Un sfat, va rog...

•  
    • 85 mesaje
    16 Sep 2007, 21:26
    0 0
    Buna fetelor,
    As manca sarmale de nu mai pot!!Nu am mai mancat de un an.....Stiu sa fac, problema mea e varza acra...Aici unde sunt eu astia nu au auzit de varza acra, si dupa fata vanzatoarelor, nici de sare de lamaie!
    Cum fac cu varza?Cum o oparesc sa fie buna de sarmale?Nu imi plac dulci, cu varza din congelator....stiam eu ceva de oparit cu otet, dar mai bine va intreb pe voi ca stiti mai multe....Si cum fac sa fie acre?Merge cu lamaie??
    Multumesc....
  •  
    • 2831 mesaje
    17 Sep 2007, 14:02
    0 0
    Cumpara varza, opareste-o un pic cu apa fiarta cu sare si pune-o la borcan cu sare si marar undeva la caldura. Inttr-o saptamana vei avea varza acra. Stiu ca varza din vest are alta consistenta (e mai dura) dar daca cumperi verze mai mici si le lasi suficient in saramura te vei descurca.

Sarea de lamaie nici la noi nu se mai foloseste (se spune ca ar fi cancerigena) asa ca si daca gasesti nu te sfatuiesc s-o folosesti.

Roaga pe cineva din tara sa-ti trimita huste pentru bors - e cel mai bun si usor de facut.

Iata si o reteta de bors - cu multumiri fetelor de pe forumul "despre copii".

Bors de casa
    Ce va trebuie.
    O jumatate de kg. de tarite de grau, o jumatate de kg. de malai (macinat mai mare), un pahar si jumatate de huste ( tot tarite, care au fost oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia), patru felii de paine neagra, de secara, si, bineinteles, apa (nu de la robinet, tratata chimic, ci de fantana- apa plata ca fintini de unde ).
    Cum se face
    Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarite si puneti-le deoparte. Apoi, taratele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri, se toarnaun litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa clocotita peste amestec, lasand in putina un gol cam de o jumatate de litru; apoi va apucati si mestecati cu o lingura lunga de lemn. Acoperiti si lasati pana ajunge caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare ori langa cuptor timp de 24 ore. Apoi se muta la rece si dupa alte 8 ore il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina iar operatia se poate repeta de 3 ori.
    Secret.
    Pt. gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leustean, cateva frunze de visin, si o lamaie taiata in doua.
    In loc de putina se poate folosi si un borcan mai mare de sticla.
  •  
    • 197 mesaje
    18 Sep 2007, 15:55
    0 0
    foile de varza dulce se pot opari si cu bors. dupa ce infasori sarmalele in loc de apa pune la fiert tot bors. vor iesi nu la fel ca si cu varza acra de iarna dar vor fi gustoase. daca nu ai bors natural incearca cu cel de la knor bors magic.
  •  
    • 85 mesaje
    18 Sep 2007, 18:19
    1 0
    Multumesc pentru raspunsuri. Nu pot sa fac bors.....nu am tarate, nici malai...nici chestia aia de care mai aminteati. Si knorr bors magic nu exista....Va intrebam, pentru ca stiu ca mai demult, in tara, mama unei prietene fiebea un pic foile de varza cu otet si nu mai stiu ce....si ieseau foarte bune sarmalele.Pe urma, vad eu...le acresc cu zeama de lamaie, sau helas....dar dati-mi voi o idee cum sa le inmoi.....
  •  
    • 14 mesaje
    18 Sep 2007, 19:43
    0 0
    Pentru a inmuia foile de varza poti proceda astfel:cureti varza de foile patate si ofilite,scobesti coceanul iar intr-o oala marisoara pui apa sa fiarba,adaugi sare si otet,varza o pui sa fiarba,umpli foile cu compozitie,cind sarmalele sunt fierte adaugi bulion sau pasta de tomate diluata cu apa iar apoi dai la cuptor pina scade.Pofta buna
  •  
    • 488 mesaje
    18 Sep 2007, 22:42
    2 1
    Si eu oparesc varza cu apa cu otet si cu sare.
    La 1 litru de apa pui o cana de otet si o lingura de sare.Varza scobita de cotor o bagi in apa fiarta .Iei de pe foc si o lasi o ora .Apoi desfaci frunzele.Poti pune apa din asta peste ele.Eu asa fac vara.
  •  
    • 274 mesaje
    30 Sep 2007, 00:13
    0 0
    Vara si eu fac la fel cu Dominique, cu oparitul verzei, numai ca in plus, pe fundul oalei pun niste marar, de care am, peste varza tocata,iar cind pun sarmalele la fiert pun destul de mult bulion diluat cu lichid (apa simpla sau apa in care ai oparit varza).