CREVETI
-
0 0Fetelor spuneti-mi si mie cum se prepara ce retete stiti.Vreau sa incerc dar nustiu cum.Va multumesc.
-
poti sa-i calesti in putin unt si sa-i pui la o salata verde, cu tot felul de legume.
sau calesti o ceapa, adaugi bulion sau rosii tocate marunt, condimente si putin usturoi. si apoi crevetii. nu trebuie gatiti mult. deci ii lasi cam 5 minute. cu orez .... yamyyyyy
poti sa-i folosesti ca aperitiv, serviti cu zeama de lamaie. sau poti sa-i lasi jumatate de ora la frigider intr-un amestec de condimente si zeama de lamaie.
mai vrei? -
1. intr-o tigaie de teflon pui un cub de unt.
2. cand untul s-a topit, adaugi 1-2 catei de usturoi zdrobiti.
3. cand untul s-a incins, pui crevetii (pot fi congelati).
4. crevetii o sa-si lase un suc. cand acesta a scazut aproape de tot, crevetii sunt deja gata (dureaza doar cateva minute).
5. storci peste ei 1/2 de lamaie, presari piper, mai amesteci de 2-3 ori si opresti focul.
6. optional, la servire ii poti presara cu patrunjel proaspat.
asta-i tot... n-au nevoie de sare. daca nu folosesti tigaie de teflon, crevetii se lipesc ca naiba. iti trebuie o garnitura la ei, pentru ca au un gust destul de intens si nu prea iti pica bine daca ii mananci simpli. -
file de cod sau rechin, as zice.
crapul sau, in special, macroul au un miros puternic, nu ti le recomand - mai ales daca zici ca n-ai mai gatit carneturi de nici un fel in ultimii ani.
am trecut si eu prin asta si stiu cum este. a fost foarte palpitant sa tai bucati un pui intreg, dupa ce nu ma atinsesem de carne vreo 7 ani.
sincera sa fiu, nici acum nu suport mirosul de prajeala, mai ales cand e vorba de carne - motiv pentru care m-am profilat in special pe gatitul la cuptor...
eu gatesc pestele impreuna cu legume in diverse combinatii (depinde ce am prin camara si congelator).
intr-o tava, pun un strat de legume (cea mai reusita combinatie mi s-a parut a fi: cartofi, ciuperci, fasole verde, un ardei gras rosu si o ceapa potrivita, taiata fin), oleaca de ulei de masline, mirodenii si o cana cu apa. acopar tava cu folie de aluminiu si o bag in cuptor. daca cuptorul e bine incins in prealabil, in cca 10 minute legumele sunt aproape gata, asa ca scot folia, asez bucatile de peste deasupra legumelor, le presar si pe ele cu mirodenii si bag din nou tava la cuptor - tot asa, vreo 10 minute (atentie, daca e gatit prea mult, pestele se usuca si isi pierde gustul)
- la cod merge sa pui mai multa apa ca sa iasa sos mai mult (in care poti pune un pic de otet sau suc de lamaie in momentul cand adaugi in tava pestele)
- la rechin e mai bine sa pui mai putina apa, pentru ca sa scada pe parcurs, iar legumele sa se gratineze frumos.
mirodeniile potrivite sunt cele mai simple cu putinta: piper, boia de ardei (da o culoare frumoasa legumelor si pestelui), un pic de busuioc uscat. (alte mirodenii, mai puternic aromate - cum ar fi, de pilda, cimbrul - nu se prea potrivesc, pentru ca pervertesc gustul legumelor si al pestelui.)