fructe de mare congelate

•  
    • 50 mesaje
    10 Dec 2007, 15:19
    0 0
    girls, please help
    mie fructele de mare congelate imi ies cu un gust din ala greu si cu miros prea pronuntat, in timp ce la restaurant sunt f ok. si sigur sunt si alea congelate si nu proaspete, recunosc componentele 'mixului'.

se lasa in apa cu ceva ca sa iasa gustul si mirosul ala? in lapte, in ce?
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 15:25
    0 0
    sunt semipreparate si congelate (crevetii sunt roz sau albi) ? Banuiesc ca e amestecul cu scoici creveti si calamari.

Eu nu prea folosesc d-astea congelate, dar fii atenta la ce scrie pe pachet, ca-s periculoase daca sunt vechi.
    Mie mi se pare ca astea congelate n-au nici miros, nici gust ca cele proaspete.

De exemplu scoicile congelate din start miros urat...ca sunt gatite si congelate, ceea ce nu e recomandat.

Eu mai stiu ca putin vin alb ia mirosul de "balta".
    Cum le gatesti?
  •  
    • 50 mesaje
    10 Dec 2007, 15:51
    0 0
    sunt pur si simplu congelate (nu-mi amintesc ce culoare au crevetii) si in termenul de valabilitate. eu fac linguini cu fructe de mare: ulei de masline, usturoi, adaug fructe de mare, vin si apoi suc de rosii. dar nu-mi ies ca alea de la restaurant, au gust si miros greu (eu sunt si f sensibila la fructele astea, imi plac alea proaspete, doar ca nu le gasesc in mix, ci creveti separat si calamari separat)
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 16:16
    0 1
    1. CALMAR si nu calamar!!! "calamar" e forma agramata, folosita indeosebi de cei fara prea mari pretentii de cultura generala!

2. crevetii sunt albi cand sunt nepreparati, se inrosesc dupa fierbere sau dupa ce sunt trasi la tigaie!
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 16:37
    1 0
    1. pe pachetul de-l cumpar io scrie calamari (in inlgish adoptat din italian cred) deci nu prea-mi pasa ce crezi tu.

2. da, de asta am intrebat: stiu ca sunt fructe de mare congelate crude, si cele congelate dupa fierbere...sau etc.
    Si crevetii roz congelati sunt : bleah!

Io am piata de peste cu ce vrea muschiul meu..si mi s-a facut pofta de scoici.
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 16:43
    0 0
    Pai eu stiu ca pe pachete scrie "calamar". Daca e vorba de un inscris in italiana (sau ma rog, o limba straina) atunci e ok (am si explicat mai demuuult faptul ca aceasta forma gresita vine din italiana) dar in romana, corect este CALMAR. Si cate vreme in DEX scrie calmar, trebuie folosita forma corecta (de cei ce au oarece ambitii de la ei insisi si doresc sa fie mai presus de nivelul unui ospatar...)

Asa ca repet, ca sa auda toata lumea (si cine doreste sa se corecteze, o va face): CALMAR si nu "calamar"! "Calamar" e o forma gresita.
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 16:56
    0 0
    nu calamar

CALAMARI cu accent pe i

http://en.wikipedia.org/wiki/Calamari

•  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 17:23
    0 0
    Din cate stiu eu, Academia Romana a acordat girul sau DEX-ului si nu wikipediei!
    Adevarul este ca aceasta forma agramata a devenit atat de utilizata incat multi oameni (inclusiv cei cu educatie) o accepta, fara sa-si puna prea multe probleme daca e corect sau nu (aceeasi situatie este si cu exprimarile de genul: "ca si economist, eu cred ca...").

Nu am convingerea ca la wikipedia au colaborat cei mai buni lingvisti! Poate limbisti...
  •  
    • 2894 mesaje
    10 Dec 2007, 17:24
    0 0
    asadar fetelor, daca ne-am lamurit si cu scrierea corecta a calmarilor, hai sa il rugam pe marinar sa ne dea cateva retete testate de el
    eu prima data cand am desfacut o punga de creveti era sa lesin din cauza mirosului, dar nah, mie nu imi place nici mirosul marii, de apa ei nu mai vorbesc...

so, marinare, vino cu retetele pretty pls!
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 17:29
    0 0
    Poi... cel mai mult imi plac midiile.

Eu folosesc numai midii proaspete, si se prepara extrem de usor:

Midiile in scoica fiind, le pun intr-un castron de portelan, cu un strop de vin alb, cu ardei gras tocat (rosu si verde), o ceapa mica mica si tocata fin si ceva patrunjel tocat. Acopar cu un capac de sticla si bag la microunde timp de 3 minute. La sfarsit, presar putin, foarte foarte putin piper pe deasupra. Simplu.

Sunt superbe (ohhh, imi ploua in gura...)
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 17:30
    0 0
    Io nu locuiesc in Romania, si rezulta aici scrie pe cutie/pachet Calamari.
    Nu am zis calamar, am zis Calamari..si nu inteleg de ce-ti sta tie in gat.
    Ti-am dovedit ca nu vorbeam de limba romana...altceva?

Pana la urma io diseara io mananc calmar sau calamari si asta e.
  •  
    • 2894 mesaje
    10 Dec 2007, 17:31
    0 0
    si eu sunt la munca si mananc pufarine acum

dar unde gasesc eu midii proaspete?
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 17:31
    1 0
    Broscuto, eu mi-am facut datoria si am atras atentia! Cine are urechi de auzit, aude. mai departe... fiecare face ce vrea!

P.S. a fost raspuns la mesaju' privat ?
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 17:34
    0 0
    nu, acuma ti-am raspuns la mesajul privat
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 17:40
    1 0
    Mai.. eu stau pe malul marii si le iau de pe stabilopozi, cam de la 2m adancime.

In Bucuresti, se gasesc la raionul de peste la marile supermarket-uri insa... nu garantez pt gust, ca eu nu am luat niciodata de acolo. Stiu doar ca sunt aduse cu avionul, in general din Franta!

Oricum, daca sunt proaspete, trebuie sa fie si gustoase!
    Cum se verifica daca sunt proaspete? Pai trebuie sa aibe cochilia intredeschisa si atunci cand este presata usor cu degetele, trebuie sa se inchida!
    ATENTIE! cele ce nu se deschid dupa preparare, se arunca fara nici o discutie!!!

Alte modalitati: se separa carnea de scoica (fie prin cufundare in apa fiarta fie, cel mai bine, in vase speciale, cu abur fierbinte) si carnea se poate trage la tigaie cu un amestec de unt si ulei de masline (50% cu 50%), in care se adauga foarte putin ardei iute rosu tocat marunt, un catel de usturoi zdrobit si zeama de la o lamaie. Alternativ, se poate stinge cu putin vin alb.

Sau, carnea separata ca mai sus, se da prin ou si faina si se face pane. Se serveste cu cartofi natur si un pahar de vin alb.
    Pofta buna ca mie-mi poua-n gura!
  •  
    • 8237 mesaje
    10 Dec 2007, 17:44
    0 0
    si cele cranacate inainte de a fi gatite, trebuiesc aruncate.

Din bucuresti, nu as lua proaspete...ca nu se stie. Cum sa fie inca proaspete aduse din franta.
    Eu stiu ca nu le poti tine mai mult de-o zi, ca incep sa se deschida, si atunci nu sunt bune.

Chinte, sa nu dai in cine stie ce, mai bine ia cartofi prajiti
  •  
    • 2894 mesaje
    10 Dec 2007, 17:46
    0 0
    mah, acum nu pot sa ma duc acum in cora sa caut midii dar in weekend gatesc fructe de mare

pana atunci poate mai baga si marinarul niste retete
  •  
    • 1039 mesaje
    10 Dec 2007, 17:51
    0 0
    Pai ti-am zis deja trei. Atata stiu... pana la urma sunt marinar, nu bucatar!
  •  
    • 50 mesaje
    10 Dec 2007, 18:10
    0 0
    marinarule, te-am mai vazut pe-aici si esti baiat simpatic. ma bucur ca am aflat ca denumirea corecta este calmar.

din pacate n-o s-o folosesc ptr ca nimeni, absolut nimeni o foloseste. iar in cele mai multe cazuri in care un cuvant este gresit folosit de majoritatea populatiei, acesta sfarseste prin a fi adoptat si de dex.

chestia cu cultura generala ma face sa rad. cam multa invesunare, take it easy
  •  
    • 50 mesaje
    10 Dec 2007, 18:10
    0 0
    marinarule, te-am mai vazut pe-aici si esti baiat simpatic. ma bucur ca am aflat ca denumirea corecta este calmar.

din pacate n-o s-o folosesc ptr ca nimeni, absolut nimeni o foloseste. iar in cele mai multe cazuri in care un cuvant este gresit folosit de majoritatea populatiei, acesta sfarseste prin a fi adoptat si de dex.

chestia cu cultura generala ma face sa rad. cam multa invesunare, take it easy