foile de gelatina

•  
    • 51 mesaje
    11 Feb 2008, 17:04
    0 0
    a cumparat mama o revista despre prajituri la cuptor de la reader's digest...am rasfoit-o si-am vazut ca majoritatea torturilor aveau in compozitia cremelor foi de gelatina....ce sunt?...cum le folosesti?...prajiturile...mai ale scremele pareau delicioase..vreau sa incerc dar vindeti-mi niste ponturi inainte.
  •  
    • 3036 mesaje
    11 Feb 2008, 19:04
    1 1
    la noi nu se gasesc foi de gelatina, dar se gasesc plicuri cu gelatina granule.

eu stiu ca:

1 foaie gelatina = cca 3 grame granule gelatina
  •  
    • 13910 mesaje
    11 Feb 2008, 19:27
    0 1
    se gasesc foi de gelatina si la noi, eu nu am folosit, dar am vazut la cineva ca inmuia gelatina in apa inainte de a o folosi.
  •  
    • 3036 mesaje
    11 Feb 2008, 19:32
    1 0
    da, pai cica ambele variante trebuie dizolvate in apa rece in prealabil. instructiuni sunt pe ambalaj, eu le uit de la un an la altul (deocamdata, am folosit gelatina numai pt piftia de curcan pe care o fac de revelion).

sincera sa fiu, am pus granule uscate direct in zeama calda de piftie si am amestecat pana s-au dizolvat, ca nu am vrut sa subtiez piftia cu apa in care zic astia ca trebuiz dizolvata gelatina. si a fost foarte ok si asa.
  •  
    • 13910 mesaje
    11 Feb 2008, 19:43
    0 1
    asa e, gelatina granule se dizolva in apa (sau zeama aia de la piftie, ca la piftie foloseste si maicamea) calda, dar foile le tinea in apa rece....nu stiu, am zis doar ce am vazut la altii.

off, mi-ai facut pofta de piftie acu'
  •  
    • 3036 mesaje
    11 Feb 2008, 19:48
    0 0
    sorry

pe plic scrie ca granulele trebuie dizolvate si ele mai intai in numaistiuce cantitate de apa rece, apoi apa aia trebuie incalzita pana la max 60 de grade... si uite-asa, daca faci piftie de carne de pasare si trebuie sa pui mai multe plicuri de gelatina, practic pui o gramada de apa in zeama de piftie, care se dilueaza de ramane fara gust. de-aia am si renuntat la pasul cu inmuiatul in apa.

s-ar putea ca foile sa trebuiasca doar inmuiate in apa, nu si dizolvate... nu stiu...
  •  
    • 553 mesaje
    12 Feb 2008, 09:35
    0 0
    Da, foile de gelatina se acopera cu apa rece si se lasa la inmuiat 5 minute, pe urma gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu apoi se adauga unde ai nevoie...Nici eu n-am gasit la noi decat granule (care se pun in apa la fiert si se foloseste imediat in compozitia dorita, ptr ca daca se raceste putin se coaguleaza foarte repede si daca o amesteci se taie ca piftia si nu se mai reface) in fine..nu stiu daca am explicat bine
  •  
    • 553 mesaje
    12 Feb 2008, 09:52
    3 0
    Uite ce-am mai gasit pe net.

"Gelatina se poate inmuaia in suc de la compot, suc de portocale....
    Gelatina se prezinta sub forma de foi transparente si sub forma de granule mai mari sau mai mici. O foaie de gelatina cintareste aproximativ 2 g si ii corespund 3 g gelatina granule.
    Daca se pune mai multa gelatina, crema va fi tare, neplacuta la mincat. Gelatina in contact cu frisca rece se intareste imediat sub forma de granule mai mari sau mai mici; acest defect nu se poate repara (deoarece gelatina amestecata cu frisca nu se mai poate incalzi). Daca frisca, gelatina si toate celelalte componente sint prea calde, compozitia se va muia, cind acestea se vor amesteca si se va inchega neomogen."
    Si cateva poze puse pt o reteta.
    http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/7114/Cum-am-f-cut-eu-cremnit/