Va rog - o reteta de Sfintisori!

•  
    • 41 mesaje
    6 Mar 2004, 07:51
    0 0
    Stiti prea bine ca marti se fac Sfintisori.Nu am facut niciodata si as dori sa fac anula acesta. Aveti o reteta de Sfintisori?
  •  
    • 2234 mesaje
    6 Mar 2004, 11:14
    0 0
    te referi la mucenici? daca te referi la astia retetele sunt pe zona. aici in zona munteniei se fac asa: se cumpara din comert paste fainoase preparate cu ocazia asta (sunt in forma de melcisori sau opturi), se fierb cu nuca si scortisoara, la sfarsit se adauga zahar si asta e tot. arata ca o supa. in moldva stiu ca se fac niste opturi din coca de cozonac , se fac la cuptor, si se ung cu miere dupa care se presara cu nuca macinata.
  •  
    • 41 mesaje
    6 Mar 2004, 12:51
    0 0
    Nu stiam ca doar in Moldova se fac Sfintisori, si da, sunt din aluat, in forma de opt-ui, se coc in cuptor, apoi se pun pe ei miere de albine si nuca macinata. Tocmai aluatul ala nu stiu cum se face.
  •  
    • 23 mesaje
    7 Mar 2004, 00:19
    0 0
    I-ti dau o reteta de mucenici moldovenesti de post,pe care am cules-o dintr-o revista pentru ca nici eu nu stiam sa fac (la mine acasa nu se fac nici un fel de mucenici)

Ai nevoie de:

500 g faina, 20 g drojdie, 1 lingurita de ulei, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita rasa de sare, 3o ml lapte indoit cu apa. Siropul: 1 ceasca de zahar, 2 cesti cu apa, 1 lingura apa de flori (!), miere (facultativ), 250 g nuci.
    Se face un aluat ca de piine cu putin lapte si mai mult moale. Cind este frumos crescut se fac colacei in forma de 8. Se aseaza in tava presarata cu faina, se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit. Intre timp se pregateste un sirop, dintr-o ceasca de zahar si 2 cesti de apa. Se curata nucile, se macina si se amesteca cu zaharul pisat. Cind colaceii s-au racorit, se moaie unul cite unul numai o clipa in apa clocotita, se scurg, se aseaza intr-un castron, se toarna deasupra siropul in care s-a adaugat 1 lingura de apa de flori si se presara nuca dupa dorinta. Inainte de a-i servi se pune deasupra putina miere. (Nu mi-o luati in nume de rau pentru apa de flori, nu stiu ce este, asa am gasit reteta in cartea de bucate!)
    Spor la ....mucenici!!
  •  
    • 41 mesaje
    7 Mar 2004, 09:16
    0 0
    Multumim, marinelai, am sa incerc maine reteta.
  •  
    • 23 mesaje
    7 Mar 2004, 15:58
    0 0
    Hai sa-ti mai dau o reteta faina de Sfintisori moldovenesti (sau mucenici din coca de cozonac).
    Eu am incercat-o chiar azi, si mi-au iesit f.faini.
    Ingrediente ptr.aluat:
    1 kg faina, 150 gr zahar, 2-3 oua,1 lingurita sare, 100 g margarina, 5-6 linguri ulei, aprox.500 ml.lapte si arome-vanilie,portocala,etc.
    Preparare:
    Din drojdie, apa calduta si putina faina, se face maiaua, pe care o lasi putin sa-si mareasca volumul.
    Intre timp, amesteci laptele cald,cu zaharul, sarea, ouale batute,aromele.
    Apoi le amesteci pe toate, impreuna cu restul de faina.Framanti bine,iar spre sfarsitul operatiei, adaogi treptat margarina in prealabil topita si uleiul (pe care eu l-am amestecat cu margarina inca de la inceput). Cand adaogi margarina, ai grija sa nu mai framanti aluatul, ci sa-l impaturesti aducandu-l de jos inspre interior, pana la incorporarea totala a grasimii.Apoi acoperi vasul cu un servet curat si il pui la loc caldut, pana aluatul isi dubleaza volumul.
    Apoi pe planseta, formezi un sul de aluat mai gros, din care rupi bucatele mai mici, de marimea unui mar potrivit, din care faci suluri cat doresti de lungi, ca dupa modelare, sa-i dai forma cifrei 8.Se ung cu ou si se coc in cuptor,pana se rumenesc frumos.Cand s-au copt, se trec calzi printr-un sirop preparat din 400 ml apa + 400 g zahar + coaja de portocala si se pun pe un platou.Atentie! Nu se tin in sirop decat 1-2 secunde pe ambele parti. Altfel, se inmoaie prea tare si se rup.
    Ii ungi apoi cu miere, si ii "tavalesti" prin nuca macinata.Poti pune si nuca de cocos.
    Spor la treaba si pofta buna la...mucenici!
  •  
    • 1118 mesaje
    7 Mar 2004, 19:46
    0 0
    Buna fetelor,
    la mucenicii moldovenesti aroma mai buna o da coaja de lamaie si in coca si pt sirop, iar la cei muntenesti la fel pui in zeama in care ii fierbi coaja de lamaie,scortisoara si zahar. Nuca nu o fierbi o pui pe masa cand servesti.Eu amestec in nuca macinata putina scortisoara si zahar. Coca este f. simpla: apa cu faina, sa obtii o consistenta pe care sa o poti intinde. Sunt instrumente speciale pt optuletele alea...altfel sa le faci cu mana te apuca ziua de maine :O. Or fi si cele din comert bune dar eu cand eram in tara nu am auzit pe nimeni sa fie incantat se fac terci cand le fierbi. Cele facute acasa trebuie sa le lasi sa se usuce, ca pe taitei de ex. si apoi sa-i fierbi. Spor la treaba si la multi ani pt maine fetelor!! Pusi