FRENCH FOOD

•  
    • 128 mesaje
    3 Nov 2007, 18:08
    0 0
    Fetelor, dati-mi si mie o reteta tipica frantuzeasca ca tre sa gatesc ptr niste frantuji care vor veni la mine in vizita, ceva ce ati facut si voi si v-a iesit, merci
  •  
    • 13910 mesaje
    3 Nov 2007, 19:30
    0 0
    aia or fi satui de mincare frantuzeasca...baga si tu o sarmama, o mamaliga, o pastrama, ceva.....nu fineturi, ci de-astea mai grele, de ale noastre.
  •  
    • 385 mesaje
    3 Nov 2007, 22:09
    0 0
    Si pune la indemana telefonul. Sa poti actiona in caz de necesitate!
    O data am avut la masa niste italieni, si am vrut sa ma dau mare stiu ceva retete italiene. Asta a fost acum 10 ani. Spaghete, prajitura in foi subtiri, vinuri speciale. La sfarsit , unul din ei intr-o romaneasca stalcita, ma intreba daca pot sa le dau mamaliga. Am ramas interzisa. Noi o consideram mancarea saracului, sau pt. cei la diete iar ei o considera mancare nationala. Mai, si le-am facut, cu branza si u smantana, cu slaninuta taiata felii subtiri, si pusa la cuptor. Si apoi le-am dat moare de varza sa beie, nu vin sau alte fineturi. I-am tratat ca pe niste romanasi . Asa erau de fericiti! Si acuma intreaba, mai tinem legatura, cand le mai fac specialitate romaneasca. Daca mai vin, le trantesc sarmale de prin ardeal , ciorba de burta, ca nu stiu ce-i aia , cu ardei iute si smantana, sau supa de gaina de casa, ci taietei patratei, cum ceru si Beyonce, la concertul de la Cluj. Avem si noi cu ce ne lauda.
  •  
    • 128 mesaje
    3 Nov 2007, 22:59
    0 0
    mersi fetelor de sfaturi, intr-o situatie normala asa as fi facut, dar au venit si anul trecut si au fost foarte pretentiosi cu mancarea, ba ca e prea grasa, ba ca ii doare stomacul...Bautura le-a placut intr-adevar, s-au cam pilit cu niste palinca.
    de-asta anul asta am zis ca le fac ceva de-al lor, da nu prea stiu ce..
  •  
    • 2439 mesaje
    4 Nov 2007, 11:14
    0 0
    Asa-s francezii....da-i incoloooo
  •  
    • 2103 mesaje
    4 Nov 2007, 14:55
    0 0
    asta-mi aminteste de acum nu stiu cati ani cand mi-am invitat prietenii elglezi de ziua mea la singurul restaurant romanesc -pe atunci- din Londra; acolo la nenea in subsol d e toate ca acasa de la pastrama de oaie pana la salata de vinete; in timp c e eu ma indopam cum de toate si le povesteam ce este aia si ailalta, ei politicosi se aratau interesati si gustau din toate; pe ici pe colo cate o remarca cum ca salata de vinete coapte are gust de ars (lol) se intrebau daca nu cumva bucatarul le-a greist, pastrma de oaie ca e prea sarata, pe sarmale le tot asemanau cu dolmades- ale grecilor, pe mititei cu kebaburile turcilor si tot asa. au laudat insa vinul -care pana la urma am aflat ca era de South Africa, un shiraz...

da pretentiosi si binenteles obijnuiti cu toate fineturile.

la fel si cu francezii tai, cred ca cea mai mare gresala este sa incerci sa te lauzi cu bucataria lor; ca si italienii sunt renumiti pt fineturi, putin probabil ca vei reusi o coca de croissants asa cum o fac ei, de ex.

sfatul meu ca si al celorlalte eve sa o tii p-aia romaneasca cat poti de bine, si daca nu iese tu le spui ca asa trebuie sa fie; de acord ca noi romanii folosim enorm de multa grasime in mancaruri.
    pune de-o mamaliguta calda cu ou si cascaval si alte alea si o placinta cu branza si stafide ca la noi
  •  
    • 2331 mesaje
    4 Nov 2007, 19:41
    0 0
    pai vin bulangii aici sa bage in ei, ca in franta, mori de foame.
    da-le si tu, ca la ei, o supa daia apa cu tempera, pt culoare, felul doi o friptura cit juma de mina mea, un cartof prajit taiat in 5, o frunza de salata si un morcov ras pe post de salata.si piesa de rezistenta, da-le doo linguri de inghetata ca desert.
    asa se maninca la ei, si nu, nu poti sa nu-i faci sa nu se simta ca acasa
  •  
    • 62 mesaje
    4 Nov 2007, 21:33
    0 0
    mikialdea ce simpatica ai fost.
  •  
    • 385 mesaje
    5 Nov 2007, 08:53
    0 0
    Daca nu renunti sa le gatesti mancare frencha uite sfatul meu: branza e la loc de cinste la masa lor. Diferitele sortimente aflate pe piata romaneasca te pot salva la capitolul aperitiv. Le pui taiate felii pe o farfurie mai mare
    inclusiv si pe cea mucegaita, cica e foarte buna, niste salam sunca rulou cu umplutura de salata de boef , vinete in rosii cosulete, o friptura de vitel, e mai buna decat cea de porc, si un vin demisec , un desert facut de tine ( apreciaza strudele cu diferite umpluturi ) si o inghetata. Au revoir!
  •  
    • 385 mesaje
    5 Nov 2007, 08:58
    0 0
    Revin ! M-am uitat pe gugulu si am gasit un site Gastronomia franceza - unde spune - 365 de zile 365 de feluri de branza. Si un exemplu de meniu frantuz. Spor la treaba!
  •  
    • 2487 mesaje
    6 Nov 2007, 18:23
    0 0
    Andreuza de ce te complici sa faci ceva ce nu stii ce gust are?Eu una le-as pune pe masa ceva rominesc dar mai putin gras.La inceput o supa de pui sau de rosii,la felul 2 , gratar de pui sau de porc cu salata si sote de legume ,apoi un platou cu brizeturi si vin si ceva dulce la incheiere,dulceata sau gem pe fursecuri si cafea.
  •  
    • 3036 mesaje
    7 Nov 2007, 13:37
    0 0
    ei na, auzi la ei, ce fitzosi

tocmai francezii sunt nr 1 in randul popoarelor cu colesterolul mare, pentru ca mananca foarte gras.

ma rog, asta poate sa insemne ca franzujii tai sunt o specie diferita, care mananca sanatos - ceea ce ne duce insa la concluzia ca nu sunt mari fani ai bucatariei lor nationale.

deci fa-le o supa, un gratar de pui cu garnitura de legume si o salata usoara.

la desert, daca tii neaparat, da-le o branza fina si niste vin alb. (vezi ca gasesti pe net compatibilitati branze frantuzesti+tipuri de vin.)
    da' io zic ca, la o adica, se vor multumi foarte bine si cu niste tarte cu fructe de la cofetarie sau o sarailie-doua, cumparate de la turci.
  •  
    • 3036 mesaje
    7 Nov 2007, 13:42
    0 0
    later edit: totusi, nu cred ca le-ar sta in gat niste sarmalute in foi de vita, facute cu carne slaba de vita si asezonate cu iaurt sau smantana low fat.
  •  
    • 62 mesaje
    7 Nov 2007, 17:10
    0 0
    ca desert da-le o branza mucegaita cu boabe de struguri langa.Sa se simta ca acasa
  •  
    • 452 mesaje
    8 Nov 2007, 00:08
    0 0
    Fetele au dreptate, cel mai bine e sa prepari ceva din bucataria romaneasca.Asa a patit-o si maica-mea cu niste musafiri de prin Marea Britanie, a aflat citeva retete englezesti, c-am ce ar manca, ce le-ar placea sa manince, si dupa ce sa chinuit, ca nu mai era bucuroasa de oaspeti, a facut citeva feluri de mancare traditional romaneasca, ca sa poate si ea manca ceva la masa, bineinteles a facut si mamaliguta, si fasole verde, si ceva din dovlecei, a facut si sarmale, dar pe toate astea le tinea mai la o parte, in comparatie cu ce feluri facuse ea pentru englezi, si cind a venit ora mesei, englezi au dat navala pe mancare romaneasca, nici nu s-au uitat la acea mancare traditionala englezeasca. Maica-mea facea glume dupa ce au plecat oaspetii, ca sa fi stiut ca maninca ei mamaliguta si sarmale etc. etc. le facea o masa boiereasca cu preparate romanesti.
    O intrebare de curioazitate, tu cind ai fost la ei in vizita, te-au servit cu mancare romaneasca sau frantuzeasca?
    Petrecere frumoasa si gustoasa.
  •  
    • 13910 mesaje
    8 Nov 2007, 00:38
    0 0
    saptamina trecuta am avut si eu oameni din UK, la muzeul satului credeam ca trebuie sa sun la salvare (le-am pus eu frina la mici), acasa numai sarmale, mamaliga, fasole batuta, vinete, zacusca, slanina cu ceapa si tuica, ciorba de fasole cu ciolan afumat, numai chestii din astea "nasoale" ... nu mai stiu. a! si le-am dat la pachet borcane cu ardei iuti!
    doamne, ce le-a placut! (noua ne era teama ca fac indigestie, ceva...)
    din fericire, in we-ul asta plec, dar saptamina viitoare iar vin altii...
    (poate francezii tai or fi mai ciudati, dar toti cind pleaca in alta parte vor chestii traditionale, ma rog, stii tu mai bine)
  •  
    • 3036 mesaje
    8 Nov 2007, 20:10
    0 0
    pai da

cum ar fi sa te duci la ei, in franta, si sa te serveasca cu sarmale si mamaliga?
  •  
    • 575 mesaje
    9 Nov 2007, 14:37
    0 0
    De obicei un meniu frantuzesc e compus din: aperitiv cald (ciuperci gratinate, ficatei..)/salata, un fel principal compus din friptura (pui, vita, peste..) si garnitura (cartofi/legume/orez..) - poa' sa aiba si un sos langa (de ex de piper), platoul cu branzeturi si desert (tarta cu fructe, inghetata, crema de ciocolata, salata de fructe..). Si mult vin, cam la fiecare fel de mancare alt vin .

Asta daca vrei tu musai sa te complici si sa le faci meniul lor de acasa.. Eu zic ca foarte bine vor aprecia si mancarea noastra clasica - aperitiv, felul 2 si desert. Dar atentie, nu supa!! Din cati frantuji cunosc eu si din cate stiu (sora-mea locuieste acolo si am petrecut ceva timp pe acolo si eu) nu se omoara dupa supa! Mananca copiii si batranii si mai mult supe crema..

Daca vrei pot sa-ti dau cateva retete pt meniul frantuzesc, desi nu sunt experta si nici gurmanda ca ei.

Spor la gatit si o seara frumoasa!
  •  
    610
    • 490 mesaje
    25 Nov 2007, 17:45
    0 0
    pana la urma ce le-ai pregatit?