carnati, caltabos, lebar,please!

•  
    • 287 mesaje
    16 Dec 2007, 12:17
    3 1
    Dragi eve,
    Voi cele care sunteti cele mai pricepute!Nu am facut in viata mea nici un fel de "porcarii". MI le-a facut intotdeauna mama! Va rog mult, mult de tot ziceti-mi si mie cum sa fac.Nu stiu nici macar cum se alege carnea, de care carne se pune, cum se prepara, cata cantitate, etc. Daca va rog sa-mi acordati putin din timpul vostru si sa-mi ziceti si mie: ce carne se ia pt. carnati, care e cantitatea, cum se amesteca, cum se curata matele, de unde le iau, ca la prosti. Nu imi recomandati carti de bucate, care zic cat cuprinde. Vreau retete incercate de voi, care voua va ies bine.As vrea sa fac carnati, caltabosi si lebar.Daca mai stiti si altceva, ca la sarmale ma pricep.Dar va rog rabdare si nu radeti de mine, da? Si poate imi scrieti si mie pana pe miercuri, ca sa pot joi sa ma duc sa cumpar carnea, iar in weekend sa o prepar.Multumesc mult!
  •  
    • 1225 mesaje
    16 Dec 2007, 13:12
    1 0
    Eu nu am facut niciodata singura, dar am vazut la ai mei cum fac, la taierea porcului. Pentru carnati, ai nevoie de cane tocata de porc si vita, in cantitati egale, usturoi pisat, piper si boia, sare. Matze cumperi de la supermarketuri sau macelarii, gata curatate. Pentru caltabosi, ai nevoie de organe, rinichi, plamani, ficat, creier, sorici...toate vin fierte, tocate apoi amestecate cu ceapa tocata si condimente.Si dupa ce umpli matzele - pt care ai nevoie de un "instrument" special- le mai oparesti int-un vas cu apa sarata clocotita. Cantitati exacte nu am cum sa iti dau, depinde cat vrei sa faci.
  •  
    • 169 mesaje
    17 Dec 2007, 01:22
    0 0
    carnati de casa
    carnea se macina pe o sita cu gauri mai mari si carnea sa fie niic slaba si nici grasa ,se pune sare ,piper usturoi si boia se pune cite putin toate se fac dupa gustul ficaruia ,se pune si un pic de apa calduta pt a face compiztia mai moale ..se ia apoi un pic si se fac citeva chiftelute se prajesc sa se simta gustul daca e nevoie de condimente apoi se masoara matele sa fie potrivit de lungi se rasucesc in jumatate dupa ce sunt umpluti si se pun pe o bara o zi ,doua apoi se dau la fum ,sau se pot lasa si proaspeti.
    caltabosi
    cap de porc , ficat de porc,plamin ,inima ,rinichi se fierb toate bine pina ce creana de pe cap se desprinde de pe os ,ficatul se fierbe doar jumate de ora si se scoate .

jumate cap ,plamin ,inima, rinichi un pic ficat si grasime ,sorici se macina cu sita mica ,se caleste 1 kg ceapa in ulei jumate din ceapa se pune in caltobosi ,sare,piper,maioran, usturoi...daca iti place cu orez atunci pui si aprox juamte de kg orez fiert inainte in putina apa ce au fiert organele si grasimea de deasupra se pune in compozitie iar daca nu merge si fara orez asa cu orez este bun de pus la prajit atunci icnd se consuma pina se rumeneste si se manicna cu muraturi ...se umplu matele grose ,cele crete si daca sunt lungi ele se leaga sa nu se rupa la fiert in apa ce au fiert toate organele/se fierb cite 20 min dar sa nu clocoteasca apa .Se scot cu grija si se pun in apa rece apoi se pun pe o planseta si se lasa la rece

pateu
    ficatul deci fiert jumate de ora
    ficatul ,jumate de cap grasime de la cap si carnea de la cap se macina cu sita cu gauri marunte si se pune jumate de ceapa prajita ,usturoi ,piper,maioran si se umplu matele si la fel se fierb ..cele de pateu si cu orez se pot pune si in mate subtiri de carnati ,dar e prefarabil matele groase de la porc...
    daca ai nelamuriri ma poti intreba ...intotdeuna am facut preparatele de la porc foarte bune si ies daca le gusti si faci dupa gustul tau.
    numai bine si sa ai spor
  •  
    • 357 mesaje
    17 Dec 2007, 13:12
    2 0
    nu fac reclama altui ste, dar intra pe culinar.ro si-ai sa vezi, in imagini si explicate ca ptr un profan, tot ce vrei
  •  
    • 287 mesaje
    17 Dec 2007, 22:59
    0 0
    sa traiti sa intineriti si cu pofta sa gatiti! Va multumesc mult! Am sa incerc a doua reteta de caltabos, cea cu orez, ca parca asa facea mama.Dar la lebar, cred ca punea numai ficat fiert si sunca.Dar nu va contrazic. O sa incerc varianta ta! Si am sa intru si pe culinar. Mersi mult! Daca dau de greu va contactez tot ici, da? Tineti-mi pumnii!Pa!
  •  
    • 169 mesaje
    17 Dec 2007, 23:14
    0 1
    la lebar daca nu pui grasime sorici si si carne ce este la cap sau bucatele mici de carne iese uscat pt ca ficatul il face uscat
  •  
    • 13910 mesaje
    17 Dec 2007, 23:22
    0 0
    offf! unde-i umbrela aia? imi ploua in gura! (dupa salatele mele....) sa vina mai repede Craciunul!

Sarbatori fericite!
  •  
    • 1139 mesaje
    19 Dec 2007, 17:52
    0 0
    Ce titlu apetisant pentru una ca mine care nu a mai mancat astfel de bucate de vreo 3ani...Ehei,dar anul asta abia astept sa ma infrupt cu niste carnati,mamaliga si varza murata!Din pacate retete nu am,intrucat nu m-am bagat sa gatesc asemenea"specialitati"pana acum!Mama sa traiasca!
  •  
    • 295 mesaje
    19 Dec 2007, 23:14
    0 0
    Summer!
    caltabos eu fac cu carne de sarmale,in care adaug un pahar de apa calduta!Umplu matul de caltabos cu acest continut ,lejer,si il pun la fiert cu apa ,un pic de vegeta ,piper boabe si foi de dafin.Cand incepe sa fiarba apa ,il intep cu o scobitoare ,si la foc mic ,il fierb cam 1-1/2 h.Are un gust deosebit !Alor mei le place cu zeama,cald ,in care pun covrigi sa se inmoaie !Nu am mancat caltabos pana nu l-am gustat in felul acesta ,facut de soacra mea .Carnati :amestec carnea tocata cu boia dulce ,boia iute ,usturoi pisat ,condimente de carnati (cimbru daca iti place) si 1-2 pahare de apa calduta ,si umplu matele curatate ,se gasesc si in comert ,doar sa le speli cu apa calda si ...gata.
    Carnatii ii las un pic la scurs ,in bucatarie pana se usuca pielita ,si pe urma 1-2 zile la aer ,la rece .Cand ii prajesc sau ii frig ,ii mai intep ,sa nu plesneasca .Apa calduta are si ea un rol in sensul acesta.
    Toba ,o fac de obicei in matul de caltabos,desi trebuie sa te chinui un pic sa il umpli.
    Fierb:gusa ,limba,inima, rinichi,carne mai impanata cu grasime,si foarte putin ficat(inainte puneam mai mult ,dar ...nu se lega atat de bine toba).Le pun la foc in apa rece cu foi de dafin si piper.Cand au fiert ,le scot ,le las sa se racoreasca ,le maruntesc ,le amestec cu un praf de boia iute ,piper si ffff putin usturoi pisat ,un pic din zeama in care au fiert ,si umplu matul .Il leg ,si in apa in care au fiert organele ,fierb si toba ,pe care o intep la fel cu scobitori ,sau cu o tepusa de frigarui(cam 1/2 h la foc mic).
    Cel mai important,toba trebuie foarte bine presata,cel putin la mine am avut ani in care ...mai bine nu o faceam...-gustoasa dar ...zburau maruntaiele..!Deci dupa ce ai scos toba din zeama ,o pui pe o tava plata ,o acoperi cu un fund de lemn sau o placuta de ceva si deasupra ..greutate!(In ultima perioada eu umplu un bidon de plastic de 20-25 l) !A doua zi o cureti(va fi in tava,ceva gelatina ,grasime ) ..si o dai la rece.
    Eu zic sa incepi cu cantitati mici ,sa vezi cum iese .
    Asa cum ti-a mai sugerat cineva ,gusti din compozitie ,de sare ,de condimente!
    Ti-am spus exact cum le pregatesc eu .Am observat totusi ca au fost apreciate ,de musafiri ,de colegi ,desi fiecare ..cu gustul lui.
    Pana le-am potrivit ..nu -ti zic ,dar asta e alta poveste ..!Era bine cand le luam de la maman,sau socrela!
    Spor la treaba !
    SARBATORI FERICITE TUTUROR!