei peste ei.
    3. pui o parte din zeama in care au fiert cartofii intr-o cana si adaugi: Vegeta, marar si ceapa verde. O torni peste cartofi si misti usor vasul, ca sa intre verdeturile printre feliile de cartofi.
    4. bagi la cuptor si lasi pana ce cartofii incep sa se rumeneasca. (cca 15 minute)

Friptura:
    1. speli puiul (eu prefer sa cumpar pulpe, ca sa nu trebuiasca sa imi bat capul cu portionatul puiului)
    2. pui putin ulei intr-o tava si, cand asezi copanelele, le pui mai intai cu fata in jos, ca sa se unga cu ulei, dupa care le intorci cu fata in sus.
    3. torni deasupra apa+Vegeta+verdeturi (marar, ceapa sau usturoi verde, dupa cum iti place), cat sa acopere jumatate din pulpe.
    4. bagi la cuptor. In primele 1-15 minute, lasi focul potrivit ca sa se patrunda carnea, dar mai apoi il poti da mai tare, ca sa se rumeneasca frumos si sa nu se usuce.

Pana se face friptura, ai timp suficient sa prepari pe indelete o salata.

Efortul este minim. E chiar mai comod decat sa faci ochiuri si cartofi prajiti: aragazul ramane curat si nici nu iti va mirosi parul a prajeala.
  •  
    • 16 mesaje
    16 Apr 2004, 11:49
    0 0
    Esti tare!Deja mi-e foame si o sa prepar diseara.Cartofii cred ca sunt mortali(nu i-am facut niciodata asa). Te anunt maine care a fost rezultatul(daca o sa dorm pe marginea patului sau pe mijloc)Pupici!
  •  
    • 136 mesaje
    16 Apr 2004, 13:09
    0 0
    Mmmm, Donna, deja ma ling pe degete! Ia mai zi, ca le zici bine! Ceva cu orez? Mazare? Alte combinatii de legume?
  •  
    • 9835 mesaje
    16 Apr 2004, 15:36
    0 0
    roxiana, sa stii ca si pe mine tot lipsa de timp m-a invatat sa gatesc...
    Dupa ce tot ea m-a imbolnavit (am mancat o chestie "prefabricata" care era alterata), am ajuns la concluzia ca tot mai bine este sa-mi sacrific o juma' de ora pe zi, decat sa mor cu zile din cauza semipreparatelor...

Bafta diseara si pofta mare!
  •  
    • 9835 mesaje
    16 Apr 2004, 15:55
    0 0
    Silvia, orez m-a invatat sotul meu sa prepar. Reteta pe care o stiam de la mama de-acasa iesea ca o ciulama lipicioasa
    Deci:

Orez cu de toate:
    ("de toate" poate insemna morcov, ceapa/verde sau uscata, telina, ciuperci, carne de pui, creveti proaspeti, mazare, fasole verde etc, etc., in orice combinatie va place)

1. Ingredientele de mai sus se dau pe razatoarea mare - nu si legumele marunte sau ceapa, care se toaca normal... (Puiul se taie fasii sau cubulete). Se pun intr-o craticioara de teflon cu fund gros (sau sub cratita se pune un difuzor de caldura), cu un pic de ulei si o ceasca-doua de apa. Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit.
    2. Se spala o ceasca de orez, care se adauga atunci cand chestiile din cratita au fiert pe jumatate, completand cu apa astfel incat sa rezulte proportia: 3 cesti apa/1 ceasca orez.
    3. Se acopera iarasi, se da focul mic si se lasa sa fiarba 5-7 minute, adica pana ce orezul s-a umflat pe jumatate. Se adauga Vegeta dupa gust si se amesteca lejer.
    4. Se acopera SI NU SE MAI AMESTECA DELOC pana e gata. Si nici dupa aia!
    5. Cand deasupra orezului mai este doar o pelicula de cca 5 mm de lichid (se verifica din cand in cand, fara sa se dea complet la o parte capacul si apoi punandu-l repejor la loc), se opreste focul si se lasa sa stea acoperit timp de 15-20 min. (eventual chiar infasurat intr-un prosop de bucatarie gros).
    6. Inainte de servire se presara cu patrunjel verde tocat marunt.

Bobul ramane intreg, indiferent de soiul orezului.
  •  
    • 1118 mesaje
    17 Apr 2004, 00:40
    0 0
    Buna fetelor!
    In Romania sunt niste pungi care se baga la cuptor (mie mi-a adus mama cand a venit in vizita ca aici nu am vazut). Sunt transparente ca o punga oarecare dar iese o friptura... o nebunie. Pungile se leaga la gura dupa ce ai pus carnea inauntru si se inteapa de vreo 10 ori. Ele se umfla in cuptor si tin carnea intr-un soi de abur care lasa carnea frageda si suculenta. Sunt grozave si nu sunt scumpe. Oricum merita sa incercati daca gasiti. Mama sta in Ardeal si pungile parca sunt nemtesti, oricum GROZAVE.
  •  
    • 257 mesaje
    17 Apr 2004, 11:56
    0 0
    roxiana, nici eu nu am timp sa gatesc...ajung prea tarziu de la birou si am si alte lucruri de facut in casa.
    de obicei fac un gratar cu garnitura de cartofi natur peste care torn smantana si presar marar sau pregatesc paste. mai gatesc uneori pui cu sos de smantana si ciuperci (se face foarte repede), pilaf cu legume sau spanac (si astea se fac repede). sau budinca de cartofi cu diferite sortimente de branzeturi, smantana, cascaval, oua.
    snitele cu piure sau chiftelute prajite.
  •  
    • 136 mesaje
    19 Apr 2004, 10:33
    0 0
    Multumesc frumos, Donna. Am facut deja ciorbita, pot sa-ti spun ca prietenul si fratele meu au ramas impresionati.
  •  
    • 9835 mesaje
    19 Apr 2004, 22:26
    0 0
    Bravo, Silvia! Iti mai dau un mic sfat: sa nu fii niciodata modesta cand te lauda cineva pentru cum gatesti! Asuma-ti toate complimentele! Le meriti!!!
    Sa stii ca exista si femei care oricat de minutios ar respecta o reteta, mancarea tot nu le iese buna - asta este o chestiune de talent...
  •  
    • 457 mesaje
    20 Apr 2004, 15:22
    0 0
    Pentru toate evele care nu au timp sã gãteascã vã scriu o reþetã uºoarã ºi rapidã.

Spaghetti, melciºori sau ce gãsiþi prin casã le fierbeþi cu sare apoi le spãlaþi într-un jet de apã rece.

Pe foc cãliþi în unt/margarinã 2 cepe bacon/costiþã, puþinã pastã de tomate iar la sfârºit adãugaþi smântânã, piper, se face un sos se amestecã cu pastele ºi se mai pune puþinã smântânã/caºcaval deasupra.

Se pot face ºi tãiþei de casã, asta în cazul când aveþi timp.
    Ceapa ºi baconul se toacã mãrunt, cantitãþi nu am trecut fiecare face dupã nr. de persoane.

Poftã bunã!
  •  
    • 136 mesaje
    20 Apr 2004, 17:07
    0 0
    Ai dreptate, Donna! Asa am sa fac de acum incolo! Da-o incolo de modestie!

Maricico, si reteta ta mi se pare "abordabila". Am s-o testez diseara pe prietenul meu, ca eu una am cam intrat la cura.
  •  
    • 9835 mesaje
    20 Apr 2004, 21:30
    0 0
    maricica, imi lasa gura apa!... valeu, dar cate calorii au pastele astea??? Vorba aia: "daca-i bun, ori ingrasa, ori e ilegal!"
  •  
    • 457 mesaje
    21 Apr 2004, 10:36
    0 0
    Nu ºtiu câte calorii au, dar ºtiu cã sunt delicioase! Încearcã sã le mãnânci fãrã pâine, aºa îngraºã mai puþin, nu? eu pun ºi ardei usturat, cã deh sã fie "tot tacâmu"
  •  
    • 9835 mesaje
    21 Apr 2004, 15:32
    0 0
    maricica, pai e foarte bine daca merge cu condimente tari - ca astea stimuleaza arderile si deci mancarea nu mai ingrasa. Pai atunci o sa-mi notez si eu reteta, repejor...
  •  
    • 79 mesaje
    21 Apr 2004, 21:55
    0 0
    Pentru h_2004 ai dreptate...pungile alea sunt de la Knorr-PUNGA MAGICA.Si eu gatesc cu ele..imi plac grozav .
  •  
    • 457 mesaje
    22 Apr 2004, 10:59
    0 0
    Pentru cã mâine este "Sfântu Gheorghe", am sã scriu o reþetã de prãjiturã delicioasã.

Negresã
    11/2 pachet unt
    8 ouã
    500 gr. zahãr
    1 canã fãinã
    3-4 linguri cacaua
    250 gr. nuci (o farfurie)
    un praf de copt
    esenþã de rom

Se freacã untul cu 250 gr. zahãr ºi 4 gãlbenuºuri se adaugã cacaua ºi nucile rupte.
    Separat se bat albuºurile cu praful de copt(stins cu lapte) si apoi fãina, se amestecã ambele compoziþii se unge tava cu ulei se tapeteazã cu fãinã, se dã la cuptor.
    Între timp se freacã cele 4 gãlbenuºuri rãmase cu 250 gr. zahãr ºi se pun deasupra prãjituri când este aproape gata se mai þine 10 min. se fac joc de linii deasupra si se pune siropul.
    Sirop: apã, zahãr, cacaua se fierb.
    Spor la treabã!
  •  
    • 130 mesaje
    22 Apr 2004, 15:12
    0 0
    Roxiana, de ce nu gatesti tu pt. mai multe zile? Fa o ciorbita, o mancarica pt. 2-3 zile. Parerea mea.