probleme la ardeii umpluti
-
6 4sunt mancarea mea preferata. mi-au iesit buni doar prima data cand am facut.acum imi ies tari de iti spargi capu cu ei( ei nici chiar asa). nu stiu cat orez sa pun.toata lumea imi zice sa pun din ochi ca imi dau eu seama, dar de unde ca inca nu am ochiul format. nu am gasit nicaieri unde sa scrie ..la o cantitate de "x" grame de carne pui "y" grame de orez.
ma poate ajuta cineva? -
cantitate ingrediente in principiu cele de jos mentionate, iti faci o idee deoarece la fel ca majoritatea pun din ochi:
-ameste de carne tocata (1kg)
-ardei
-orez ( poti pune o ceasca de cafea);
-ceapa (2buc.);
- sare, piper si condimente pt. carne tocata, toate dupa gust;
-rosii;
-ulei masline.
Pui ceapa in uleiul incins doar pana ii da un luciu, adaugi si orezul spalat si amesteci putin, dupa care pui apa cat sa acopere orezul si lasi sa scada apa, intre timp amesteci sa nu se lipeasca... nu astepti sa se faca floare. Amesteci ingredientele: carnea toacata, orezul si condimentele mentionate, umpli ardeii si pui capac rosiile taiate. Le pui in vas, acoperi cu apa si lasi sa fiarba, daca scade intre timp completezi cu apa fiarta deja
Pofta buna! -
Eu nu le am cu ardeii umpluti, numai cu sarmalele (cat de cat). Am patit si eu asa si a fost din cauza carnii ca era amestec. Fa-i cu carne tocata de porc (sau macar fifty de porc fifty amestec) ca aia ii face mai moi. Si inca ceva: in amestec tre sa fie si putina apa si putin ulei. Sincera sa fiu nu stiu exact explicatia.. e ceva cu orezul care tre se hidrateaza la inceput si uleiul care nu lasa sa se stranga amestecul...
Bafta data viitoare!
-
fetelor ,asa cum spunea cienva intradevar nu se pune ou in compozitia de sarmale si ardei pt ca intaresc compozitia ..va spun pt ca mama a facut la nunti si botezuri si nu se pune ou si nici verdeata ...se pun 2 cepe mari la 1 kg de carne de porc si carnea sa fie cit mai grasa si 150 g carne de vita ,200 g orez ,boia ,vegeta ,piper si pt a nu fi compozitia tare se dilueaza pasta de rosii cu un pic de apa ,ii da si un gust deosebit ...cepele se calesc in putin ulei pina ce ceapa devine aurie,apoi se pune boia ,piper ,un pic sare si vegeta cine are prob cu ficatul sau fierea ceapa prajita nu ii va face bine calita dar se poate pune cu putina apa si sa se caleasca un pic ...iesi sarmale deosebite si mai ales cind se fac multe...ies desoebita cind se fac in varza si vita de vie unde se pot itnre ele pune felii de costtia afumata ,cimbru,marar ,foi de dafin ..a doua zi sarmalele sunt mai bune decit in prima zi,nu vi se pare?
numai bine si spor la facut sarmalute si ardei umpluti..
ardeii umpluti se fac la fel se pot fierbe direct in apa sau se pune ulei faina si sos de rosii sau pasta de rosii ,apa, si un pic de zahar tulpine de telina da gust bun sosului si se toarna peste ardei si se fierb -
acum m-am uitat peste compozitiile postate aici si...
ma gandesc cat de simplu si usor fac eu ardeii umpluti.
eu toc ceapa impreuna cu carnea. evit s-o calesc inainte, mancarea asta mi se pare o mancare destul de grea, pentru stomac, ca sa mai pun si ceapa calita-n ea (chiar daca se spune ca-i da un gust mai bun).
pun orezul, uneori condimentez amestecul alteori nu (cum imi vine pe moment) insa piper pun intotdeauna, dupa gust, putina sare
si mai adaug si-un pic de apa ca sa aiba orezul de unde sa traga, la fiert.
umplu ardeii (matusile mele calesc ardeii, inainte - eu recunosc ca n-o fac nici p`asta) si le pun deasupra dopulete din felii de cartofi.
asez frumos ardeii (ca pe soldatei) in cratita in care am pus un strop de ulei, uneori mai strecor si cateva rosii umplute tot cu acelasi amestec de carne si tot cu dopulete de cartofi deasupra
apoi umplu cratita cu apa atat cat sa fie acoperiti ardeii, pun bulion deasupra si o pun pe foc sau o bag la cuptor.
si gata!
si pe cuvant ca ies foarte gustosi. daca la masa mai pun si smantana din care fiecare sa-si puna-n farfurie, dupa gust, sunt...mmmmm.
p.s. eu pun carne macra, ori de porc ori amestec, la ochi, vita cam un sfert de cantitate fata de cea de porc. de cand ma stiu am indepartat grasimea de pe carnea pe care-am pus-o la gatit, nu sh` de ce dar fug de carnea cu grasime ca dracu` de tamaie
si niciodata nu mi-a iesit tare compozitia din ardei. -
ms fetelor pentru sfaturi. am sa tin cont de ce a spus fiecare. eu la mama am vazut ac pune ou (explicatia ei a fost: oul leaga compozitia)poate o leaga prea tare. cu prima ocazie cand o sa fac(sambata sau duminica sper) nu o sa pun ou sa vad cum iese.
eu fac ardeii asa:
pun carne tocata numai de porc(trebuie neaparat sa fie amestec?), orez (muult
), ou , un picut de faina, condimente. apoi umplu ardeii si folosesc capacul lor pt a-i acoperi si mai pun si rosii daca sau taiat ardeii rau. apoi ii pun in oala, torn apa cat sa ii cuprinda, in apa din oala pun bulion sau suc de rosii. si ii las la fiert.
nu radeti...nu stiam eu de ce nu imi iese amestecul din ardei mai colorat.
raspunsul: nu puneam bulionul sau sucul de rosii unde trebuia
ps: ieri am vb cu iubi meu si iam zis ca am aflat cum sa fac ardeii sa imi iasa mai buni, iar el imi zice foarte bucuros: a si diseara papam ardei umpluti? a trebuit sa il dezamagesc shi i-am spus ca fac in weeckend. -
Florentina,
scoate mama faina si oua ala din compozitia umpluturii.
din partea mea nu-i nicio problema daca pui si-un ou insa e posibil ca el sa lege prea tare compozitia. daca mai pui si faina...
chiar, de unde-ai scos-o p`asta cu faina?
faina o foloseau bunicile, pe vremuri, la rantasuri dar tu ai scris ca o pui in amestecul de carne
-
Pot iesi tari din urmatoarele motive:
-pui ou
-nu pui un pic de apa in carne
-nu au suficienta grasime
-nu calesti un pic orezul inaite / nu pui suficienta apa la fiert daca nu calesti orezul inainte
-pui rosii crude de la inceput (sunt acide si intaresc compozitia)
Verdeata in ardeii umpluti e minunata (patrunjel, frunze de telina). Cantitatea de orez nu are absolut nicio treaba. Eu pun mai mult, ca sa nu rezulte o mancare chiar asa de grea. Iar ca sa nu gaseasca iubi ceapa, o toci pasta in robot sau o dai pe razatoare. Daca nu pui ceapa... adio dulceata mancarii! Se pune muuuuulta!!! Iar faina, da, poti sa pui o lingurita in sos, spre final, desfacuta in apa rece. -
faina pun un piculet de tot. jumatate de lingurita.asa am vazut la mama
(sincer nu ii stiu rostul pt ca e putina). ceapa nu pot sa o dau pe razatoare ca ma irit la ochi de la ea. nu numai ca "plang" in timp ce o rad dar ma ustura dupa aia ochii cam jumatate de zi si ii am f rosii. cand o sa imi cumpar un robot de bucatarie o sa toc ceapa la el, dar pana atunci....