niste intrebari :D

•  
    • 2894 mesaje
    5 Ian 2008, 23:16
    0 0
    am si eu niste nelamuriri, poate ma ajutati voi

1. cand pomeniti de ciorba la ce va referiti? ca pentru mine, singura diferenta dintre supa si ciorba tine de consistenta. la altii am auzit ca de fapt ciorba este cea care este acrita cu bors. cum e de fapt? mentionez ca niciodata nu am mancat mancaruri facute cu bors, nu stiu sa il folosesc, nu stiu ce gust are, mama n-a gatit in viata ei cu bors.
    2. ce fel de smantana trebuie sa folosesc daca vreau sa fac frisca de casa? ca nu suport chestiile gen Hulala sau tuburile alea din comert
  •  
    • 55 mesaje
    6 Ian 2008, 00:21
    0 0
    pt mine ciorba are mai mult zarzavat si supa e mai transparenta cum ai zis si tu

am mancat ciorba facuta cu bors la o prietena in medgidia...foarte foarte acra (are un alt gust fata de ciorba acrita cu otet), e buna, mai ales vara ca e "racoroasa"

am incercat sa fac si ciorba acrita cu praf din acela de bors dar e ca si cum nu l-as pune

in partea mea (jud valcea) se acreste cu zeama de varza si e super...se mai zice ca se acreste si cu corcoduse da` nu am mancat niciodata
  •  
    • 55 mesaje
    6 Ian 2008, 00:23
    0 0
    uitai

mama batea smantana cu zahar si asa facea frisca..acum foloseste praf de frisca ca e mai simplu
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 00:56
    0 0
    irinush, tot din valcea sunt si eu. mama foarte rar facea ciorbe acre, iar atunci le acrea cu otet (dar numai in farfurie, nu punea otet in toata oala, mai ales ca fiecare din noi aveam gusturi diferite in ceea ce priveste intensitatea) sau, mai rar, cu corcodushe. o singura data a acrit o ciorba cu lamaie.
    eu niciodata nu am fost in stare sa fac o ciorba acra, la mine cam toate respecta aceeasi reteta, singura diferenta intre ele e data de combinatiile de condimente pe care le folosesc.

cat despre frisca, pot sa folosesc orice fel de smantana, sau trebuie neaparat sa fie mai grasa sau mai stiu eu cum nu vreau frisca la plic pt ca mi s-a pus mie pata ca vreau sa fac un anume fel de prajitura si imi trebuie neaparat frisca facuta din smantana pentru ea, altfel nu are rost sa ma agit
  •  
    • 659 mesaje
    6 Ian 2008, 01:12
    0 0
    Iri, Chinte, dragelor! Si eu sunt originara din Rm Valcea, dar ma maritai in Timisoara .

Va iumpesc, oltencele mele ! Muah!
  •  
    • 659 mesaje
    6 Ian 2008, 01:18
    0 0
    Legat de topic:
    - eu ciorba numesc ceea ce are mult zarzavat si ceva carne; eu acresc ciorbele cu zeama de varza si pun si suc de rosii
    - supa, in conceptia mea, insemna ca are taitei sau galuste de gris, morcovi intregi si eventual patrunjel / telina, tot intregi; in supa fierb de obicei doua ciotoaie de pui, pe care le scot din supa si le dau la cainii maidanezi

- frisca din smantana naturala nu am facut niciodata, asa ca nu stiu sa iti spun cum se face
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 01:30
    0 0
    balanto :*

io-s din dragasani, un pic mai la sud de rm vl

deci, ciorba e neaparat acra? ca vreau sa dezleg mai repde misterul. azi sunt plina de probleme existentiale.
  •  
    • 659 mesaje
    6 Ian 2008, 01:39
    0 0
    Da, ciorba e clar acra (in conceptia mea, cel putin, si daca nu e zeama de varza, se poate acri si cu Bors Magic de la plic - nu stiu cum de nu i-a iesit lui Iri acra cu d-asta de la plic, la mine se acreste foarte bine si cu plicul; insa, de obicei, folosesc zeama de varza).

Rm Valcea, Dragasani, tot cam aia e . Plus ca am niste rude la Sutesti (vreo 4 km de Dragasani).
  •  
    • 659 mesaje
    6 Ian 2008, 01:39
    0 0
    Da, ciorba e clar acra (in conceptia mea, cel putin, si daca nu e zeama de varza, se poate acri si cu Bors Magic de la plic - nu stiu cum de nu i-a iesit lui Iri acra cu d-asta de la plic, la mine se acreste foarte bine si cu plicul; insa, de obicei, folosesc zeama de varza).

Rm Valcea, Dragasani, tot cam aia e . Plus ca am niste rude la Sutesti (vreo 4 km de Dragasani).
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 01:44
    0 0
    prin Sutesti trec eu cand ma duc la tara

so, daca ciorba e acra, iar supa e aia clara, mai putin densa, atunci cum se numeste chestia aia pe care o gatesc eu de obicei? cu multe legume tocate cubulete mici si bucati de carne? ca e densa si nu e acra

mi s-a pus pata, vreau sa aflu
  •  
    • 659 mesaje
    6 Ian 2008, 02:14
    0 0
    Huh, nu stiu cum se numeste chestia aia neacrita pe care o faci tu.

O fi ceva intre supa si ciorba?
  •  
    • 183 mesaje
    6 Ian 2008, 02:21
    0 0
    io stiam ca ciorba e putin acruta,borsul e ciorba acra ,acra de tot iar supele sunt restul care nu se acresc in nici un fel.
    Da' io am invatat "bucatariseala" mai asa ,dupa ureche
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 02:34
    0 0
    deci are gust de supa si consistenta de ciorba, ma gandesc si la o denumire si ma duc sa o inregistrez la osim
  •  
    • 183 mesaje
    6 Ian 2008, 02:38
    0 0
    asteapta si tu sa vina bucataresele adevarate si afli si ce-i cu supociorba ta.
    auzi,da' ai primit o comanda"importanta"si vrei sa stii daca ce gatesti tu se incadreaza?
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 02:46
    0 0
    n-am primit nici o comanda
    ma macina problema asta de ceva vreme si azi tot umblam pe aici in cautare de ceva retete de haleala usoara (ca si asa am frigiderul plin de carnati si alte balarii din astea) si m-am gandit sa va stresez si pe voi cu problemele mele existentiale
  •  
    • 1225 mesaje
    6 Ian 2008, 09:47
    0 0
    Nu stiu de unde conceptia ca ciorba tr sa fie neparat acra! Cred ca e dupa preferintele familiei. Eu o fac neacrita, cu multe legume si carne,verdeata, si daca vrem, punem in farfurie lamaie sau smantana. Si daca o fac totusi acra, e fiindca o fac cu varza murata. Si supa e intr-adevar zeama ce rezulta in urma fierberii carnii si legumelor intregi, apoi strecurata si servita cu galusti de gris sau taitei.Eu pun, totusi inapoi o parte din legume, taiate bucatele mai mari.
    In ce priveste frisca, Hulala la cutie e f buna. Iar daca nu vrei vegetala, vezi ca tot in zona aia, la un supermarket, tr sa fie si smantana la cutie, parca Dorna.Aceea e buna pt frisca.
  •  
    • 51 mesaje
    6 Ian 2008, 10:27
    0 0
    am bunicii din moldova si in moldova mi-am petrecut o buna parte din copilarie..acolo, ciorba acrita cu bors era numita bors pur si simplu, chiar daca era cu carne zarzavat si nu mai stiu ce....ciorba presupun ca e cea neacrita...ciorba de perisoare..ciorba de burta..bla bla ...iar supa este precum au spus si fetele mai sus, cea transparenta...adik fierbi tot(carne, legume intregi sau taiate pe jumatate) si dupa ce au fiert scurgi supa sau scoti legumele si ramane carnea(asta daca nu ai nevoie de supa pt alte mancaruri) si cu aceasta supa faci supa cu galuste sau c mai vrei u..supa cu fidea...etc.
  •  
    • 51 mesaje
    6 Ian 2008, 10:46
    0 0
    cat despre frisca facuta din smantana...am fost in primavara in bucovina la nunta verisoarei mele...prajiturile au fost toate facute de "bucatareasa" satului ... multe prajituri aveau frisca..am gustat-o si m-am topit..mi-am dat imediat seama ca-i frisca "de casa" ...am intrebat-o cum se face..mi-a spus sa bat la mixer smantana grasa, proaspata cu zahar pudra (cel mai sigur de la floricica ta - in piata am auzit ca pun femeile si aracet in ea , desi aracetul e mai scump) si dupa ce-ai frecat-o bine bine adaugi putin lapte proaspat...n-am incercat s-o fac pt ca n-am avut ingrediente...sper sa-ti reuseasca daca vei incerca..
  •  
    • 1122 mesaje
    6 Ian 2008, 13:16
    0 0
    eu sunt moldoveanca, din iasi si noi la cioba ii spune bors (acasa). cand mergem la un restaurant pe meniu e trecut ciorba logic.
    noi acrim ciorba cu bors, bors facut din tarate sau cu bors magic.
    ciorba de legume
    ciorba de vita
    ciorba de pui
    cioba de fasole

toate au zarzavat si in functie de fiecare familie mai mult sau mai putin zarzavat, fidea sau taitei.

frisca naturala se face din smantana de tara dar acum depinde pt ce vrei sa o foloseste, uneori nu e indicata sa fie atat de grasa smantana.
  •  
    • 2894 mesaje
    6 Ian 2008, 15:26
    0 0
    multumesc frumos pentru sfaturi, fetelor

inca o intrebare: care e diferenta de gust intre o ciorba acrita cu otet si alta facuta cu bors? eu am vazut prin comert niste pungi cu bors (la fel ca pungile de lapte) insa nu imi inspira deloc incredere, numai cand ma uit la ele mi se intoarce stomacaul pe dos