piftie/racituri de porc
-
0 0buna,
cum faceti voi piftia?
Ce condimente se pun?Dafinul merge?Sarea cand se pune?
astept sfaturi de la voi. -
buna. iata cum am pregatit eu racitura: curat bine bucatile de porc( 2 picioruse, o ureche, un ciolan si un muschiulet), le las in apa rece o noapte ca sa iasa sangele din ele, apoi le pun la fiert intr-o oala cu apa rece (10 litri)cu o lingurita de sare ca sa se coaguleze spuma. le las la economic cam 5 1/2 h . sa ai grija sa nu clocoteasca pt ca zeama nu va mai fi limpede. SA NU UITI SA IEI MEREU SPUMA.dupa ce au fiert bine, pana cand carnea a cazut de pe oase si ramane cam 60% din apa, adaug sare dupa gust si inchid aragazul.( poti verifica daca e destul de firt : pui cateva linguri de zeama intr un castronel si bagi la rece sa vezi daca se incheaga). scot carnea si las zeama sa se linisteasca un pic. intre timp pun in castronele sau caserole de la inchetata carnea, zgarciul de la ureche, in mod egal. din cand in cand iau cu o lingura grasimea de deasupra, pt ca nu ne place sa se vada in farfurie pojghita alba de grasime. cand s-a mai racorit putin zeama, o vantur, cum se zice. adica trec zeama dintr-o oala in alta, dar neaparat printr-o sita in care am pus tifon sau vata umezita. ca o sita ffff deasa. pui cu polonicul ca sa fie mai usor de umblat. strecori de 2 ori , apoi adaugi usturoi pisat, lasi cateva minute ca sa ia aroma si strecori iar. sa ai grija sa fie zeama aproape rece ca altfel se strica. la final pui zeama in vase si dai la frigider dupa ce s-a racit ca sa se inchege. poti servi si cu hrean ras cu otet, daca iti place( mai ia din greata ). pofta buna si un An Nou fericit tuturor !
-
Am aflat ,cu timpul ,secretul !
Trebuie sa fierbi foarte ,foarte bine totul!
Deci neaparat picior,capatina ,ureche (daca ai) si carne ,intro oala mai mare ,acoperite cu apa si sa fiarba pana scade si totul e aproape ,,praf''!
Cand incepe sa fiarba ,spumezi si aduni cu lingura grasimea stransa deasupra ,si lasi la foc mic ,cam 2-3 ore,amestecand cand si cand si adunanad ce se mai strange deasupra.
Nu pun foi de dafin sau piper ,nici morcov sau altceva cum am mai vazut sau citit ,pentru ca sotului meu ii place asa ,zeama cu gust autentic de porc si usturoi,
Eu dreg cu sare ,la sfarsit ,cand pun mujdei ,in zeama calduta ,dupa ce am scos oasele si carnea.
Aleg carnea si tot ce poate fi bun .sorici ,zgarci ,le asez in castronele sau tava ,si zeama calduta amestecata cu mujdei ,o gust de sare ,daca mai e nevoie ,o ,,dreg'' si pe urma o vantur ...cu o cana ..sau polonic de cateva ori...o strecor printr-o sita ,intrun vas ,si o strecor iar cu o sita deasa ,de ceai ,peste bucatile fierte de carne asezate cum ziceam mai sus.Las la temperatura camerei pana a doua zi ,si pe urma in frigider .Spuma adunata ,plus foarte bine curatate si spalate cu apa rece ,ingredientele ,fac o piftie alba si gustoasa!Spor la treaba!