cirba de gulas
-
0 0am fost in week end la sibiu si am mancat acolo cea mai buna ciorba , o ciorbica de gulas. Am promis ca odata ajunsa acasa fac una identica, dar .....habar nu am cum.Stiu sa gatesc cat de cat, dar nu am reusit sa-mi dau seama cum ar fi facuta .Stie cineva, ma puteti ajuta cu o reteta?
multumesc mult -
Gulaş de porc
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 500 g carne de porc, 4 cepe, 500 g untura, o lingurita boia, 3 rosii, 1 catel de usturoi, chimen, morcov, patrunjel, sare, piper, 1 kg cartofi, 100 g smintina, zahar, 1 l apa.
Mod de preparare: Se topeste untura intr-un vas mare, se pune carnea taiata in bucatele si se lasa sa se aureasca. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatelele de carne se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit se adauga usturoiul, morcovul (dat prin razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atita apa cit sa acopere mincarea. Cratita selasa la foc mic sa clocoteasca incet. Cind carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi.
Inaite de a servi, se adauga smintina si patrunjel verde. -
buna!
am vb cu tantea respectiva, dar nu mi-o dat reteta ci mi-a povestit ce si cum faci!
gulas: la un kg de carne de vita-taiata cubulete(poti folosi si porc, dar nah, original e vita), pui 700 gr ceapa taiata fidelutze, dar nu prea subtiri. acestea le undesti in ulei(aici nu se fol untura), pana se bronzeaza nitel. adaugi sare, dupa gust, apa fierbinte care sa acopere carnea si sa o intreaca cu doo degete
adaugi boia, pana capata o culoare rosiatica, bulion ...si lasi sa fiarba cam 1.5 h, pana carnea e frageda, dar nu farmata. la foc potrivit.
asta e pt gulash.
daca vrei sa faci supa, faci ca mai sus, dar cand e aproape gata, mai adaugi apa fierbinte, morcov taiat rondele, cartofi cubulete(fasolea iarasi e f buna), si inca ceva buion si boia, pt o culoare placuta. si lasi sa fiarba pana legumele sunt numa bune!
tipa zicea ca ea prima data face gulash, apoi din ce ramane inmulteste pt o supa gulash! left-over!
no, pofta buna. vezi tu care iti iese! -
furniko, iti fac mama! maine mergem undeva unde gateste unu gulash bun. sau facem la domiciliu, tot de undeva semipreparat tu.
ai innebunit? tipa vecinii ca nu or vazut sa fierb atatea ore o mancare
1)gulashul e de vita, e clar
2) ceapa e ceea ce formeaza sosul ala gros, nu faina
3) nu se foloseste smantana
4) nu se undeste in untura, e prea unsuroasa apoi(eu o iau rece de undeva, si nu se vede gram de grasime, ca si cum ar fi untura)
5) injurati-ma, dar asta e gulash. restul sunt derivari!
6) mi-am pus evele in cap
7) ma iertati! -
Gulyas Leves ing pt.5-6 portii:carne de vita sau vitel400gr;100ml ulei,ceapa300gr;un virf de lingurita boia de ardei dulce;o lingura de pasta de tomate;chimen;cartofi 300gr;ardei gras 100gr;rosii proaspete sau in bulion 150 gr;un ou;faina 80gr;sare;piper. Durata prepararii aprox.60min. Carnea se spala se taie cubulete.Uleiul se incinge,se ad. ceapa taiata marunt se praj. auriu.Se adauga boia,cuburile de carne si pasta de rosii.Se sareaza si se prajeste totul citeva minute, dupa care se stinge cu apa sau supa de zarzavat.Se fierbe la foc potrivit,pina se patrunde bine carnea,apoi se ad.cartofii,ardeiul gras si rosiile,toate taiate cubulete,se ad. din cind in cand apa in care a fiert chimionul.Se cont.fierberea si intre timp se face o coca din ou,faina si putina sare.Se fram.bine si se lasa deop. cateva minute.Se rup prin ciupire buc.mici de coca si se pun la fiert in apa clocotita cu sare.Dupa ce au fiert,se scot si se ad.in ciorba spre sf. fierberii acesteia.dupa ce toate ingr. au fost patrunse se potriveste de sare si piper.Va asigur ca e delicioasa !A voastra prietena pe curind...