pastrama de oaie - cum o gatesc?
-
7 1Salutari!
Am luat pastrama de oaie si nu stiu cum sa o gatesc! Mie imi place si asa cruda (e condimentata, e foarte buna si asa), insa as vrea sa o fac si altfel si nu stiu cum. Am incercat sa o prajesc si a iesit... de-ti rupi dintii in ea si ai impresia ca rozi o curea! -
probabil ca era pastrama uscata.si pe asta o poti manca in starea in care ai luat-o. cauta in supermarketuri ca exista pastrama de oaie sau de porc cruda, in caserole. e carnea cruda si foarte bine condimentata, are miros placut de usturoi, dafin, coriandru. pe aceea o poti praji sau frige (pe gratar sau pe aragaz in tigaie de teflon).
-
Iata cum facea (pe nava) bucatarul nostru - un tatar constantean - cea mai buna pastrama cruda pe care am mancat-o vreodata:
Lua o bucata mare de carne de vita sau de oaie. Pulpa sau muschi. O punea pe o tava plina cu sare grunjoasa, catei de usturoi si alte mirodenii si incepea sa o intepe cu furculita. Cam la fiecare juma' de minut, se oprea si o freca bine cu sare. Apoi iar o lua la intepat. Apoi iar sare. Si tot asa cam un sfert de ora pana cand toata carnea era bine patrunsa de sare.
Dupa asta, o lua si o atarna in frigider (pe nava frigiderul este cat unul de carmangerie, cu cange de carne si tot ce trebuie). O lasa sa se scurga tot sucul din ea (cam 3-5 zile) dupa care o scotea la uscat pe punte. Alegea un loc unde nu ajungea fum de la cosul de fum si o lasa cam doua saptamani (ATENTIE: o lasa acolo cata vreme eram departe de tarm, cum ne apropiam, o baga iar in camera frigorifica, din cauza aparitiei insectelor). In larg nu exista insecte deci nu era pericol decat aproape de tarm.
Pt acasa, mi-a zis ca pot sa o scot afara la vant dar numa' dupa ce incepe perioada rece si dispar musculitele si insectele. Mai mult, e indicat sa fie sub un sopron si acoperita cu un tifon.
Dau cuvantul meu ca nici un Cris - Tim si nici o alta fabrica de mezeluri nu face o pastrama atat de gustoasa cum facea "Babai" (asa i se spunea bucatarului nostru, inseamna tatuc in limba lor). FARA NICI UN FEL DE CONSERVANT, FARA E-uri !!!
100% N A T U R A L A !!!!
P.S. Se consuma cruda, taiata in feliute fff subtiri, stravezii, cu vin rosu si asezonata cu feliute de gogosar sau ardei gras. Moamaaa... imi ploua in gura... -
pai pastrama nu e tot carne? doar ca se tine in bait. mirodenii fel de fel.exista si pastrama pe care o mancam dimineata , de exemplu, aia de porc. dar pastrama de oaie care se mananca in perioada aceasta cand se culeg viile e cruda si se pregateste de regula pe gratar. stiti cantecul : ,,de-as mai duce-o pan-la toamna, lelita ioana - sa beau vin sa manc pastrama, lelita ioana...''
-
Sunt doua tipuri de pastrama: cea in bait de care zici tu si asta uscata la vant, de care zic eu.
Dupa mine, cea uscata la vant este imbatabila, mai ales ca se consuma ca atare, fara a o mai gati! Si pe cuvantul meu ca pastrama asta de la nava de care va ziceam e mai buna decat salamul de sibiu (care... intre noi fie vorba, colcaie de e-uri !!!). -
multumesc pt raspunsuri
ca atare, asa cum o iau din magazin adica, imi place si mananc asa insa am retineri (pt. ca e destul de riscant sa mananci carne cruda)
problema apare cand incerc sa o prepar termic: iese... cosmar gastronomic
am incercat cu foc mai mare si cu foc mai mic, cu ulei mai mult si cu ulei mai putin... nu iese comestibila!!!! -
mda, pai cum naiba sa maninci carnea aia asa?
gratar! nu tigaie (ma ref. la teflon sau orice fel dar fara ulei) ... banalul ala de gratar cu capac, nu e mare filozofie! problema este carnea, daca ai bafta sa cumperi una bine pregatita.
aia uscata e altceva!
recunosc, nu ma pricep la pregatirea pastramei, dar am mai tras cu ochiul...si daca ii faci si o mamaliguta...na, deja inghit in sec!