prajitura "Nebunie" - cine o stie?

•  
    • 361 mesaje
    31 Ian 2008, 22:44
    2 1
    Dragele mele, va rog, poate stiti reteta prajiturii care se chema "Nebunie"?

Anul trecut, la o emisiune de divertisment de la TVR1, dupa sarbatori, au aparut Andra si Maruta care au povestit ca si-au petrecut sarbatorile acasa la Andra, la Campia Turzii (parca), unde au mancat foarte multa prajitura care se cheama "Nebunie". Da, am auzit bine, au spus de cateva ori numele prajiturii, au facut chiar un joc de cuvinte cu numele prajiturii. Intrebata daca stie reteta, Andra a iceput sa zica ceva de niste oua, dar fiind emisiune de divertisment s-a schimbat vorba.
    Am ramas cu curiozitatea, cum se face aceasta prajitura. Dupa entuziasmul Andrei si a lui Maruta, cred ca este foarte buna.

Poate una dintre eve-le din zona Campii Turzii stie retea de prajitura "Nebunie" care era la moda anul trecut, si mi-o spune si mie (noua).

Multumesc mult!
  •  
    • 3036 mesaje
    5 Feb 2008, 17:04
    1 0
    o fi asta?

Crazy Cake Recipe

Prep:10m Cook:40m Servings:9

Ingredients

* 3 cups all-purpose flour
    * 2 cups granulated sugar
    * 1 tsp. salt
    * 2/3 cup cocoa
    * 3/4 cup cooking oil
    * 2 tsp. vinegar
    * 2 tsp. vanilla
    * 2 tsp. baking soda
    * 2 cups cold water

Directions

1. Sift the flour, sugar, salt, and cocoa into a 9 x 13-inch ungreased baking pan.
    2. Spread the mixture evenly in the pan, and create three small "wells" in the mixture.
    3. Into the first, pour the oil; into the second, pour the vinegar; and into the third, pour the vanilla.
    4. Pour the cold water over the entire cake and mix well with a fork. Bake at 350 degrees F (180 C) for 40 minutes. Cool on rack, then frost the cake with chocolate and vanilla frosting as in picture.

Originally, it was called Wacky cake and it was a wartime recipe. Eggs were in short supply and this was a chocolate cake without eggs, basically. It's also nice and moist, thanks to the oil.
  •  
    • 3036 mesaje
    5 Feb 2008, 17:05
    1 0
    (daca ai nevoie de ajutor la traducere, sa zici)
  •  
    • 361 mesaje
    10 Feb 2008, 10:55
    0 1
    Multumesc pentru reteta. Scuze ca nu am rspuns pana acum, dar nu am avut timp.

Am inteles toata retet, mai putin "all-purpose flour", dar banuiesc ca este vorba de faina de grau obisnuita pentru prajituri. "Cooking oil" cred ca est uleiul obisnuit de la noi. Pentru dimensiunile tavii am sa consult agenda tehnica cand am sa fac prajitura (ca sa aflu dimensiunea in milimetri), este important pentru timpul de coacere. Desi nu prea am de ales intre tavi (am numai doua). Pentru masurat cantitatile se foloseste o lingurita si o cana.

Multumesc inca o data pentru reteta. Este foarte buna de folosit pentru zilele de post. Cred ca poate fi garnisita cu gem amestecat cu nuca, frisca de post, ciocolata de post razuita sau topita, sau presarata cu nuca de cocos.

Fiind usoara, poate fi servita vara, pe canicula, garnisita cu inghetata.

Facuta in forma rotunda, poate fi folosita ca blat de tort, insiropata cu rom si cu o crema de vanilie; sau insiropata cu coniac si imbracata cu glazura de ciocolata alba. Si mai pot fi si alte idei.
  •  
    • 14 mesaje
    10 Feb 2008, 13:52
    1 0
    Am reteta luata de pe blogul lui Maruta de la Happy hour, este adevarat ca e o nebunie.
    Prajitura DURERE
    10 albusuri se bat spuma cu 300gr de zahar tos,300gr nuca prajita si macinata si 4 linguri faina.
    Se coc 4 foi pe dosul tavii,bine unsa cu grasime si tapetata.
    Crema: 10 galbenusuri se amesteca pe aburi cu 300 gr zahar,2linguri de faina si 100ml.lapte caldut,se fierbe pana se ingroasa.
    Dupa ce s-a racit compozitia se amesteca cu 2 pachete de unt( 80% grasime).
    Se pune crema intre foile de bezea si se unge si ultima foaie intr-un strat subtire.
    Glazura:se caramelizeaza 250 gr.zahar in care se adauga 200 gr. de nuci bucati.Se intinde pe o planseta de lemn cand s-a racit se zdrobeste si se presara peste prajitura.

Eu am facut prajitura dar deasupra nu am mai pus glazura(este foarte dulce),peste stratul de crema am ras ciocolata sau se poate presara nuca macinata.
    Sper sa iti placa.
  •  
    • 361 mesaje
    17 Feb 2008, 18:59
    0 0
    pt i_a_rinna

Multumesc mult pentru reteta.

Aveam reteta asta, dar redusa catitativ la 6 oua, blatul impartit in 2 foi (nu in 4), si acoperita cu glazura de ciocolata. Intra-devar este nebunie (sau durere) de buna. Si este foarte usor de facut, in special daca ai nucile deja sparte si curatate. Si reuseste intotdeauna. Eu o stiam sub numele de Mirela (dupa numele colegei de birou care a adus-o la servici de ziua ei si apoi ne-a dat reteta). Am s-o incerc si in varianta aceasta, acoperita cu nuci caramelizate, trebuie sa fie si mai buna.

Inca o data, multumesc mult pentru reteta.
  •  
    • 14 mesaje
    20 Feb 2008, 18:57
    0 0
    Si eu stiam ca se numeste Violeta, dar conteaza mai putin
    denumirea, conteaza ca e f.buna.
    Cu multa placere.