tochitura moldoveneasca adevarata
-
0 0eu si iubitelul meu vrem sa facem tochitura dar habar nu avem nici unul din noi.poate ne puteti ajuta cu o retata.sau macar cu un site ceva unde putem gasi reteta.va multumesc.pa
-
nici eu nu am facut tochitura si as vrea sa fac, insa am cautat reteta pe www.culinar.ro si am gasit:
"500 gr carne vitel mai grasa ,luata din diverse locuri :muschiulet ,pulpa,gat,etc.
200gr ficat ,200 gr plaman,200gr inima ,rinichi si alte maruntaie.3-4 cepe mari,verdeata 1 ceasca rulion de rosii.,Supa de oase ,2 linguri untura,1 pahar mic de vin(facultativ)
Ceapa se caleste pestisori se stinge cu supa de oase si apoi se pune la fiert carnea taiata bucati mici.
Se poate si invers
: Carnea se prajeste in 2 linguri untura apoi ceapa si apoi se stinge cu supa si putin vin.Se lasa sa fiarba inabusit.Intre timp maruntaiele se frig pr jeratec ,se taie bucatele si se amesteca in cratita cu restul de carne.Se pune apoi bulionul ,sare ,verdeata Se lasa sa mai clocoteasca cateva minute impreuna pana ce grasimea iese deasupra. Se poate pune si ceva usturoi taiat marunt.Se serveste fierbinte cu mamaliguta. "
succes, daca o faci sa ne spui cum a iesit.
vezi ca pe site-ul asta gaseste fffffffffffffffffffffffff multe retete. -
Cristinuta, iata reteta de tochitura moldoveneasca, spusa de o moldoveanca topita dupa acest fel de mancare (eu!):
mai intai pregatesti carnea- combinata, de porc, macra si mai grasa,ficat, carne de vita. O speli bine, o tai cuburi cu latura de aprox.3 cm. o pui intr-un ceaun cu ulei incins, o rumenesti bine, dupa care adaugi apa, vin, piper, delikat, usturoi pisat si o lasi sa fiarba la foc mic, pana se rupe efectiv in fasii, avand grija la urma sa o rumenesti putin din nou. Faci o mamaliga mai molcuta, asezi pe farfurie o portie mamaliga, carnea cu un pic de grasime de la prajit, doua oua ochiuri, iar deasupra presari din belsug branza de oi.Se mananca fierbinte, asortata cu salata de varza murata si un pahar de vin rosu rece. Asta e tochitura moldoveneasca, e diferita de cea din sudul tarii, nu contine sos din bulion. Pofta buna! -
Sa aveti pofta la tochitura, ca mie (si BEBE-ului din burtica) ne ploua in gura de dimineata cu gandul la ea!
Iata si o reteta de placinte poale-n brau:
Se face un aluat de cozonac: lapte caldut, drojdie, un iaurt tinut la temperatura camerei, 2-3 oua, un praf sare, zahar, margarina, faina cat cuprinde. Se lasa cateva ore sa creasca la caldura. Separat, pregatesti branza: pui un ou, zahar (sa fie dulce!), stafide, esenta rom, coaja rasa de lamaie, 2 linguri smantana si bati pana nu mai poti, ca sa iasa umplutura cat mai fina. Aluatul il intinzi in foi subtiri, il tai in patrate de circa 6-7 cm pe o latura, pui branza in mijloc si le "impachetezi" aducand colturile opuse unul catre celalalt, lipesti aluatul prin presare, apoi celelalte doua colturi. Asezi placintutele in tava unsa cu ulei si le ungi cu ou batut. Le dai la cuptor (incins in prealabil) si le coci la foc mic.
PS Nu-mi cere cantitati la aluat, stiu sa-l fac doar "dupa ochi". Dar se poate utiliza orice aluat de cozonac, important este sa creasca si sa iasa pufos.