Castane
-
0 0Stie careva de unde se procura castanele comestibile si ce le deosebeste de cele de pe "trotuare"? Am auzit doar ca sunt foarte gustoase si exista mai multe feluri de preparare dar nu stiu nimik exact. Ma intereseaza sa aflu cate ceva si eventual sa-mi spuneti daca voi ati consumat asa ceva. Multumiri!
-
Eu am mancat prima oara castane cand eram mica, la Timisoara. Mi-aduc aminte ca mancam piure de castane cu frisca si pentru mine era unul din deserturile cele mai bune. Am gasit si in Bucuresti piure de castane la borcan (cred ca la Metr
, facut cred de Raureni si cu rom si frisca este foarte bun. Pofta buna! -
Eu am vazut castane comestibile in piata Amzei. Nu mai stiu pretul lor, dar erau de calitate, adica nu erau sparte, seci sau alte chestii din astea. Se pot baga la cuptorul incins intr/o tava, dar nu stiu daca trebuie crapate putin sau nu.Oricum poate ne scie vreo eva din Baia Mare pentru ca acolo in septembrie este Festivalul Castanelor. Este un Festival ceva asemanator cu cel al berii de la noi, dar cu mai mult fast si buna dispozitie.
-
Hi, toata lumea ti-a raspuns cite ceva, dar incomplet. Deci : castanele sunt cultivate la Baia Mare ( de acolo se exporta in toata lumea ), acolo se gasesc cele mai bune, intr-adevar. Se gasesc si in Bucuresti, mai ales in Amzei. Uita-te sa fie mari, din cele mici n-ai ce sa alegi... Cresteaza-le un pic ( cu virful unui cutit ) si pune-le intr-o tava, pe care o bagi in cuptorul incins. Lasa-le cam o ora la foc potrivit. Dupa ce le scoti pun-le intr- cirpa curata sa se abureasca un pic. Le maninci caldute, desfacindu-le din crestatura facuta cind erau crude. Mie mi se par bestiale !!!!!!! In starea asta coapta nu ingrasa. Piureul de care ti se scrie e mult prea chimc, are zahar, apa si asta chiar ingrasa. daca vrei un piure adevarat si pt. care sa nu muncesti tu, fa-ti rost de la Arad (sau alt oras de linga granita cu Ungaria) de piure unguresc. este demential, e ambalat in pachete ca de margarina, in hirtie aurie.. Cel mai bun este cu frisca ( da' nu din plic sau spray - bate-o tu, daca vrei ceva intr-adevar fin...)
Un raspuns atit de "grasut" pt. o intrebare asa simpla, sper sa te satisfaca ! Degustare placuta ! -
Draga corina65, multumesc de raspuns. Din pacate in Cta nu prea am vazut castane pe piata iar despre piureul de care vb. nu poate fi vb., gandindu-ma ca intre Cta si Arad este o "azvarlitura de bat" de cateva sute de km. Sper sa gasesc si prin Cta vreodata( asta asa pentru ca am un pitic in creier care-mi repeta "vreau castane, vreau castane")
Mersi frumos! -
Hai sa va zic povestea mea cu castanele: acu' cativa anisori am stabilit ca la masa de Craciun (cand intind masa mare, suntem vreo 10 persoane) una dintre garnituri la gasca va fi castane glazurate. Pt. ca-mi trebuiau castane si la umplutura de gasca, am cumparat vreo 2 kg. Mai facusem castane, dar portii mai mici.
Le-am crestat, le-am bagat la cuptor, le-am scos, le-am pus in prosop umed si am inceput sa desfac la ele. Si am desfacut si am tot desfacut, marginile de la crestatura in degetele mele, cam dupa 1 kg mai curgea si cate-un strop de sange...
Ma rog, pana la urma, cu ajutor, le-am rezolvat. Dar de-atunci m-am jurat ca mai mult de 1/2 kg odata nu mai fac in viata mea! -
Coryna a raspuns f. bine: castanele se mananca coapte, se cumpara din piata. Asta daca vrei sa le faci acasa, desi toata toamna poti sa-ti cumperi de pe strada unde sunt copate pe loc. Piure-ul de castane e f. bun, dar ala la pachet, nu la borcan. Si in plus de asta castanele se folosesc la mancare.. rata umplute cu castane, cartofi sote cu castane.. F. f. bun. In strainatate se gasesc castane din astea pt mancare la borcan, gata pregatite pt cooking.
-
Castanele se consuma coapte, fierte sau sub forma de piure .... Mie imi plac si fierte. Castanul se gaseste raspandit si în alte zone ale tarii, nu numai in Baia Mare (de exemplu Ocolul silvic Tismana in nordul Olteniei).
Eu sunt din Baia Mare. Maine incepe Sarbatoarea castanelor, o sa fie o nebunie in oras. -
Salutare! Eu sunt din baia mare,locuiesc in bucuresti.Castanele comestibile pot fi incercate si crude,deosebindu-se de cele salbatice prin faptul ca miezul crud desi e tare,are un gust dulceag,iar cele salbatice,sunt exagerat de amare.Pot fi consumate fierte,si vor avea un miez moale,sau coapte,preferatele mele.Pentru copt se cresteaza in X cu cutitul pe fiecare parte a castanei,se pun intr-o tigaie sau pe o plita,sau intr-o tava se dau la cuptor pana se inegreste putin coaja.Dupa ce se iau de pe foc se stropesc nitzel cu apa rece,apoi se acopera 10 min cu un prosop.Se consuma,dupa decojire,daca se decojesc usor sunt bine facute.Exista piure de castane...FOARTE BUN! cred ca la borcane si este cel mai des intalnit.Cu rom si frisca este desertul perfect...se si pastreaza bine la frigider.Din pacate reteta piureu-lui de castane nu o stiu...e migaloasa si dificila...
Sper ca v-am fost de ajutor...pofta buna! -
Am fost si eu la Sarbatoarea Castanelor...castane coapte, must...un deliciu...si exagerat de multa lume. Nu stiu unde se gasesc in restul tarii, dar tineti cont de testul castanei.Desfaceti una cruda si o gustati.Daca are un miez tare,alb-galbui,si dulceag,sunt bune,daca e uscata,sau amara...e salbatica.
-
Vremea castanelor a venit si la noi ,astazi am fost si am adunat citeva le-am copt si le-am mincat acompaniate de Cidru .
Pe la noi exista doua varietati : unele mari care sint doar cite una in fiecare ghem de tepi si le numim marrons si altele mai mici care sint cite trei -patru intr-un ghem si le numim châtaignes,astea micute mie mi-au palcut mai mult !!!
Uitati aici si compozitia "nutritionelle"
Composition pour 100 g de châtaignes crues
Protéines 3 g
Glucides 36 g
Lipides 2,7 g
Fibres 6 g
Apport énergétique 180 kcal -
Hai sa va spun eu cum se face pireul de castane. Eu il fac acasa, dar se munceste imens pe el. O data pe an si gata!
Castanele de prajesc in cuptor dupa ce in prealabil au fost crestate. E bine ca in tava sa se puna un pic de apa cand se pun la prajit.
Cand sunt coapte se curata de coaja, apoi se toaca (cu masina de tocat carne, sau robot)si se pun la fiert in lapte cu zahar. Pina dau in clocot si se ingroasa. Cand se raceste compozitia se adauga vanilie si rom. Apoi se pune in cupe si se orneaza cu frisca. E bine sa se mixeze si el cu un pic de frisca ca sa se inmoaie putin.