Sos din rosii proaspete?
-
0 0Fetelor, va salut!
Cum se face sosul din rosii proaspete?
Va rog sa-mi spuneti!
Va pup,sarbatori fericite! -
Sal,uite o varianta, iei rosia si ii faci o crestatura pe coaja,apoi o scufunzi in apa fiarta,asa se va desprinde coaja mai lesne, apoi rosia decojita se da pe razatoarea mica si se face piuree,separat incalzesti ulei cam 2-3 linguri si pui sosul de rosii in craticiora,se lasa pina se reduce apa din rosii si gata,se asezoneaza cu sare sau un pic de delicat(il dizolvi si mai fierbi un pic) si piper. Poti pune in uleiul incins sa prajeasca si niste ceapa ,ardei gras si\sau morcovi dati pe razatoarea mica.
-
Condimenteaza sosul cu salvie (se gaseste uscata, in plicuri) si un pic de otet si zahar (nu pune mult ca iese prea dulce si prea acru). Poti sa pui si un catel de usturoi zdrobit. Sau poti folosi oregano, depinde la ce adaugi sosul (la chiftelute cu sos sau la peste poti pune foi de dafin si boabe de enibahar).
-
eu fac sosul cam tot asa; dupa ce iau coaja de pe rosii le tai f. marunt si le dau la foc pina se fac si scade zeama lor .Pun sare si piper dupa gust.
Folosesc sosul asta pt. pizza;in acest caz pun si niste oregano.
Sosul asta poate fi folosit la orice. In functie de intrebuintare se pun in el altceva (ardei iute, usturoi, ceapa, unele condimente.....) -
eu il fac exclusiv pt baut dar excelent si pt mancaruri
....crestate,poposit in apa clocotita sa se ia coaja mai usor,date prin sita,(mie imi place sa fie sucul gros,sa simt pulpa)apoi fierte cu zahar si sare dupa gust pana mai scade(depinde si de cantitate,eu de regula fac o portie din 10 kg de rosii) apoi umplut sticle pe care le incalzesc in prealabil in cuptor.
nu folosesc strop de ulei
dupa umplere presar cate putin praf din cateva pastile de aspirina,in fiecare sticla pt o mai buna conservare dupa care inchid f bine
invelesc sticlele in paturi pt ca racirea sa fie cat mai lenta
de regula toamna fac treaba asta si caut rosii pe cat posibil romanesti si cat mai carnoase
E.L. ca sa devina sos deci mai gros se lasa la fiert mai mult