un ajutor, va rog
-
0 0dragele mele prietene, din nou vin la voi sa ma scoateti din incurcatura.
pe cat sunt de priceputa la ALTELE, pe atat sunt de VARZA in bucatarie. dar nu o varza obisnuita, ci una extrem de mare...
ei bine, vrand-nevrand, trebuie sa devin "gospodina in bucatarie".
de unde mi-a venit ideea de a deveni gospodina in bucatarie??? pai... m-am "pricopsit" cu o minunata alergie la proteina animala (printre alte "substante") si nu sta nimeni sa-mi gateasca mie, separat, asa ca...
OK!
am inceput prin a-mi cumpara un mixer- robotel. stiti voi de care...! din ala cu tot felul de cutite. are un corp fix cu motor, pe care-l atasezi la alte corpuri cu diverse lamele, pt a-i da multiple intrebuintari...
bine, bine. l-am cumparat, dar nu stiu ce sa prepar cu el.
de aceea apelez la voi.
va rog din suflet, dati-mi idei.
robotelul, toaca, bate spuma, invarte, mixeaza etc.
NU uitati: sfaturi FARA CARNE
astept ideile voastre.... cat mai repede! nu ma lasati sa mor de foame!!
mama a gatit azi, ardei umpluti si cu restul de carne tocata (dupa ce i-a mai pus nu stiu ce mirodenii) a facut chiftelute!
e sadica, nu??
Doamne, ce-mi mai place carnea si ce-mi mai plac preparatele din carne si mezelurile!!! oooofffff, ooofff!
stiu eu ca nu o sa ma lasati sa mor de inanitie, doar de-asta-mi sunteti prietene!
va pup. -
anita, poti sa-ti faci ardei umpluti cu texturat de soia in loc de carne. eu i-am facut lui taica-meu, mai demult, si nu s-a prins de diferenta

deci:
1. cumperi o punga de texturat de soia (granule). le pui la fiert in apa in care adaugi vegeta (ca sa-i dea gust). la fiert, granulele se hidrateaza, se umfla. le scoti intr-o strecuratoare mare, le lasi sa se racoreasca.
2. intre timp, speli si scobesti ardeii.
3. revenind la umplutura: daca mai e nevoie, presezi un pic granulele de soia cu mana, sa se mai scurga zeama (nu le stoarce prea tare, totusi).
le pui intr-un castron si adaugi:
- vreo 2-3 cepe, tocate
- o legatura de marar si una de patrunjel
- boia de ardei (dulce sau iute, cum preferi)
- piper (si negru, si alb, daca ai)
- cimbru
- o mana de orez oparit (il lasi sa clocoteasca timp de 2 minute, apoi il clatesti sub jet de apa rece intr-o strecuratoare)
4. amesteci bine-bine. daca umplutura ti se pare prea vartoasa, poti sa adaugi un pic din apa in care a fiert orezul, sau chiar apa simpla.
5. umpli ardeii, le pui capacele din rosii sau tot de ardei, ca sa nu iasa umplutura.
6.asezi ardeii intr-o cratita si pe deasupra torni sosul:
2 linguri bulion dizolvate intr-o cana mare de apa + 2 cepe taiate marunt + vegeta + cimbru + busuioc + putin ulei. e foarte bine daca poti sa pui si vreo 2-3 rosii decojite, tocate marunt.
7. acoperi cratita cu folie de aluminiu si o bagi la cuptor, la foc mediu. dupa cc 30-40 de minute, scoti folia de aluminiu si bagi din nou ardeii in cuptor, ca sa se rumeneasca frumos. (daca sosul ti se pare prea scazut, poti sa mai adaugi apa).
Nota: cred ca ai observat ca e nevoie de mai multe feluri de mirodenii. sunt foarte importante, pentru ca texturatul de soia e aproape lipsit de gust. -
pe post de chiftelute sau snitele:
texturatul de soia are mai multe forme, inclusiv cubulete sau "snitele".
le fierbi in apa cu vegeta si cimbru, le lasi sa se raceasca nitel, le presezi ca sa iasa excesul de apa din ele, le tavalesti prin faina sau pesmet amestecat cu vegeta, piper, boia (sau orice altceva crezi ca s-ar potrivi) si le prajesti.
daca tolerezi albusul de ou, poti sa procedezi exact ca in cazul snitelelor obisnuite, doar ca nu pui si galbenusul in aluatul prin care dai texturatul de soia.
(pentru prajit, iti recomand uleiul de palmier)
PS cubulete de soia le poti pune si-n ciorbe, pe post de perisoare. (cand mama ta gateste ciorba, roag-o sa iti scoata intr-o craticioara cateva polonice de zeama de legume. dupa aia, ea poate sa puna carne in oala ei, iar tu pui texturat de soia in oala ta.)
de asemenea, poti pune cubulete sau "snitele" de soia sa fiarba in orice mancarica de legume cu sos. bineinteles, poti sa le pui ca atare, fara sa le fierbi in prealabil. -
multumesc, donna, deja ma simt un pic mai bine, mai satula!
de 2 saptamani mananc numai orez fiert in apa cu sare, fasole verde (odata) si fasole boabe (altadata), tot asa, fierte in apa cu sare.
in alta zi am mancat o oala de morcovi fierti si asa mai departe...
oua NU, lactata NU, carne NU!
dar nu disper, va am pe voi.
multumesc
o sa ma duc sa-mi cumpar soia (desi am auzit despre soia ca-i cancerigena!).
acum o sa aleg: cancer sau moarta de foame...
ha ha ha! glumeam (nici una, nici alta!)
Dar cu robotelul ce fac??? -
wow!! SUPER!
dar ce-am facut sa merit atat de mult???
multumesc din suflet!!
ce pot manca???
de toate.. ha ha ha! si... nimic...
pai, uite
de vreo 3 saptamani am observat ca dupa ce mananc carne, ma umplu de bube...
daca mananc fructe sau legume care sunt injectate cat de cat cu "ceva", mi se umfla limba in gura (asa simt, nu cred ca chiar se umfla) si incep sa ma sufoc...
si asa mai departe
in concluzie am renuntat de vreo 2 saptamani la carne, la prajeli, la oua, la lactate.
acum imi e mai bine. nu mai am bube, iar limba se umfla atunci cand mananc cate un "E".
Nici cafeaua (oricare ar fi ea) nu-mi mai face bine!!! (si, Doamne, cata cafea puteam sa beau!).
inca odata, multumesc din suflet! -
daca vrei ceva rapid:
ia niste pungi de legume congelate ( sa zicem doua feluri diferite de amestecuri - ardei, mazare, brocoli, morcovi, conopida, etc)si pune-le intr-o oala cu putin ulei de masline (sau de orez) si lasa-le la scazut circa 15 minute (pot sa pui amestecul direct congelat) . mie imi plac legumele fierte "al dente" adica semicrocante. daca le doresti fierte bine lasa-le mai mult.
rezultatul este ceva intre ghiveci si salata calda.
alaturi poti sa pui ceva imitatie de carne din soia.
poti de asemenea sa faci o mancare de cartofi cu sos "uncle ben":
fierbi cartofii ii scurgi de apa si apoi pui un borcan de sos (eu folsesc dulce-acrisor) si mai las la fiert la foc mic amestecul circa 3-4 minute ( amestec in fiertura cu o lingura de lemn ).
sunt FOARTE intrigata de atitudinea mamei tale.
daca ai destui ani poate este mai bine sa te muti.
parerea mea este ca tu acum ai nevoie de ajutor nu de cineva care sa-ti faca in ciuda. FOARTE CIIUDAT! poate ar trebui sa-i spui. -
anita, e posibil sa ai intoleranta la anumite alimente sau substante. cauzele pot fi cu totul altele decat alergia.
MUSAI MERGI LA MEDIC!!!
poate sa fie vorba de intoleranta la gluten sau cine stie ce altceva...
din momentul in care se va sti cu siguranta despre ce este vorba, vei afla si care anume alimente sunt safe pentru tine.
baby, ia-te in serios si ai grija de sanatatea ta. daca vei continua sa eviti sa mananci ba una, ba alta, poti face cine stie ce boli de nutritie care ti-ar demola, pur si simplu, organismul. sunt convinsa ca nu iti doresti ca in cativa ani sa ajungi o epava cheala, stirba, buboasa, ridata si care vorbeste de una singura pe strada...
-
wow ce imagine, donna! nu-mi doresc, normal, asa ceva. crezi ca daca iau zilnic supradyne e ok?
stii? evit doctorii cat pot! am patit multe rele si chinuri inutile datorita lor. chiar nu-mi inspira incredere (desi am multi prieteni medici - chiar medici ff buni), insa suntem prieteni. Cand vine vb de ceva "profesional", parca... nu stiu... prefer sa vb despre cu totul si cu totul altceva.
din ce am observat, am intoleranta la TOT ce inseamna proteina animala si totodata, la aditivi.
de aceea, adinka, nu pot consuma legume congelate, sosuri din comert (chetkup, maioneza etc), fructe si legume din export si asa mai departe.
ce sa mai vb?! nu pot manca mai nimic.
ma gandesc ca daca fac o detoxifiere cu argila sau cu sare amara, si mai tin "regim" vreo luna, o sa-mi revin...
incerc!
multumesc frumos pt tot.
va sunt recunoscatoare ca sunteti alaturi de mine. sunt optimista, stiu ca in cele din urma va fi bine
poate ca nu e chiar atat de cumplit sa nu mananci carne (da, dar restul????) offf.
va fii bine, stiu asta!
va pup si va mai astept cu sfaturi, pareri, sugestii.
multumesc -
anita, ca toti oamenii, si medicii sunt de toate felurile: unii-s mai breji, altii nu...
uite, soacra-mea tocmai isi pierduse si ea increderea in ei - cand colo, chiar zilele trecute a dat INTAMPLATOR peste un medic care i-a pus cap la cap toate simptomele si a gasit firul Ariadnei.
ea are niste probleme cu tensiunea si circulatia sanguina la nivelul capului, pe care de vreo 2 ani umbla sa si le rezolve. ei, si acum cam o saptamana s-a dus la oftalmolog ca sa-si innoiasca reteta de ochelari de citit - marea surpriza a fost ca oftalmologul respectiv are si cunostinte foarte bune de neurologie.
deci, te rog io... nu fii capoasa in defavoarea ta, ci du-te degraba la un enterolog. nu gasesti din prima unul bun? so what? te duci la altul... si la altul... pana gasesti unul care sa te ajute sa ai o viata frumoasa, fara boli si restrictii.
daca locuiesti in Bucuresti, ti-l recomand pe dr. gastro-enterolog Haidar Andrei (am fost si eu la el, e un medic atent, bland, inteligent, incurajator).
vezi si tu cum ti-e mai la indemana sa ajungi la el - lucreaza la spitalul Colentina, dar si la Bio-medica (ambele au site, poti gasi acolo adresele si nr de telefon). -
ce contin alimentele congelate din comert?
am inteles ca esti alergica la proteina animala.
poate totusi ar trebui sa incepi sa ai incredere ca vei gasi un doctor bun.
tratamentele autoadministrate dupa ureche rareori au si alte rezultate, decat asupra portofelului.
stii tu oare de unde este prelevata "argila. daca nu poti ingera ceva care a fost sterilizat, fiert etc... cum crezi ca ai sa poti ingera argila (peste care au trecut sute de ani animale, oameni si cine stie ce au facut??)
poate ar trebui sa-ti faci niste teste sa vezi daca nu cumva incepi sa devii ipohondra. acesta este o problema reala care poate sa te distruga celula cu celula.
pari o persoana foarte tanara si CHIAR trebuie sa ai grija de tine, dar nu cu sfaturi de la vecine, de pe internet sau din parc ci de la profesionisti.
mentionez ca si eu am fobie fata de medici si incerc sa ma tratez.
adinka -
Am o prietena care a avut intoleranta la proteina animala si s-a vindecat in urma unui tratament homeopatic care a durat destul de mult - cred ca mai bine de un an. Sfatul meu e sa te tratezi nu sa eviti alimentele respective - asa cum spunea si dona, te poti trezi cu cine stie ce boala de nutritie, carente grave, etc.
Bafta! -
Pina la vizita la medic uite cite ideei de mincare fara cele "rele"deci: salata de vinete,supa crema de cartofi cu crutoane,piuree dar in loc de lapte il prepari cu sucul in care au fiert cartofi si pui ulei de floare in loc de unt,ciuperci simple la gratar sau tocanita,cartofi prajiti,fasolica verde cu usturoi,salata de fasole alba boabe cu ardei gras,masline,ceapa si un strop de ulei,ciorba de legume ,spanac cu sos de rosii,paste cu sos de rosii si busuioc.
Vezi nu este chiar greu sa gasesti ceva de mincat. -
bim73, multumesc.
aseara am mancat, de ex. dovlecel, taiat felii rotunde pe care le-am dat cu sare si le-am tavalit prin pesmet. apoi le-am prajit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), dupa care le-am mancat cu mujdei de usturoi...
n-a fost cine stie ce, dar, oricum mai bun decat nimic.
azi am mancat o oala de supa de fasole verde si am luat vitamine.
multumesc mult de idei si sfaturi.
pupici! -
Anita draga,pt ca imi amintesti intr-un fel de prietena mea cea mai buna(pe care,ca sa vezi,tot Anita o cheama) si pt ca iti inteleg suferinta...mai rau chiar,luni de zile am mancat doar cartofi fierti,cu margarina,fara,deja nu mai conta eram satula de cartofi! eu as zice sa vezi daca poti tine sub control alergia asta,ceva medicamente,injectii,in general se poate. Cu mancaruri nu te pot sfatui pt ca sunt mai dezastru ca tine,in bucatarie,o varza si eu dar murata!Insa ai putea sa iti faci rost de o carte de bucate pt vegetarieni,mi se pare ca ai cam ajuns vegetariana fara sa vrei,dar stai linistita ca e trendy