Retete pentru masa de Paste

•  
    • 9835 mesaje
    2 Apr 2004, 10:32
    0 0
    Va propun sa facem schimburi de retete specifice mesei de Paste.
    Eu nu stiu sa fac decat drob, dar nu cu organe de miel, ci cu ficatei de pui si ciuperci. Alte eve poate au mai multa experienta si rabdarea sa scrie pe forum retete de drob, stufat si bors de miel, cozonac, pasca etc. (Mie coca de la pasca mi se inmoaie/incruzeste de fiecare data, de exemplu!)
    Am incercat anii trecuti sa fac si asa ceva, dupa cartea de bucate, dar nu mi-au iesit formidabile. Daca aveti in "seif" niste tips-and-tricks, fiti dragute si darnice si impartasiti experienta voastra... Pliiiizzzz!
  •  
    • 9835 mesaje
    2 Apr 2004, 10:35
    0 0
    Drob de pui

1kg ficatei de pui
    ½ kg inimi de pui
    1-2 conserve de ciuperci
    cateva legaturi de ceapa verde (suficient de multe ca sa dea gust)
    200-300 g smantina (pentru ca drobul sa nu iasa uscat)
    6-8 oua (amestecut trebuie sa fie moale, nu uscat)
    marar (din abundenta)
    patrunjel (din abundenta)
    sare
    piper

Se fierb ficateii si inimile separat. Dupa ce au fiert se dau prin masina de tocat sau se maruntesc in food processor. Se pastreaza cativa ficatei si se taie cubulete. Se prajeste ceapa verde in mult ulei. Se amesteca ficatul si inimile tocate cu ceapa verde prajita (se rastoarna cu tot cu uleiul in care s-a prajit), ciupercile taiate marunt, marar si patrunjel, ouale batute, smantina, sare si piper. Se unge bine o tava cu ulei sau margarina, se presara cu pesmet si se rastoarna amestecul in ea.
    Se coace la foc moderat aproximativ o ora, fie in forma rectangulara (de cozonac), fie in tava de placinta (obisnuita).
  •  
    • 257 mesaje
    2 Apr 2004, 15:01
    0 0
    donna, salut din nou!
    eu am o reteta de cozonac aluatul sa stii ca e bun si pentru pasca
    1kg faina
    3 oua
    200/300gr zahar
    1/2 l lapte
    drojdie cat o nuca
    coaja de lamaie, portocala, vanilie, stafide, rahat, nuca, migdale (ce vrei)

proces:
    1. o ceasca de lapte caldut amestecat cu drojdia si putina faina (sa se faca ca o smantana), presari putina faina deasupra si lasi sa se umfle
    2. o ceasca de lapte clocotit o amesteci cu putina faina (tot ca o smantana)
    1 si 2 le amesteci dupa aceea
    3. bati ouale spuma cu zaharul, vanila si coaja rasa
    4. amesteci restul de lapte cu restul de faina si cu 1 si 2
    apoi amesteci cu 3
    5. adaogi ulei (1/2 l ulei la 5kg de faina)
    6. framanti ca nebuna pana se face aschii si basici (secretul cozonacului sta in framantat cel mai mult)
    8. lasi sa creasca la cald (il invelesti in prosoape, paturi etc)
    9. faci suluri (in care pui stafide, nuca etc) si le impletesti
    10. le pui in tavi (dupa ce le-ai uns bine cu ulei)
    11. lasi sa mai creasca un pic
    12. ungi cu ou si presari mac
    13. bagi la cuptor si vezi ce iese dupa cca 45 min.
    vreo 3 cozonaci mi se pare ca ies din 1kg faina
  •  
    • 9835 mesaje
    2 Apr 2004, 17:59
    0 0
    Penelopa, multzam frumos! Daca imi iese cozonacul asta asa cum mi-l imaginez eu, o sa cada-n fund soacra-mea, care n-a facut niciodata ceva mai elaborat decat pandispanul cu cacao!
    Am doar 2 nelamuriri:
    1. cand o sa amestec faina in laptele fierbinte, nu o sa faca cocoloase?
    2. se pun numai 3 oua la un kil de faina?... poate ai gresit tasta?...
  •  
    • 257 mesaje
    2 Apr 2004, 18:36
    0 0
    3 da' mari, poti incerca si cu 4 (cele mai bune sunt oula de la tara). faina se face cocoloase daca n-o torni in pulbere, usor... eheee, rabdarea asta e un ingredient pretios in bucatarie, lol
  •  
    • 257 mesaje
    2 Apr 2004, 18:37
    0 0
    lol...ouale...
  •  
    • 257 mesaje
    2 Apr 2004, 18:39
    0 0
    ...faina de 3 nule...
    off, iti urez succes, daca vrei sa-l faci. mie-mi iese, dar nu uita sa muncesti din greu la "batut" aluatul. e f. important
  •  
    • 4 mesaje
    3 Apr 2004, 01:12
    0 0
    Drob de miel
    se fierb organele de miel aprox vreo 35-40 min se lasa sa se raceasca ,apoi se taie si se macina
    se calesc doua cepe potrivite ,pina devin aurii ,se adauga in drob ,se pun 5,6 catei de usturoi piper dupa preferintza ,sare ,vegeta sau delicat cam 250 g piine se pune la inmuiat in apa sa lapte ,3 oua intregi ,o legatura patrunjel verde
    se mesteca compozitia se udnege o tava de chec se presara un pic pesmet si se da la cuptor pina se rumeneste
    daca avem prapurele(ceea ce sunt invelite intestinele) se pune in putina apa calda sa se intinda bine se aseaza
    o parte din drob ,iar la mijloc 5,6 oua fierte intregi puse pe mijloc ,se pune restul de compozitie si se ruelaza cu acest prapure ,se da la cuptor ,are un aspect frumos atunci cind este taiat
    si se lasa un pic sa se raceasca ,apoi se taie felii de grosimea unui deget

e f buna si puteti sa incercati

ciorba de miel

3 morcovi ,o radacina patrunjel ,o ceapa,un ardei gras de preferinta sa fie rosu ,cui ii place conopida poate sa puna si gulie ,un pic de radacina de telina ,zarzavaturile dau gust ciorbelor ,se pun toate intr-o oala de ciorba si putin ulei de masline se calesc ,se adauga bucati de carne de miel si se calesc in in jur de 5 minute
    apoi se adauga apa si sa da la fiert
    se se spumeaza ,si se adauga sare ,vegeta ,2 ,3 rosii si cine are bors ,poate pune bors ,cine nu otet
    dupa ce totul este fiert ,se lasa putin sa mai clocoteasca ,apoi se adauga
    leustean care e nelipsit la aceasta ciorba ,eu il folosesc de fapt la toate ciorbele ,marar ,frunze de patrunjel si telina
    toate puse odata si se stinge ciorba
    secretul ciorbelor este ca atunci cidn se pune la urma frunzele sa n use mai lase sa fiarba sa ramia mirosul lor placut
    se paote drage cu ou si smintina cui ii place
    sau sa foloseasca smintina la servire in
    farfurii
    e gustoasa fara smintina sa se simta cu adevarat gustul cirbei si a zarzavaturilor
    pofta buna si va pupic fetelor
    care mai doreste ceva retete o sa va spun
    numai bine tuturor
  •  
    • 9835 mesaje
    3 Apr 2004, 10:10
    0 0
    Penelopa, promit ca o sa ma lupt cu aluatul ala ca la meciurile de K1! Fie si numa' sa vad ce moaca o sa faca soacra-mea cand o sa-i duc un cozonac gras ca un pepenel!... (Doamne-ajuta sa-mi iasa bine!)..

Gand-bun, CE ORGANE de miel se folosesc la drob? Ca si in cartea de bucate zice doar: maruntaie si ficat de miel. Ce inseamna mai exact "maruntaie"? Stie vanzatoarea ce sa-mi dea daca-i cer asa? ...Ca io n-am mai facut drob decat din ficatei de pui si ciuperci...
    La ciorba merge sa pun si-un pic de bors?

(Mamaaa, sa vezi ce bucatareasca ma fac! Nu ca nu m-as descurca la gatit, da' la mese de-astea traditionale inca nu m-am bagat, ca io treb'e sa tin regim de ani de zile. Da' anu' asta m-am hotarat sa fac un efort pentru familie!)

Multzam de sfaturi!
  •  
    • 1 mesaje
    4 Apr 2004, 05:22
    0 0
    organele de miel ce trebuie sa folosesti la dorb sunt: inima ,rinichii,
    ficatul si plaminii dupa ce ai scose cartilagiile le pui la fiert si faci drobul asa cum am spus.
    La ciorba poti pune bors il lasi sa dea in clocot si pui frunzele ,potrivesti ciorba de sare, vegeta
    daca nu ai bors poti sa pui otet..
    bafta si pupici
  •  
    • 9835 mesaje
    4 Apr 2004, 08:49
    0 0
    Multumesc, Gand-bun!
    As vrea sa mai fac si un SOS TARTAR, pe care sa-l servesc la oua.
    Maica-mea facea mai demult un sos tartar foarte bun - dar cred ca a cam uitat reteta, deoarece sosul nu ii mai iese la fel de gustos cum mi-l aminteam... Folosind reteta pe care si-o aminteste (si care seamama dubios de mult cu cea din cartea de bucate, asa o suspectez ca de acolo si-a improspatat memoria), anii trecuti nici mie sosul tartar nu mi-a iesit formidabil.
    Stii cum se face ca sa iasa bun? Poate ingredientele sunt corecte, dar maica-mea a uitat SECRETUL.
  •  
    • 457 mesaje
    6 Apr 2004, 10:53
    0 0
    Roºii umplute
    6-8 roºii
    2-3 cartofi
    un castravete murat
    un ou
    250 gr. carne fiartã ºi tocatã (poate sã fie de orice fel)
    1 ceapã
    100 gr. maionezã
    pãtrunjel verde, sare ºi piper.
    Cartofi se fierb în coajã, se fierbe ºi oul se taie în cubuleþe cartofi, oul, castravetele se amestecã cu carnea ºi ceapa tocatã. Toate se încorporeazã cu maioneza, apoi umplem roºiile cu compoziþia obþinutã.
    Se aºeazã pe platou.
    Poftã bunã!

Este un aperitiv gustos ºi cred cã merge pentru masa de Paºti!
  •  
    • 257 mesaje
    6 Apr 2004, 12:56
    0 0
    mmm, yummy, yummy, maricica!
  •  
    • 683 mesaje
    7 Apr 2004, 09:39
    0 0
    La masa de paste eu trebuie sa pregatesc aperitivele, pana acum m-am hotarat pt salate de cruditati si de ciuperci si niste rulouri, dar parca as mai vrea niste idei dragute. Trebuie sa mentionez ca trebuie sa fie ceva ce se poate transporta, deci sa nu se serveasca cald, sau sa se strice etc. Pt ca fac Pastele la tara si trebuie carate acolo.
    O sa fac si drobul ala de pui.
    Vreau sa-mi impresionez soacra!!!
  •  
    • 9835 mesaje
    7 Apr 2004, 12:30
    0 0
    Da-i la oase, Cristinika!
    Si pentru mine soacra este o motivatie!!!
  •  
    • 257 mesaje
    7 Apr 2004, 17:16
    0 0
    saracutele de voi, vreti pur si simplu sa va impresionati soacrele sau e imperios necesar (lol)?
    eu nu pregatesc nimic. anul acesta chiar nu am timp din cauza serviciului. si le face soacra-mea pe toate.
    ...desi mi-e dor sa mai fac niste cozonaci, pasca si sa vopsesc cateva oua.
  •  
    • 683 mesaje
    8 Apr 2004, 12:14
    0 0
    Ti-e dor??
    Mie mi-e ... lene!
    Sa va spun ce m-a enervat pe mine aseara si pt ce am facut "scandal". Vreau sa fac cateva feluri de salate pt paste si vorbeam cu al meu ce sa mai fac altceva... cand il vad ca pune mana pe telefon si o sa pe maica-sa sa o intrebe ce se mai pune in salata de cruditati. Ei bine, m-am enervat rau. Ce, naibi, eu nu stiu ce se pune intr-o salata nenorocita?
    Apoi l-am intrebat daca vreau sa fac salata asa cum o face mama lui, iar el mi-a raspuns ca nu vrea, ca-i place mai mult cum gatesc eu!
    M-a bagat total in ceata!! Pai, atunci, de ce a mai sunat-o?
    Uite cati nervi iti faci din diferite prostioare lipsite de importanta si cu toate astea altele alearga sa se marite!!
    hahaha
  •  
    • 257 mesaje
    8 Apr 2004, 13:05
    0 0
    da, cristina, draga, mi-e dor. am atat de putin timp liber si mie imi place sa gatesc, dar de vreo 3 ani incoace nu prea mai reusesc, decat foarte rar. lol, ce ma distreaza e ca toata lumea gateste bucate pentru sarbatori, iar eu in seara asta fac supa de fasole! ce vrei, mi-e pofta!
    chestia care ai povestit-o e taaare haioasa, ce sucit e! ce i-o fi venit s-o sune pe maica-sa atata timp cat ii place cum gatesti tu? cred ca nici nu si-a dat seama... imi inchipui ce draci ai avut.
    dar sa stii ca m-a amuzat chestia asta, sper ca nu te superi
  •  
    • 683 mesaje
    8 Apr 2004, 13:41
    0 0
    stai linistita ca si pe mine m-a amuzat... acum, de-aia am si povestit-o!!

cat despre gatit, daca nu mi se scarpina cornitele si nu sunt laudata nu dau randament!
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Apr 2004, 14:42
    0 0
    Penelopa, eu nu vreau sa o impresionez pe soacra-mea, vreau sa o UMILESC!!!