RETETE DE POST

•  
    • 404 mesaje
    27 Feb 2004, 18:17
    0 0
    Fetelor va rog din suflet sa-mi dati niste retete de post.Multumesc mult de tot.
  •  
    • 360 mesaje
    28 Feb 2004, 08:37
    0 0
    Ciorba de legume: o telina, un morcov, o ceapa, o cutie mazare, 1/2 varza se spala, se taie cuburi, se trag in ulei cu o lingura vegeta si 2 linguri zarzavat de ciorbe, se fierb bine, se adauga cartofi, cand sunt fierti pui bulion, clocotesti, acresti cu bors sau cu otet, lamaie, adaugi verdeata.
    Salata orientala de post: cartofi fierti, salata verde, castravete murat, gogosari in otet, ceapa verde, masline, le amesteci bine, adaugi sare si acresti cu otet diluat in apa.
    Pilaf cu ciuperci: calesti o ceapa cu un morcov dat pe razatoarea fina adaugi o cutie ciuperci spalate si mai prajesti putin, fierbi cu o ceasca apa, adaugi orezul spalat bine, vegeta,dai la cuptor pana se evapora apa (care trebuie sa fie cam cu 2-3 cm deasupra orezului cand dai la cuptor).
    Pofta buna! Mai revin si cu altele!
  •  
    • 404 mesaje
    28 Feb 2004, 20:38
    0 0
    Iti multumesc mult de tot,esti o scumpa si o gospodina super.
  •  
    • 1744 mesaje
    12 Mar 2004, 01:35
    0 0
    1/2 kg prune uscate
    2 cepe mici sau una "teapana"
    3-4 linguri cu virf de zahar tos.
    1 ceasca orez
    1 praf de scortisoara
    4-5 linguri de ulei
    Delikat, Vegeta, Knorr sau "Secretul gustului" .

Prunele se spala bine si se lasa la inmuiat vreo 5-6 ore.
    Se caramelizeaza zaharul , se adauga 1 cana de apa rece si se lasa sa se topeasca. Se adauga ceapa taiata fi de tot si uleiul, Delikat-ul si se lasa sa fiarba linistit la foc mic pina e capa inmuiata bine. Se pun 4 cesti de apa,praful de scortisoara, prunele si orezul si se lasa sa fiarba la foc mic, aproape pilpiit , fara a amesteca prea mult,pina scade bine de tot , sa nu fie micarea de prune prea zemoasa.
    Pofta buna!
  •  
    • 1744 mesaje
    12 Mar 2004, 01:39
    0 0
    Conopida la cuptor

Intr-o tava cu marginile joase se aseaza conopida spalata si taiata "felii" de 1-2 cm (marginile se vor desface, dar nu-i nimic) pe un singur rand si nu prea inghesuita in tava. Se da cu sare, piper si un pic de ulei (de preferat de masline). Se da la cuptorul incins (foc mare) pentru 20 de minute, se intoarce si se mai lasa 20 de minute.
  •  
    • 1744 mesaje
    12 Mar 2004, 01:39
    0 0
    Conopida cu sos de rosii

Conopida , suc de rosii putin indulcit ( cam o cana ) , branza tofu ( 150 g , cea afumata , are gust mai bun ) , sare si putin ulei ( cam o ceasca ).Se spala conopida si se fierbe .Se scurge si se aseaza intr-o cratita unsa cu ulei .Se torna sucul de rosii si se adauga branza .Se coace la cuptor cam o jumatate de ora .
  •  
    • 1744 mesaje
    12 Mar 2004, 01:40
    0 0
    Salata tabbouleh

Va trebuie doua-trei legaturi de patrunjel verde taiat marunt, o rosie mare taiata in cubulete mici, un castravete taiat, si el, in cubulete mici, bulgur (sau cracked wheat, e grau pisat pe care cred ca il gasiti la super-market) spalat bine, sucul de la doua lamai, ulei (puteti sa puneti de masline sau de care aveti la indemana), putina menta taiata marunt (sau cam o lingurita, chiar doua de menta uscata), piper si putina sare. Amestecati totul si lasati-o in pace pentru o ora ca sa se inmoaie graul.
  •  
    • 1744 mesaje
    12 Mar 2004, 01:41
    0 0
    O placinta cu mere - de post, destul de usor de facut:
    Ingrediente: o cana gris, o cana zahar, 1 cana faina, un pachet margarina, 1,5 kg mere rase (merg si nerase, daca nu aveti timp, doar taiate bucatele), zahar vanilat , scortisoara.
    Se amesteca intr-un vas grisul, faina si zaharul.
    Se unge tava, se tapeteaza cu faina si se presara o cana cu amestecul de mai sus. Deasupra se pune o jumatate din cantitatea de mere rase (in care s-a pus zahar vanilat si scortisoara) apoi o alta cana de gris , faina si zahar, apoi restul de mere iar la urma ce a mai ramas din amestec.
    La sfarsit , deasupra, se pune margarina, taiata cubulete. Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa pana se rumeneste crusta de deasupra. Se taie bucati si se presara cu zahar pudra. Lasata pana a doua zi este mai gustoasa
  •  
    • 1118 mesaje
    15 Mar 2004, 15:59
    0 0
    Imi place tare tabbouleh, am incercat-o si eu acasa dupa ureche fara grau si menta si a fost buna dar nu ca aia de la restaurant. Aici in Canada sunt asa zise Food Court adica multe fast food-uri adunate in acelasi loc (scuze daca stiati). Sunt bineinteles si restaurante libaneze, toate mancarurile si salate lor arata foarte apetisant si unde mai pui ca sunt si gustoase.
  •  
    • 404 mesaje
    17 Mar 2004, 20:21
    0 0
    Achamot ,esti grozava,merci .
  •  
    • 1744 mesaje
    18 Mar 2004, 23:42
    0 0
  •  
    • 457 mesaje
    6 Apr 2004, 10:20
    0 0
    Prajitura de post.
    Negresa
    1 cana nuca
    1 cana ulei
    1 cana apa
    1 cana zahar
    2 cani faina
    1 lingurita bicarbonat stins cu lamaie
    4 ling. cacaua
    4 ling. gem
    1 ling. scortisoara
    Se amesteca toate.
    Se unge tava se tapeteaza cu faina, se da la cuptor.

Pofta buna!
  •  
    • 112 mesaje
    19 Mai 2004, 23:50
    0 0
    cautand ceva retzete de dulciuri am dat de placintzica cu mere.
    Am facut azi o portzie shi am apucat doua bucatzele pt ca amicii mei au papat restul.Au zis ca e delicioasa asha ca itzi multzumim de retzeta shi am aprecia de ne-ai mai da idei de asemenea bunatai delicioase (chiar daca nu de post- eventual la un nou subiect "dulciuri" ca sa nu deviem de la subiectul de aici).

Thena
  •  
    • 404 mesaje
    22 Mar 2005, 19:49
    0 0
    Suntem iarasi in postul Sfant al Pastelui.Va rog re retete de post.
  •  
    • 417 mesaje
    23 Mar 2005, 12:50
    0 0
    Ciuperci indiene

incingi o tigaie de teflon si pui in ea ciuperci albe taiate bucatele (pot si de la borcan, dar scurse bine), cand au inceput sa se rumeneasca adaugi niste gimbir tocat marunt, putin piper si praf de curry. Lasi focul la mic si lasi sa fiarba inabusit (ai inpermanenta capac) vreo 10 minute. Eu le amestec dupa aceea cu orez basmanti (orez indian) fiert simplu doar cu apa si ceva condimente cum ar fi cardamon, chimen cruce si anason, poate si o bucatica mica de tot de scortisoara.

Are foarte putine calorii si e o nebunie.

Multam fain de reteta de prajitura cu mere. Stiu ca mancam la o matusa si-mi placea tare, dar uitasem de ea si trebuie sa o incerc.
  •  
    • 486 mesaje
    23 Mar 2005, 16:16
    0 0
    Cred ca ar trebui sa explicati putin condimentele pe acilea ca nu oricine are tot ce ati spus mai sus in bucatarie. Eventual ce gust au si cu ce pot fi inlocuite.
  •  
    • 230 mesaje
    25 Mar 2005, 16:06
    0 0
    Cardamon este helul arabesc care se pune in cafea, ei il mai folosesc si la diverse mincaruri.
    Cred ca-l poti gasi la magazinul Alishor ( cred ca am scris bine, e pe Calea Mosilor sau era, nu stiu daca mai exista acum magazinul)
  •  
    • 404 mesaje
    28 Mar 2005, 21:00
    0 0
    Am facut azi sarmalutze de post ,in loc de carne am pus ciuperci,sunt super.
  •  
    • 24 mesaje
    15 Apr 2005, 22:27
    0 0
    1. PRAJITURA MOZAIC

- 1/2 kg biscuiti populari
    - 1 si 1/2 pachet margarina
    - 200g nuci macinate
    - 1 lingura de esenta de rom
    - 6 linguri de cacao
    - 200g de stafide
    - 1 ceasca de zahar pudra

Mod de preparare
    Se inmoaie stafidele in apa (cat sa se umfle putin). Se amesteca apoi cu biscuitii sfaramati de mana si cu nucile putin coapte la cuptor.
    Se freaca margarina cu zahar(pudra) si cu cacao. Se adauga la amestec, dupa care se toarna esenta de rom sau coniac. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza compozitia. Se modeleaza amestecul sub forma unui rulou de grosimea dorita.
    Se lasa la rece o ora.
    Se taie in felii rotunde si se serveste.

2. SALAM DE BISCUITI

- 500 g biscuiti populari
    - 250 g rahat
    - 350 g margarina
    - 250 g nuci uscate la cuptor si faramitate
    - 6 linguri cacao
    - 1 ceasca zahar pudra
    - 1 lingura de coaja de lamaie/portocala
    - 1 lingura de rom

Se inmoaie biscuitii sfaramati in apa putin calduta cu o lingura de zahar.Se amesteca margarina frecata cu zahar pudra si cacao cu rahatul si biscuitii. Se adauga esenta de rom, coaja de portcala, si se amesteca se se omogenizeze compozitia. Se rastoarna pe planseta si se modeleaza un rulou de grosimea dorita.Se pastreaza la rece timp de 2 ore.Se serveste taiat rondele.

POFTA MARE !!!
  •  
    • 24 mesaje
    15 Apr 2005, 22:41
    0 0
    3.Musaca de cartofi cu soia

Se fierb cartofi in coaja, se curata, se taie felii.

Separat se pune la înmuiat soia granule in apa fiarta cu condimente. Dupa ce se umfla se scurg bine de apa si se calesc un pic cu ceapa. Se condimenteaza si se adauga verdeata.

O cratita se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza un rand de cartofi, apoi un rand de soia, se pune pasta de rosii si tot asa pana se umple. Deasupra se mai unge cu pasta de rosii si se da la cuptor pana se rume.

4. TURTA DULCE

250 g zahar
    ½ kg faina
    50 ml ulei
    1 lingurita de bicarbonat
    100 g nuci
    100 g rahat
    1 si 1/2 lingurita de scortisoara
    1 lingurita de cuisoare

Se ard 100 g zahar, se sting cu 400 ml apa si se adauga restul de zahar. In siropul obtinut se amesteca faina, bicarbonatul, uleiul si mirodeniile. La sfarsit se adauga o parte din nuca, desfacuta in sferturi, si o parte din rahat, taiat bucati mici si dat prin faina. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si se presara deasupra restul de nuca si de rahat. Se coace la foc potrivit 40 de minute.

5. TORT DE BISCUITI

» Ingrediente: 800 gr biscuiti, 450 gr serbet de zmeura, 220 gr margarina, 210 ml esenta de cafea neindulcita, 2 linguri de rom sau coniac, cateva boabe de visine din dulceata.

» Se freaca margarina spuma, apoi se incorporeaza serbetul. Biscuitii se inmoaie in esenta de cafea. Pe un platou dreptunghiular se asaza un rand de biscuiti, apoi un strat de crema, alternand astfel pana se termina ingredientele. ultimul strat trebuie sa fie de crema. Se orneaza tortul cu boabe de visine, apoi se da la rece.

6. CORNULETE

» Ingrediente: 250 gr faina, 150 gr zahar, 250 gr margarina, 2 linguri de rom, zahar pudra, gem sau rahat, coaja de lamaie.
    » Se freaca margarina cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa. Se adauga, pe rand, faina, romul si putina coaja rasa de lamaie. Se framanta bine, astfel incat sa se obtina un aluat potrivit de moale. Se intind apoi foi care se taie triunghiuri. Se umple cu gem sau rahat si se impaturesc. Se coc cornuletele la foc potrivit si se presara cu mult zahar pudra imediat ce se scot din cuptor.

7. "ICRE" DE POST
    Ingrediente:
    1 ceasca de gris, 3 cesti suc dulce de rosii, 1 ceasca de ulei, 1 ceapa, sare, piper

Instructiuni:
    1 ) Punem la fiert sucul de rosii la un foc mic sa clocotesca, peste care turnam grisul in ploaie, amestecand cu grija pentru a nu se forma cocolase.
    2 ) Dupa ce grisul a crescut, luam vasul de pe foc si lasam sa se raceasca.
    3 ) Dupa ce s-a racit, adaugam putin ulei, frecam pana se incorporeaza, procedand asa, pana terminam intreaga cantitate de ulei.
    4 ) La sfarsit punem ceapa data pe razatoarea mica sau tocata marunt, potivim de sare si piper dupa gust.

8. Dovlecei umpluti

Ingrediente:
    5 dovlecei potriviti, o ceasca orez, 1 morcov, 1 ceapa, 3 linguri suc de rosii, 2 linguri untdelemn, 1 legatura marar, 1 lingurita gris sau pesmet, sare, piper.

Instructiuni:
    1 ) Spalam si curatam dovleceii.
    2 ) Ii taiem in jumatati, apoi ii scobim cu atentie ca sa nu se strice peretii.
    3 ) Ceapa si morcovul tocate marunt le calim, adaugam orezul spalat si bine scurs, miezul de la dovlecei si stingem cu 3 cesti cu apa.
    4 ) Adaugam o lingurita cu gris sau pesmet, mararul tocat marunt si potrivim de sare si piper.
    5 ) Aceasta umplutura o tinem in cuptor la un foc potrivit, aproximativ 25 min. pana se umfla bine orezul.
    6 ) Dupa ce s-a racit, umplem dovleceii, pe care ii asezam intr-o tava unsa.
    7 ) Bagam tava in cuptor la un foc potrivit, pana se rumenesc putin.
    8 ) Dupa ce s-au rumenit, turnam sosul de rosii si mai lasam inca 10 min. in cuptor.

In umplutura putem adauga si 200g ciuperci taiate marunt.

Ii servim calzi.