curcan la cuptor
-
0 0cui ii reuseste bine si cum? mie imi ramane crud in mijloc
si il tin cam 2 ore, in folie de aluminiu
sa il fierb inainte?
sa il tin 3 ore in loc de 2? -
curcanul se spala si se sterge apoi sa fie uscat bine atti pe din afara cit si in interior si in itneriorul curcanului sarezi pui piper ,si tai o ceapa ce o tai in 4 ,usturoi la fel ce il tai ca mirosul gustul sa intre in interior,si o lamie taiata la fel in 4,apoi cu ulei il ungi deasupre peste tot ,sarezi ,piparezi si puicurcanul in tava unde pui ulei la cuptor la 350 vreo 2 ore acoperit cu folie apoi iei folia jos si dai la inca 1 o ora s-au o ora jumate la foc mai tare sa se rumeneasca cam o ora sau o ora jumate...curcanul se lasa cam 20 ,30 minute pe pound ca sa nu ramina crud ..intotdeuna curcanul a iesit gustos
-
uite ce am gasi,ca vad ca evele nu prea gatesc curcan

1 curcan
20 ml ulei
1 fir de maghiran
25 ml coniac
1 jumatate cana rozmarin, de preferat proaspat
1 jumatate cana frunze de salvie, proaspete
1 mar, taiat in sferturi
1 tulpina de telina, taiata in jumatate
1 ceapa mare, taiata in jumatate
1 jumatate cana unt, topit
sare si piper dupa gust
MOD DE PREPARARE
Se spala curcanul, se taie gatul si se scot maruntaiele. Acestea se pot folosi pentru alte feluri de mancare. Se sterge cu prosoape de hartie;
Se indeparteaza putin pielea de pe piept, fara sa fie complet taiata. Rozmarinul, maghiranul si salvia se presara sub piele, apoi aceasta se intinde la loc;
Se pun marul, telina si ceapa in interiorul curcanului;
Curcanul se pune la cuptor intr-un vas, cu pieptul in sus, si se unge cu untul topit, se acopera cu folie de aluminiu;
Se pune la cuptor la foc mediu, cam 3 1/2 - 4 ore, dar trebuie verificat dupa 3 ore;
Dupa 90 minute se unge cu un sos format din amestec de ulei si cognac, sare si piper;
Curcanul se scoate si se lasa sa se raceasca 15 -
scrie-mi mie ellado, ca ma gandesc serios sa schimb reteta mea de curcan de craciun; sincer, e ok atunci in ziua de craciun dar apoi am mult de lucru cu leftovers pt ca pe copane cel putin le gasesc greu de folosit; nu reusim sa mancam decat din piept in ziua de craciun si restul ramane, deci orice alta reteta e bine primita.
-
Lolilo, eu il fac umplut. De obicei la revelion -daca stam acasa-, si cumpar unul mai mic (asa, de vreo 2-3 kg). Il pun la cuptor pe la 9, si il scot pe masa la miezul noptii. Ce ramine din el nu se mai maninca.
Deci, curcan umplut :
1. mere, andive,rom, ghimbir, sare piper. Curcanul cu sare, piper, ghimbir in interior, se umple cu mere -fara cotor-. Se aseaza in tava, pe linga el, mere, andive, ulei, rom. -curcanul uns cu ulei si rom-. Se acopera cu folie de alumiu si la cuptor cu el, vreo 3 ore -depinde cit de mare este-. in cind in cind, din tava se pune sos peste curcan.....si rom.
2. 500 gr carne de vita, orez, migdale, alune, cocos, 2-3 cepe, cuisoare, lamiie, sos de rosii. (merge si pui umplut). Carnea, alunele, migdalele se toaca, se am. cu orez, cocos, sare, piper, 2-3 linguri ulei, putina apa calda. Se umple curcanul, se coase. In tava, ulei, pe linga curcan cepele intregi impanate cu cuisoare, sare, migdale, alune taita, sosul de rosii, apa, lamiie, rom. Curc. se acopra cu folie de al., din cind in cind se stropeste cu sos.
3. ciuperci, ceapa, cimbru, 1 piine (eu nu am pus niciodata) pasta de rosii, unt, lapte (300gr), ghimbir, curry -nu neaparat-. Se caleste ceapa, apoi peste ea ficatul taiat bucatele mici, sare, piper, miezul de piine inmuiat in lapte, ciupercile. Toate astea se amesteca cu pasta de rosii frecata cu unt, condimente, verdeata -patrunjel-. Se umple curcanul, se coase. Se unge cu unt sau margarina si se pune in tava (ulei, apa, rom....am pus si vin..). Acoperit cu folie de al, din cind in cind se stropeste cu sos.
Zi si tu reteta ta, mai schimb si eu modelul. -
scuze, n-am mai intrat demult; am fost foarte ocupata;
da, am facut curcanul- unul de 6 kg; l-am tinut 4 ore, 3 ore cu folie si ultima ora fara;
l-am umplut cu ceapa, morcovi, telina, l-am uns si afara si inauntru cu ulei de masline, sare, piper si 2 feluri de ierburi; a iesit fain;
mama mea are o reteta de curcan umplut, iese super dar e ATAT de multa munca, io una nu ma bag... daca vreti va dau reteta